< Tilbake til oversikten

[Slank] Kan jeg kombinere lavkalori og lavkarbo?

#1

Sugarpill sa for siden:

Hvis nei- Hvorfor ikke? Vil jeg ikke gå fortere ned da?


#2

Nille sa for siden:

Ja - du kan godt kombinere lavkalori og lavkarbo - etter de rammene din diett/filosofi gir deg. Det spørs også hva man legger i ordene lavkalori og lavkarbo. Det er fullt mulig å spise lavkalori Atkins - det har jeg gjort lenge jeg (hvis 20 karber / 1250 - 1450 kalorier pr døgn er lavkarbo/lavkalori da !). Men du vil ikke ta avmer om du allerede har jevn vektnedgang med lavkarbo uten å telle kalorier. Det viser erfaringen fra de som har forsøkt det.

Å telle kalorier - altså å gå lavkalori i tillegg til lavkarbo - har altså ingen hensikt om ikke vekttapet har stoppet helt opp. Da kan en av årsakene være at du rett og slett spiser for mye kalorier. Det kommer an på hva slags forbrenning du har og hvordan DIN kropp reagerer. Og å kutte ned på kaloriene må ikke gå på bekostning av inntak sunt fett som kroppen trenger. Da blir det lavfett......og lavfett /lavkarbo - DET funker ikke i lengden om man er på en ketose indusert diett.
[color=#800080][/color]

Atkins laget en "tommelfinger regel" for de som oppdaget at de også måtte se på kalori inntaket . Han sa 10-12 ganger din egen kroppsvekt i pund/lb's pr dag. (Jeg veier f.eks. 139 lb - jeg bør ikke ligge under 1390 kalorier eller over 1668 kalorier pr døgn om jeg ønsker vektnedgang). Ikke mer, ikke mindre. Dette var basert på erfaringer fra hans pasienter gjennom 20-30 år.


#3

HP sa for siden:

En lavkalori lavkarbodiett fungerer, og det er ikke uvanlig at en spiser færre kalorier når en er i Ketose selv om en kan spise så mye man vil. Kroppen får det den trenger og blir tilfreds med mindre. Som Nille skriver så har det ingen hensikt å telle kalorier hvis vekten går nedover.

MEN! En lavFETT lavkarbodiett fungerer ikke.


#4

hede sa for siden:

hmmmm

min erfaring med lavkarbo/lavkaloridiett:

jeg prøvde dette noen måneder rundt påske i år og syntes selv jeg hadde gode resultater fettreduksjonsmessig. da hadde jeg lenge prøvd kun lavkalori uten de helt store resultatene, jeg gikk dessuten og følte meg sulten store deler av tida.

dietten da var:


mann 98kg

1700-2000kcal/dag
max 20g/kh

resterende kcal: 70%protein - 30%fett


jeg drev styrketrening for å bevare muskelmasse (var veldig redd for å miste muskelmasse:) )

i dag kjører jeg samme type diett med den forandring at jeg har økt dagsinntaket av kh og ligger mellom 70 og 100 gram kh/dag. jeg kaller det fremdeles en lavkarbodiett (men det er vel en relativ sak...).

for MEG virket det. men jeg understreker at jeg drev MYE trening ved siden av.

dette er altså MIN erfaring.


#5

Nille sa for siden:

Og du spiste i tillegg veldig mye protein (70 % mot normalt ca. 25-30 % på en vanlig lavkarbo diett) ved siden av. Det er det ytterst få som klarer å få i seg på "normal diett" og dette har, ammen med treningen, noe av æren for at lavfett virket på deg !


#6

hede sa for siden:

Riktig, og dette burde jeg også understreket. forbrenning av proteiner krever mer energi enn av kh og fett.


#7

Iset sa for siden:

Hmm er ikke Lindberg egentlig en lavkarbo/lavfett-diett? Nå spiser man jo endel karbo på Lindberg i forhold til feks. Atkins, men Lindberg har jo selv omtalt dietten sin som lavkarbo. Eller, når dere snakker om at lavkarbo/lavfett IKKE fungerer, snakker dere da hovedsakelig om dietter med veldig lite karber?
Hva da med South Beach? Den er vel en ordentlig lavkarbo/lavfett-diett, eller har jeg misforstått? Den funker jo som bare det, selv om jeg ikke vil kalle den direkte sunn.


