< Tilbake til oversikten

Fett

#1

Gine sa for siden:

Jeg savner en fett-tråd. Er det flere som gjør det? Eller finnes det alt i forumet?
[font=Verdana][/font]

Hva slags olje eller fett bruker dere til hva og hvorfor?
Hvoe mye?
Hvor får dere kjøpt det?
Hvilket merke bruker dere?

[font=Verdana][/font]
Selv har jeg kaldpresset rapsolje fra Askim Frukt- og Bærpresseri AS. Synes kanskje ikke den smaker godt, den smaker litt for mye grønt:4klover: og litt for mye gult:blinke:. Står på etiketten at den kan brukes til baking, woking, fritering +++.
[font=Verdana][/font]
Men er det lurt å varme opp kaldpressede oljer?

Hilsen uvitende, forvirra Gine


#2

guro sa for siden:

Dette er noen bra fett tråder

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1458&highlight=test

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1979

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=3809

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=4075

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=125

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=3808

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2991

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2555

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2266

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2126

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=582

Oj, det ble mange. Kanskje lurt å plukke ut essensen fra disse i denne tråden da? Eller kanske få noe inn i 'resursene'?

Denne er om antioksidanter, men det er liksom relevant i forhold til fett

forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=3808


#3

Karin sa for siden:

Sånn generelt har jeg fått forståelsen av at kaldpressede oljer ikke skal varmes veldig opp, sånn til å brune ting i og sånn. Derfor steker jeg biffen i smør, men surrer løk og kjøttdeig til f eks en kjøttsaus i olivenolje (og en smørklatt i tillegg, da...)

Men jeg vet ikke om det er generelt eller ikke. I hvert fall gjelder det olivenolje. Man skal ikke brune ting på heftig varme i olivenolje (kaldpresset eller ikke...) fordi den ikke tåler så høy varme. Mens f eks solsikkeolje eller druekjerneolje eller diverse andre oljer tåler høy varme, og de kan derfor brukes til å wok'e i.

Sånn har altså jeg forstått det, da.


#4

205gti16v sa for siden:

Reint metta fett er best til steiking. D.v.s smør,ghee,talg,cocosolje o.s.v.

Husk at sjølv om ghee tåler høg temp. utan å bli kreftfremkallande så tåler ikkje egget du steiker høg temp. All steikeskorpe egentleg øydelagd og lite gunstig. Bruk heller låg temp. og lang tid, så blir biffen saftig og;)

Smør som blir brunt er tegn på at melkeresten blir brent/skadelig.

Eg bruker udos,lindbergs linfrøolje,olivenolje,cocosa extra virgin,odelia raps med sitronsmak til kald matlaging.

Til steiking bruker eg ghee og cocos olje. Smør eller olivenolje dersom temp. er låg.


#5

Albertine sa for siden:

Hvordan smaker ghee egentlig? Har BBC Food og ser at de australske programmene ofte bruker ghee. Og hvor får du kjøpt det? Innvandrersjapper?


#6

dingpot sa for siden:

Ghee er klarnet smør. Jeg vet ikke om noe sted som selger det (utenom kanskje noen innvandrerbutikker), men man kan lage det selv veD å klarne smøret. Smelt en pakke og to usaltet smør over medium varme. Man skal skumme av melkerester når det koker, og/eller fjerne bunnfallet når det har kjølnet. Søk på nettet, så finner du flere måter å gjøre det på (how to make ghee).


#7

Summer sa for siden:

Ja, man lager det selv, og det smaker litt bedre enn de som jeg har kjøpt i innvandrerforetninger.:)
Det var litt sånn rar søtlig smak i begynnelsen synes jeg, men nå er jg vant md den og det smaker greit synes jeg.

Guro: Wow, du fant mage lenker! :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.