< Tilbake til oversikten

Cøliaki og Ibs-c, gutt snart 15 år

#1

malena sa for siden:

Prøver å være så kortfattet som mulig her.

Sønnen vår har hatt diagnosen cøliaki i 6 år, kuttet ut havre og hvetestivelse for to år siden, og fikk i våres diagnosen Ibs-c (irritabel tarm med forstoppelse).
Etter et halvt år med konstante magesmerter (ca 7 på 1-10), så har vi nå bestemt oss for å prøve lavkarbo (man blir jo overlatt til seg selv etter stilt diagnose, med beskjed om at man bare må prøve seg fram siden det er så individuelt hva man reagerer på).

I tillegg til magesmerter sliter han en del med kvalme og blir dermed veldig følsom på hva han orker å spise.

Noen med erfaringer/tips&råd å dele?


#2

kamp sa for siden:

Vil bare si jeg også har cøliaki og vanskelig med mat. Lavkarbo har gjort meg frisk.


#3

Sofagubben sa for siden:

Jeg slet med IBS i en 10 års tid før jeg begynte med LCHF og det ble umiddelbart veldig bra på LCHF, men jeg hadde jo ikke forstoppelse, men brukte tvert imot mye Imodium for å komme meg helskinnet gjennom dagene. (tenk om jeg hadde kjent til alle fordelene med lavkarbo tidligere, du verden så mye plager jeg kunne unngått...)

Men Lavkarbo setter ikke akkurat fart på systemet mitt, men tvert imot. Så jeg vil tro fiber fra grønnsaker vil være bra i tillegg.


#4

malena sa for siden:

Det må føles helt fantastisk. Hvor lenge gikk du på lavkarbo før du merket forandring?


#5

malena sa for siden:

Ja. Dette ser vi nå, etter noen få dager på lavkarbo. Jeg tenker vi må bli flinkere til å lage smoothies, grønnsaksretter og supper, og å ha salater til måltidene.


#6

malena sa for siden:

Dere som har blitt kvitt eller blitt bedre av mageproblemer ved lavkarbo - hvor strenge var dere på inntaket av karbohydrater?
Det å kutte ut mel og sukker er en selvfølge, men hva med bær? Bør man ha nulltoleranse for frukt?
Hva tenker dere om å bytte ut (små menger) saft og syltetøy med lett-varianter?
I utgangspunktet skyr vi kunstig søtning som pesten, men jeg ser at for at sønnen vår skal kunne holde ut på dette kostholdet så er det en stor fordel med alternativer til søtt av og til.
De pannekakene jeg lager feks, de orker han å spise om han får syltetøy på.
I smoothie av kokosmelk og bringebær bruker jeg sukrin, ellers hadde det aldri gått ned.


#7

kamp sa for siden:

Jeg reagere på noen typer frukt men ikke bær.
Jeg spiser Nora sine sukkerfrie syltetøy søtet emd sukralose uten problemer, eller så lager jeg mitt eget med sukrin.
Jeg tåler sukrin og stevia men ikke tagatesse eks.

Det er egebtlig bare å prøve ut en ting om gangen og se hva han tåler og ikke.
Veldig lurt å skrive ned underveis hva han tåler og ikke.


#8

TrillTrall sa for siden:

Man må prøve seg frem rett og slett. For min del blir det for nazi å kutte ut bær og frukt, men som kamp sier - prøv med en og en ting, ellers er det umulig å vite hva han reagerer på. :) Skriv ned - det er kjempeviktig for man klarer ikke å huske alt etter en stund.

Selv tåler jeg ikke aspartam (får veldig mye luft og vondt i magen) og holder meg unna det meste av sånt, men bruker stevia. Sukrin smaker pjuk, sukrinmelis også synes jeg, men sukrin gold er bedre.

Lag heller lettsyltetøy selv enn det du får kjøpt i butikken, det smaker tusen ganger bedre! Bruk flytende stevia (jeg kjøper på iherb.com) eller sukrin gold og prøv dere frem med mengde.

Lykke til! :)


#9

malena sa for siden:

Tusen takk til begge to! :blomster:

En del av utfordringen er at smertene hans er konstante, han har omtrent aldri noe som ligner akutte smerter pga noe han har spist. Han får heller ikke akutt vondt av gluten, han blir dårlig over tid. Så finne ut nøyaktig hva han tåler og ikke tåler føles litt som å lete etter nåla i høystakken.
Uansett er det sikkert lurt å skrive opp både mat og hvordan han har det fra dag til dag, kanskje man kan se et mønster etter hvert? Å lage eget syltetøy var lurt, det skal jeg gjøre!


#10

kamp sa for siden:

Jeg tar ogås Glutamin for å styrke tarmen. Samt probiotika.


#11

malena sa for siden:

Probiotika fokuserer vi på å få inn via kosten (fermenterte grønnsaker, syrnete, upasteuriserte melkeprodukter osv.). Han tar også fermentert torskeleverolje, og magnesiumolje som vi smører på huden.
Glutamin må jeg visst google.


#12

Carisma sa for siden:

Kvalme er ofte fordekt sult, og vil bedre seg når blodsukkeret stabiliserer seg.

Det høres ut som Atkins kan være lurt å forsøke, da har man to veldig strenge uker i starten hvor man kutter ut nesten alt, og så øker på forskjellige ting etter en plan. Sjekk Atkins-delen inne på forumet her


#13

malena sa for siden:

Det med kvalme kan du nok ha rett i, Carisma. Har ikke tenkt den sammenhengen, men matlysten er veldig liten morgen og formiddag, og når ettermiddagen kommer så er han sulten som en ulv. Spiser gjerne to store måltider ettermiddag/kveld.

Jeg vet at dette absolutt ikke er bra for en med irritabel tarm, men han vil sjeldent ha det som er tilgjengelig på dagen mens vi er på jobb. Middagsrester kunne han ha varmet selv, men som regel fungerer ikke det heller, han vil ikke ha det og sier han blir kvalm.

Jeg skal sjekke ut Atkins, takk for tips!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.