#8

Nille sa for siden:

Nei, Lindberg er ikke lav fett - det er lagt veldig stor vekt på fett i Lindberg kostholdet (som på Atkins vedvarende).
[color=purple][/color]
Jo, Lindberg er lavkarbo - spesielt sett i forhold til "vanlig norsk kosthold), men ikke sååååå lavkarbo som Atkins i de innlendende fasene og Ketolyse.
[color=purple][/color]
Ja, lavkarbo/lavfett som ikke funker - er på Ketolyse og Atkins Induksjon/vedvarene hvor karbene ligger lavt. Fettet hjelper på fett forbrenning, men er man ikke i ketose har det ikke samme effekten. Det er derfor man på Atkins spiser mindre fett ettersom man beveger seg oppover stigen på vedvarende og til slutt går ut av ketose. Som Hede poengterer så spille inntak av proteiner en stor rolle.
[color=purple][/color]
South Beach er i lavfett/lavkalori i fase 1 - hvor man heviser til lettprodukter hele tiden (og da funker den jo som enhver GR lignende sak), men leser man boka er den i realiteten ikke så lavfett allikevel når man kommer videre i fasene ! Boka er full av selvmotsigelser - og ikke bare på fett, men hva slags mat man kan spise. Så vidt jeg har forstått er ikke South Beach beregnet på at folk skal være i ketose. Ser heller ikke om South Beach har noen karbegrense slik Atkins og Ketolyse har. Den hensviser til GI, men det finnes ingen GI tabell i boka. South Beach i basis en kopi av Atkins som "liksom" er gjort om til lav fett, samtidig som man utover i boka kan lese at man kan spise fett allikevel.... :wacko: Dr. Agatston sier selv at South Beach ikke er hverken lavfett eller lavkarbo (side 3 i den engelske utgaven av boka) - "man skal spise de riktige karbene og det riktige fettet".......


#9

205gti16v sa for siden:

South Beach kan umulig vere sundt i det heile, det er FETT og protein kroppen treng. William Banting skreiv den første lavkarboslankeboka på 1800-tallet og den kunnskapen var i bruk av fleire leger fram til 1960 i england og USA. Erfaring frå desse legane var at dersom pasientane åt det dei hadde lov til (FETT og protein) så gjekk pasientane ner i vekt heilt uavhengig av kalorimengde.

Me er alle forskjellige men for majoriteten er det nok å kutte karbo ut og spise FETT og protein,så ordner kroppen resten.


#10

Iset sa for siden:

[/color][/font] [color=#800080][/color] Ja selvsagt, jeg tenkte bare på alle lettproduktene han anbefaler og glemte jo at han ligger høyere på fettet enn det feks. Grete Roede anbefaler. Jeg henger meg bare sånn opp i alle lettproduktene de kan sitte og anbefale, fatter det ikke. [color=#800080][/color]

[quote=Nille]South Beach er i lavfett/lavkalori i fase 1 - hvor man heviser til lettprodukter hele tiden (og da funker den jo som enhver GR lignende sak), men leser man boka er den i realiteten ikke så lavfett allikevel når man kommer videre i fasene ! Boka er full av selvmotsigelser - og ikke bare på fett, men hva slags mat man kan spise. Så vidt jeg har forstått er ikke South Beach beregnet på at folk skal være i ketose. Ser heller ikke om South Beach har noen karbegrense slik Atkins og Ketolyse har. Den hensviser til GI, men det finnes ingen GI tabell i boka. South Beach i basis en kopi av Atkins som "liksom" er gjort om til lav fett, samtidig som man utover i boka kan lese at man kan spise fett allikevel.... :wacko: Dr. Agatston sier selv at South Beach ikke er hverken lavfett eller lavkarbo (side 3 i den engelske utgaven av boka) - "man skal spise de riktige karbene og det riktige fettet".......[/QUOTE]

Herlighet. Uff. Ja det var det jeg trodde. Har hørt mye negativt om South Beach innen lavkarbomiljøer, så det er ikke noe jeg ville gått inn for, nei. :eek:


#11

205gti16v sa for siden:

Mistenker at south beach er laga sånn for å vere lettare å selge med tanke på fetthysteriet som kveler snart heile verda.


