< Tilbake til oversikten

Beregning av næringsinnhold i oppskrifter

#1

Tron sa for siden:

Hei.
Jeg er ny på forumet og har lett litt uten å finne svar på en beregningsmetode av næringsinnhold. Så med fare for å stille allerede besvarte spørsmål ber jeg om forlatelse på forhånd. :)

Jeg lager et eget oppskrifts system som regner ut fordelingen mellom karbo, fett og protein innholdet i oppskriftene.
Når det gjelder oppskrifter med mye væske, og da i særdeleshet vann som fordamper i tilberedningen, er jeg litt i villrede på hvordan dette bør tas hensyn til.
Eksempelvis en enkel knekkebrød oppskrift hvor tilnærmet all væske er borte når knekkebrødene er ferdig stekte.
-200 gr. Solsikkefrø
-50 gr. Linfrø
-60 gr. Sesamfrø, uten skall
-50 gr. Fiberfin
-5,0 dl. Vann
-Fiberhusk, Sukrin og Salt

Hvis en regner ut fordelingen, inkludert vannet (500 gr.), blir fordelingen pr 100 gram ca slik:

  • Karbo:4,6 % - Fett:20,9 % - Protein 8,3 %
    Men hvis en regner ut fordelingen uten vann blir fordelingen pr 100 gram ca slik:
  • Karbo:11,0 % - Fett:49,0 % - 17,6 %

En får dermed to veldig forskjellige svar og jeg tenker at den uten vann gir det mest riktige bildet. Men jeg tror kanskje at metoden som inkluderer væskemengden er den som brukes på forbrukerdeklarasjonene.

Er det noen som vet hvordan dette skal gjøres og hva som er vanlig praksis ved slike beregninger?


#2

kamp sa for siden:

Jeg regner næringsinnhold uten vann


#3

sylwester sa for siden:

Fordelingen er jo uavhengig av vann!

Hvis du har 100g protein, 100g fett, 5g karbo i ei 5 liter suppe! så vil fordelingen være

protein 100g x 4kcal/g = 400kcal 30%
fett 100g x 9kcal/g = 900kcal 68%
karbo 5g x 4kcal/g = 20kcal 2%
sum 1320kcal 100%

Legg merke til at vannet kunne være 10 liter uten at det påvirker noe som helst annet enn hvor mye det ender opp med å være!


#4

StineK sa for siden:

Hvis vannet havner i magen tar jeg det med.


#5

sylwester sa for siden:

Slik jeg ser det så skjer det 2 feil her.

  1. Man bruker gram protein/karbo/fett istedenfor kcal fra protein/karbo/fett
  2. Vannet. Det er 0kcal i det.. Vannets påvirkning på fordelingen vil være 0% så sant det ikke er isbiter, da er det negative kcal.

På energitetthet derimot er vannet viktig. F.eks. kcal/100g i brød osv.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.