< Tilbake til oversikten

Hva steker dere i? (smør/oljer)

#1

Polaris sa for siden:

Hva bruker dere til å steke i. Til kjøtt og fisk bruker jeg vanlig smør, ikke margarin, men av oljer - hva bruker dere der?

Bruker dere olivenolje? I så fall hvilken, stressa for å gjøre feil her:confused:
Jeg har fått forståelse av at extra virgin oil er ok, men hva ellers?

Kokosolje skal også være ok, men synes denne er relativt dyr i forhold til oljer så fint om noen har noen gode tips, både til kalde og varme retter :rolleyes:


#2

HP sa for siden:

Vi bruker kokosolje. Green Choice sin naturell eller brun Cocosa. Høyt røykpunkt og ingen smak. Gir sprø stekeskorpe, mot slutten av steketiden så er det godt å ta en skje og helle fettet over kjøttet/eggene.

Jeg har fått Green Choice sin inn i Æ 10-på-10 så jeg betaler rundt 67,- for 500g.

Når jeg bare lager til meg selv liker jeg å bruke Ghee / klaret smør. Det har også høyt røykpunkt, og blir ikke brunt slik som vanlig smør.

Bruker ikke flytende oljer (ved 20-25C) til steking.


#3

Polaris sa for siden:

Tusen takk for svar HP :-) Ante ikke at green choice hadde et såpass rimelig alternativ som kan fungere på lavkarbo, skal sjekke det ut siden jeg er litt stressa for disse oljene


#4

sylwester sa for siden:

Veldig ofte hører vi at olivenolje ikke tåler høy temperatur, men den tåler faktisk 270 grader. Dvs. hvis du vil ha olivensmak på din mat så fungerer olivenolje like bra som raps og maisolje.

Når jeg steker biff med høy varme steker jeg i raffinert rapsolje og smør. Oljen tåler varme og smøret setter smak.

Så lenge man spiser lavkarbo så har ikke typen fett så mye å si. Bruk det du syns smaker best når du tilsetter stekefettet i sausen etterpå. De som er imot margarin er jo ikke fordi det påvirker helsa di nevneverdig, men mer at smør og oljer er renere produkter.


#5

Polaris sa for siden:

Det er dette med raffinert og kaldpresset olje jeg tenker spesielt på, er ikke kaldpresset bedre for helsen på et lchf kosthold? Mener å huske det. Men kaldpresset gjør seg lite til oppvarming. Raffinert erindrer jeg at lavkarboere skulle holde seg unna.
Skal sjekke ut kokosoljen til HP men så leser jeg dette: www.nrk.no/livsstil/_-ikke-bruk-feil-olje-1.12307948

Argh så mye å sette seg inn i igjen :-/


#6

HP sa for siden:

Kolesterol i kosten blir ikke kolesterol i blodet.

Den amerikanske hjerteforeningen skylder ikke lenger på kolesterol i kosten: www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/CausesofHighCholesterol/Causes-of-High-Cholesterol_UCM_001213_Article.jsp#.WybWPi3JJ24

Så hvis du er i gang med vektnedgang, beveger deg og ikke røyker så er du på god vei. Lavkarbokosthold er også sunt i forhold til et typisk amerikansk kosthold.


#7

sylwester sa for siden:

Helt greit opptil 270 grader. Det er samme deal for raps som for oliven så du kan ikke bruke rapsolje fordi olivenolje ikke tåler det.

Raffinert eller ikke-raffinert. Ingen forskjell. I praksis er raffinert olje laget med varme så i det du varmer virgin-olje så har du en velsmakende raffinert olje.


#8

HP sa for siden:

Hvis man har helseplager så kan det godt være verdt å prøve seg uten raffinerte / varmebehandlete oljer en periode. Er man frisk, rask, og ting funker så ville jeg ikke tenkt på det.

Her er en kort artikkel med kilder om hvorfor en del oljer kan være problematisk:
www.thepaleomom.com/vegetable-oils-bad/


#9

Yrla sa for siden:

setersmør..Det mest ideelle er kokosolje eller ghee,men det smaker ikke like godt. Olivenolje bruker jeg uoppvarmet bare.


#10

index sa for siden:

Tidligere brukte jeg Cocosa, nå går det stort sett bare I smør. Bruker også olivenolje iblant, men ikke Extra Virgin! Den lukter sure sokker om du steker I den!


#11

Yrla sa for siden:

Nå har jeg lest at avokado-olje tåler høye temperaturer best.Fikk bestilt det på iherb.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.