#12

Sugarpill sa for siden:

Kom til å tenke på en ting: Hva med eurodiett? Det er jo lavkarbo/lavkalori og lavfett?


#13

Nille sa for siden:

...og en delvis pulverkur i flere faser, satt sammen på en spesiell måte. Bl.a med et meget høyt protein innhold. Høyere enn på vanlige lavkarbo dietter. Kan altså ikke sammnelignes med Atkins eller Ketolysekuren. Den er foreskrives kun til mennesker med helseskadelig overvekt og er iokke tilgjengelig for alle. Den gjennomføres også kun under oppfølging av leger som er opplært i bruk av metoden. (i følge www.drlindbergs.com)
:)


#14

Nomaden sa for siden:

Hei,

  1. Spennede uttrykk "Ren-mat klubben" - kan noen fortelle meg mer om dette?
  2. Dr. Paul Clayton har skrevet en bok som heter "Etter Atkins og andre lavkarbo-dietter" kallt Claytonplanen - har noen hørt om dette?


#16

Nille sa for siden:

Det er så enkelt som at noen av oss har bestemt oss for å holde oss unna bl.a. lavkarbovarer som barer, shaker, sjokolader etc. Ferdigmat altså. Noen av oss bruker kunstig søtstoff i små mengder. Vi spiser "ren mat" - dvs. kjøtt, fugl, fisk - grønnsaker, nøtter, frukt, ost - all naturlig mat. Lavkarbo mat, men ikke såkalte lavkarbo produkter.

Nei, men etter siden hans å dømme har han visst svaret på alle slags problemer....
Får lese litt først tror jeg......


#17

Sugarpill sa for siden:

Jepp, men det vi jo har sagt ovenfor er at det ikke funker å f.eks kombinere lavfett med lavkarbo, at det ikke har hensikt å telle kalorer (med mindre man har stoppet opp i vekttapet o.l), hvis Lindberg bruker Eurodiett på ekstreme tilfeller betyr det vel at det funker? Jeg mener ikke kverulere altså, og kanskje vi burde flyttet en del av disse svarene over på generell lavkarbo-debatt, siden jeg egentlig bare hadde tenkt å bidra til spørsmål/svar-seksjonen med noe jeg lurte på når jeg begynte med dette. Og nå ballet det bare på seg. Lurer rett og slett på hvorfor han bruker en slik metode, hvis vanlige høyfett ketogene kurer kan gi samme resultat? Eller? superforvirret nå

Det sier vel seg selv, siden den er lavfett og lavkarbo må den jo være høyprotein, siden vi da ikke har flere næringsstoffer igjen. Med mindre den er høy alkohol. :D

(nå kverulerer jeg..måtte bare si det:p )

Lavfett, lavprotein og lavkarbo med høy alko kunne forresten vært en interessant kur. :D Melder meg frivillig til å prøve neste helg! :p


#18

205gti16v sa for siden:

Er nok delte meiningar om detta, som antagelig har samanheng med at vi er forskjellige som individer. Alle bør egentleg forske på egenkropp for ingen reagerer heilt likt.

I boka til Sten Sture Skaldeman skriver han at dersom vektminskinga stopper opp kan det vere lurt å ete meir i eit par dager for å gi kroppen beskjed om at her er det nok mat.


