Tron sa for siden:
Hei.
Jeg er ny på forumet og har lett litt uten å finne svar på en beregningsmetode av næringsinnhold. Så med fare for å stille allerede besvarte spørsmål ber jeg om forlatelse på forhånd. :)
Jeg lager et eget oppskrifts system som regner ut fordelingen mellom karbo, fett og protein innholdet i oppskriftene.
Når det gjelder oppskrifter med mye væske, og da i særdeleshet vann som fordamper i tilberedningen, er jeg litt i villrede på hvordan dette bør tas hensyn til.
Eksempelvis en enkel knekkebrød oppskrift hvor tilnærmet all væske er borte når knekkebrødene er ferdig stekte.
-200 gr. Solsikkefrø
-50 gr. Linfrø
-60 gr. Sesamfrø, uten skall
-50 gr. Fiberfin
-5,0 dl. Vann
-Fiberhusk, Sukrin og Salt
Hvis en regner ut fordelingen, inkludert vannet (500 gr.), blir fordelingen pr 100 gram ca slik:
- Karbo:4,6 % - Fett:20,9 % - Protein 8,3 %
Men hvis en regner ut fordelingen uten vann blir fordelingen pr 100 gram ca slik: - Karbo:11,0 % - Fett:49,0 % - 17,6 %
En får dermed to veldig forskjellige svar og jeg tenker at den uten vann gir det mest riktige bildet. Men jeg tror kanskje at metoden som inkluderer væskemengden er den som brukes på forbrukerdeklarasjonene.
Er det noen som vet hvordan dette skal gjøres og hva som er vanlig praksis ved slike beregninger?