< Tilbake til oversikten

Problemer med mage/tarm i over ei uke

#1

sylwester sa for siden:

Hei

Jeg er absolutt ikke ny her og har vært av/på både Atkins, Ketolysekuren og LCHF siden 2009. Etter sommerferien var jeg igang igjen med LCHF siden begynnelsen av August og alt har gått på skinner helt til for ca. en uke siden.

Da begynte jeg å få problemer med magen. Ikke vondt, men jeg hadde følelsen av å måtte gå på do hele tiden. Dette var spesielt irriterende på natten og jeg endte opp med å gå på do uten at det kom noe. Avføringene har også kommet hyppigere til flere ganger om dagen. Vanlig er avføring på lavkarbo nærmest jord, men jeg fikk illeluktende slimete avføring. Jeg tenkte opprinnelig at det kan være sår så jeg kjøpte AC3 sammen med klyster i håp om at det lindret, men isteden så føltes det faktisk enda verre.

Det skal sies at jeg spiser 500g grønnsaker hver dag og at mitt matinntak er typisk 100g fett, 100g kjøtt og 500g grønnsaker. Jeg hopper av dette til fordel for kjøtt + stivelse og har altså mistet alle symptomer etter ett døgn.

Er det noen som har opplevd noe liknende?


#2

HP sa for siden:

Hvilke grønnsaker spiser du, andre eller større mengder enn du har spist før? Feks blomkål (inneholder mannitol), avokado, løk og hvitløk inneholder FODMAP som kan gi ubehag slik du beskriver. Mørk sjokolade, nøtter?


#3

sylwester sa for siden:

Av grønnsaker så går det mye i brokkoli, stangselleri, squash og blomkål. Blomkål og brokkolig brukes ofte til å tykne basen før andre grønnsaker tilsettes. Resten går inn i biter.

Jeg har ikke endret mye på disse grønnsakene eller mengde så jeg føler jeg er blitt invadert heller enn at maten i seg selv er problemet.

Nå som jeg er av så har jeg ikke disse plagene. For å sjekke om det er FODMAP kan jeg vel se om plagene kommer tilbake på en ren kjøtt og blomkåldiett? Hvilke grønnsaker er verst?


#4

HP sa for siden:

Blomkål inneholder mye sukkeralkohol (mannitol), og mer enn 1 stilk stangselleri har en del. Squash og brokkoli er OK, fruktose i stilken på brokkoli men det er nok ikke det du reagerer på.


#5

Newstart sa for siden:

Veldig interessant.... men hva menes med FODMAP?:confused:


#6

sylwester sa for siden:

For å oppdatere mitt tilfelle gikk jeg av dietten og holdt meg unna grønnsaker ei uke før jeg starta opp igjen. Nå spiser jeg akkurat det samme som før uten noen sideeffekter.


#7

Carisma sa for siden:

For noen år siden fikk jeg en kraftig matforgiftning som slo meg helt ut i et par uker. Ingen av de andre jeg spiste sammen med merket noe. Legen sa da at det sjelden var det man spiste før man ble syk som var den egentlige utløseren, men noe man hadde i magen fra tidligere. Mao er det nesten umulig å finne ut hva som egentlig utløser slike problemer :( Bra du ble kvitt det :)


#8

HP sa for siden:

Du finner en del info fra Haukeland universitetssykehus her: helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonelle-mage-tarmsykdommer/lavfodmap-mat-ved-ibs

Den beste appen er denne, de oppdaterer regelmessig etterhvert som nye matvarer testes: www.monash.edu/medicine/ccs/gastroenterology/fodmap/education/iphone-app

@sylwester: Bra magen ordnet seg!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.