#19

Nille sa for siden:

Jeg skjønner ikke hvor du vil henne jeg... :snill: Men du kan jo kverulere med deg selv :p
[color=purple][/color]
Skal allikevel prøve å svare deg.... men kverulerer du videre nå...... ;)
Jeg skrev jo Euro-diett funker jo FORDI det er ekstremt lite mat (det er derfor en skal gjennomføre det i samråd med lege) OG FORDI den er meget høy protein. Hadde den hatt samme proteinmengde som vanlig lavkarbo hadde den ikke funket den heller !
[color=purple][/color]
Det er uansett et ubestridt faktum at lavfett Atkins, Ketolyse og Lindberg ikke funker etter forutsetningene. Det vet de som har prøvd. Og det har absolutt sin hensikt å telle kalorier for de som har det med å spise for mye.....uansett hvilken diett de går på. Det er fysiske begrensinger for hvor mange kalorier en kan spise og fremdeles gå ned. Og og for å presisere: det jeg mener med vanlig lavkarbo er sunn balansert kost med moderat/lite karber, riktig fett (og nok av det), grønnsaker/fiber og en viss mengde proteiner - som er såpass sunn at den kan gjennomføres UTEN legetilsyn, - den er tilgjengelig for alle.
[color=#800080][/color]
Hvorfor han bruker den metoden hvis høyfett ketogen gir samme resultat ?? Fordi den virker vel. Fordi om noen blir slanke på EN diett betyr da ikke at andre dietter man også blir slank på er bortkasta ?? Vi er jo forskjellige som sagt og alt funker ikke likt for alle !! Vi har jo sett her inne at Eurodiett ikke funker for alle heller........ Oså går det litt på hva HAN tror på. Lindberg tror ikke på ketose og så lavkarbo som Atkins første faser og Ketolysekuren. Det har han jo sagt flere ganger.... Da kan han jo ikke gjøre det samme...... kan han vel ?
[color=#800080][/color]
Det finnes 100-vis av versjoner på lavkarbo der ute. Cluet er å finne den som passer til en selv....... Protein Power er en av dem som går for lavere fett, - men som da er høy på protein.
[color=purple][/color]


#20

Sugarpill sa for siden:

Det eneste jeg kverulerte med var at du sa at den var høyprotein, den måtte jo nødvendigvis være høyprotein siden den var lavkarbo og lavfett. Altså at det var en selvfølgelighet at det var mer protein i den enn andre dietter, siden det var lite fett og karbo.:)

Resten var rett og slett ting jeg ikke helt forsto. Jeg synes noen ganger at teoriene bak alle de forskjellige diettene kan virke motstridende og vanskelige å forstå. Jeg er vel litt treig.

Men nå forstår jeg mer. Takk, Nille. :)


#21

Sandrine sa for siden:

[font=Verdana][/font]
Det er en god stund siden jeg leste den, og kan bare komme med inntrykket som sitter igjen.
Den åpner med de vanlige oppgulpene mot Atkins, men i selve teksten er det mer saklig informasjon.

Filosofien ligger liggere nærmere Lindberg enn Atkins (fokuserer på glykemisk belastning ikke GI).

Som Nille skriver er det løsninger for det meste som f.eks. nye metoder for å slutte å røyke, ansiktsløftning uten inngrep, naturlig viagra, nye metoder for å forbrenne fett...

Hovedprinsippene for dietten:

Mat som kan spises uten restriksjoner:

Frukt (unntatt bananer og druer på grunn av høy GI)
Grønnsaker (unntatt poteter og kålrabi)
Bønner
Belgfrukter
Fullkornsprodukter, vegetabilske proteiner

Mat som kan spises med moderasjon (3-7 porsjoner/uke):

Fet fisk
Vilt
Meieriprodukter
Egg
Nøtter
Bananer
Druer

Mat som bør spises i relativt små mengder (1-3 porsjoner/uke):

Rødt kjøtt
Pasta
Ris
Frokostblandinger (unntatt de med lav glykemisk indeks, som grov müsli og som inneholder resistent stivelse)

Mat som bør begrenses (0-2 porsjoner/Uke):

Konditorvarer (om de inneholder sukker)
Brus (om den inneholder sukker)
Bakervarer (unntatt grovbrød og brød og kjeks laget på resistent stivelse)
Poteter og potetprodukter
Kålrabi


#22

des65 sa for siden:

Hva er resistent stivelse? Står det det i innholdsfortegnelsen?


#23

Nille sa for siden:

Resistent stivelse er stivelse som ikke kan fordøyes av enzymer i fordøyelseskanalen hos mennesker. Og da forsvinner mye av energien ut av kroppen - dvs. går rett igjennom - akkurat som fiber.

Stivelse påvirkes av temperaturer. Ved rask nedkjøling av f.eks. nykokt potet, pasta og ris, vil en del av stivelsen gå over til ”resistent stivelse”. Denne stivelsesformen blir ikke brutt ned i kroppen på vanlig måte, slik at den må ta en ”omvei”, og dermed påvirker den nesten ikke blodsukkeret i det hele tatt. Resistent stivelse har også færre kalorier en vanlig stivelse. (Og GI'en blir lavere)

Grønn umoden banan inneholder også "resistent stivelse".


#24

Sugarpill sa for siden:

Dette hører kanskje ikke hjemme i denne tråden, og moderatorene får bare slette det om de vil, men jeg må si dette. Du skriver flere steder at vi alle er forskjellige etc. Likevel påstår du slikt som at South Beach umulig kan være sunt, og sier veldig bastant at kroppen trenger FETT og protein.

Noe av det vi som følger lavkarbo plages med er at "alle" andre mener at det vi driver med er usunt, og at de forbeholder seg retten til å være allvitende om kosthold. De har rett, vi tar feil. Når vi så gjør det samme, slik jeg synes du gjør nå, så kan det virke akkurat like provoserende (og avskrekkende) på folk som lavkalorientusiasmen virker på oss. Vi har kanskje folk som smugleser litt her inne og lurer på om de skal begynne med en lavkarbolivsstil, og jeg synes vi skal være forsiktig med å støte fra oss folk med å påberope oss å være kosteksperter og ha funnet den ultimate sannhet om hva godt kosthold er. Vi har oppdaget noe som fungerer for oss, men vi behøver ikke bli arrogante for det.

Det finnes (har iallefall funtes) folk her på forumet som følger South Beach. Vi har også hatt folk her inne som har gått over til Grethe Roede, så vidt jeg kan huske. Vi kan godt vise litt respekt for hverandres valg av diett, hvis ikke er vi like ille som statens allmektige råd for ernæring og resten av folkene som fordømmer vårt kosthold.

Dette ble lenger enn jeg hadde trodd, og jeg går utifra at innlegget blir flyttet. Men jeg blir kraftig provosert når folk uttaler seg på den måten du gjorde her, og trengte å si det. Å ta det opp over pm var heller ikke aktuelt, for jeg synes dette her er noe vi alle bør tenke på.

Apropos påstanden din først, så nevner faktisk selv Torkil f.eks Lindberg, men også Grete Roede (!) som et godt kosthold etter ketolysekuren. Slik jeg forstår det mener ikke han at hans kur, som i hovedsak består av nettopp fett og protein, er det sunneste alternativet på lang sikt.


#25

Albertine sa for siden:

Zen, det er fullstendig lov til å diskutere her inne, og å si meninga si på en fin måte. Jeg kommer ikke til å flytte innlegget ditt.


#26

Nille sa for siden:

Jeg flytter det heller ikke.... du er så flink til å formulere og diskuterer på en saklig måte. Denne tråden skal vel ligge under Spørsmål & svar greia, - og da er det mulig diskusjonspostene blir skilt ut i egen tråd en gang, men ikke pga av ditt innlegg !! :D
[color=#800080][/color]
.....dessuten er jeg enig med deg :p


#27

205gti16v sa for siden:

Har lest litt meir om south beach og har forstått at det har hjelpt mange. Eg var nok litt vel krass, og det sikkert at SB er bedre enn norsk gjennomsnittskosthold(grandis og cola). Trengte sikkert den saklige kritikken din zen.

Men han anbefaler margarin og er redd for metta fett.
Masse undersøkelser som bekrefter at både smør og kokosolje er gunstig for helsa, altså metta fett.

Folk på sydhavsøyer hadde kjempegod helse før dei blei råda til å ete på vestleg vis.Dei bytta kokosfett med karbohelvetet.

Det samme gjeld eskimoane som åt mykje reinsdyr og "ost" frå magen til reinsdyrkalvar dei slakta. Levde ofte til dei var hundre og bar gjerne 2-3seler over isen, nå er gjerne cola begynnelsen på alkohelvetet.

Dersom metta fett er så farlig ville vel folk som slanka seg daua som fluer,men dei fleste får vel bedre helse allerede mens dei forbrenner sitt eget metta fett.
[font=Verdana][/font]
[font=Verdana][/font]


#28

Sugarpill sa for siden:

Uansett hvilken teori man har valgt vil man finne forskningsresultater og beviser for at den dietten er den rette. Noen snakker om eskimoer, noen snakker om steinaldermennesket, mens andre snakker om våre nærmeste slektninger i apefamilien (de er vegetarianere). Hva slags mat man kombinerer med er uansett viktig. Kinesere og japanere er kjent for sin lave andel av overvekt, og de har et kosthold rikt på karbohydrater og med lite mettet fett. Tilhengerene av noe viser til undersøkelser, tilhengere av det andre viser til undersøkelser som sier noe helt annet.

Det eneste alle ser ut til å være enige om er at grandis og cola ikke er sunt.

Jeg er ikke interessert i å ta noen debatt om hva slags kosthold som er best. Det var ikke det jeg mente med innlegget mitt. Mitt budskap er at vi skal ha respekt for diettene andre har valgt. Ingen av oss her på forumet kan påberope oss å vite alt. Vi kan godt argumentere for hvorfor vi har valgt vårt kosthold. Men vi må gjøre det på en ordentlig måte, og være åpne for at det er en mulighet for at vi tar feil, vi også.


#29

205gti16v sa for siden:

Formulerte meg på ein utruleg teit måte.

"South Beach kan umulig vere sundt i det heile"

Burde heller sagt at eg meiner at south beach ikkje er det beste alternativet.


#30

Karin sa for siden:

Bare en liten situasjonsrapport som kanskje belyser noe:

2 dager siden, første korøvelse etter sommeren.

"Å GUUD, så tynn du er blitt! Nå må du ikke gå ned mer! Du må ikke forsvinne helt! Hva er det du egentlig går på?"
"Arkins."
"Å jaa, den har jeg jo lest om. Men gjør du det hele tiden? Skeier du aldri ut?"
"Ja, jeg gjør den hele tiden. Det er en varig kostomlegging. Nei, jeg pleier ikke skeie ut. Har ikke behov for det."
"Men SPISER DU MYE FETT!!!???"
"Ja...?"
"Men ER DU IKKE KLAR OVER HVOR FARLIG DET ER? HAR DU IKKE VELDIG ØKT KOLESTEROL?"
"Emnn.. Nei, atte altså - alle forskningresultater viser at det gode kolesterolet øker, og det dårlige kolesterolet minker når man går på Atkins. Sånn er det med den saken."
"Men DET KAN DA IKKE STEMME! FOR VI VET JO AT FETT ER FORFERDELIG FARLIG! HAR DU VÆRT HOS LEGE?"
(Her måtte jeg jo - litt beskjemmet - inrømme at jeg ikke konsulterte legen min i det hele tatt før det var gått et år og han kunne se resultatene selv...)
Men da var det at min søster trådte til for å hjelpe.
Hun kjørte et 5-minutters foredrag om at hun overhodet ikke trodde på at det fettet du spiser, legger seg i blodårene. Hun sa at det fettet du spiser, som alt annet du spiser, må uansett omdannes til monosakkarider. Hun sa at fettet går jo ikke over i blodet som FETT. Hun sa at det er ikke hvor mye fett du spiser, men hvor mye - inkl hvor mye karber - du spiser SOM DU IKKE HAR BRUK FOR, som gjør at du legger på deg.
Og jeg stod og lyttet med et halvt øre mens jeg svarte på spørsmål om Atkins, og nok en korvenninne sa "Jeg må visst gå og kjøpe den boken!"


#31

Begod sa for siden:

Flott situasjonsrapport, så oppmuntrende at noen faktisk lyttet og ble nysjerrige på Atkins.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.