< Tilbake til oversikten

Overgang ketose til lavkarbo - vektstagnasjon

#1

tchortsky sa for siden:

Hei,

det finnes kanskje andre her som har gått gjennom overgang fra Ketose til lavkarbo og opplevd stagnasjon? Del gjerne erfaringer eller kom med råd.

Jeg begynte med lavkarbo i Mai og reduserte kraftig i karbo inntak mens jeg leste meg opp til ketose. Dermed var overgangen til ketose fra lavkarbo veldig OK for min del når jeg begynte i ketose rundt 17 Mai.

4-5 uker senere (medio Juni) har jeg redusert vekt fra 115 til 104,4kg.

Livssituasjonen min (jobb, familie, osv) gjør ketose vanskelig å holde over lengre tid, så jeg gikk over til lavkarbo (25-45gr pr dag) og ca 1600-2000kcal om dagen. Karboene verdt å snakke om kommer utelukkende fra fiber og grønnsaker/salat. Jeg har ikke rørt sukker på 3 måneder. I tillegg har jeg begynt å trene lett styrketrening 3 ganger i uken og utholdenhetstrening (løping) ca 1 time pr uke.

Nå skriver vi midten av August, dvs. vekten har stått bom stille (veier fortsatt 104,4kg) siden medio Juni. Det er heller ikke synlig eller merkbar fremgang i vektreduksjon.

Med mindre jeg har drept forbrenningen min, så er det ganske de-motiverende om "all denne jobben" jeg legger ned i mat, trening og generell bedre helse må til "bare for" å vedlikeholde vekten. Jeg hadde strengt tatt forventet å gå ned 0,5-1kg i uken etter at jeg gikk ut av ketose. Hva kommer til å skje den dagen jeg ikke har tid eller helse til å trene?

Skal nevnes at frem til for 2 uker siden jobbet jeg 15-17 timer 6 dager i uken i butikk, løftet mye og hadde et snitt på 22.000 skritt om dagen. Etter at jeg gikk over i en annen jobb (12 dager siden) har jeg begynt å trene styrke og løpe.

frustrert 43-årig mann


#2

TrillTrall sa for siden:

Hva spiser du i løpet av en vanlig dag da?


#3

tchortsky sa for siden:

Mat en typisk dag (jeg har alltid mange alternativer tilgjengelig hjemme slik at jeg kan variere og slippe å ta dårlige valg fordi en mangler de riktige matvarene eller fordi en ikke orker å handle);

Frokost:
2 stk lavkarbo knekkebrød (Brisk) med smør, gulost eller skivet kyllingfilet
eller
omelett (3-4 egg)
eller
2 skiver lavkarbobrød (2,5gr pr 100gr) med smør, gulost, baconost eller en liten teskje bringebærsyltetøy uten sukker (hjemmelaget)
eller
1 lavkarbostykke (hjemmelaget av revet ost, egg, mandelmel, chia og fiberhusk) med tilsvarende pålegg som over

Lunsj:
Omelett (3-4 egg)
eller
1 pose vasket salat, tomat, agurk, oliven, fetaost, avocado og tunfisk
eller
middagsrester
eller
1 stk lavkarbostykke (se under frokost)

Snacks (ved behov):
Liten håndfull mandler, blåbær eller bringebær

typisk Middag de siste 2-3 ukene:
ca 200-250 gram blomkål, brokkoli, liten bit løk, 1 hvitløksfedd, 50gram nykål, 1 stor champignon (fersk) og liten bit paprika kjørt i blender til riskornstørrelse, stekt i panne i EVO (extra virgin olivenolje)

  • 1 pose bladspinat dampet med litt fløte (har dette 3-4 ganger i uken)
  • fisk eller kjøtt (laks, 250gr kyllingfilet, svinefilet, biff eller lignende)

Evt. Dessert:
2 spiseskjeer cottage cheese, 3-4 mandler, 3-4 valnøtter, 2-3 hasselnøtter, 86% sjokolade uten sukker, liten teskje bringebærsyltetøy uten sukker og evt 1 spiseskje gresk yoghurt

Ved saltbehov:
Baconsvor

ved evt. behov for kveldsmat:
se frokost eller lunsj


#4

sylwester sa for siden:

45g karbohydrater er uansett såpass lite at så lenge du ikke spiser alt på en gang så kan det hende du fremdeles er i ketose, spesielt hvis kilden for det meste er grønnsaker. Jeg spiser 5-6 om dagen (enhet er 100g grønnsaker) og spiser litt nøtter og fløte og rømme i tillegg så jeg er nok over 30g/dag selv. Har selvfølgelig alltid 5ss med fett i hvert måltid for å bli mett slik at jeg ikke trenger å spisemellom lunch og middag.

Du kan forvente å gå ned 0,5kg/uka. Mer enn det er bonus. innimellom kan du oppleve noen uker stagnering. Måler du deg i tillegg skjer det ofte at man går ned i midjen uten å endre på vekta i den perioden. Så lenge du er flink så vil vekta gå ned, men jeg er enig i at det er demotiverende med stillestand.


#5

tchortsky sa for siden:

At vekten stopper opp er jeg vant med fra tidligere vektnedgang, men at den står bomstille i 7 uker har jeg aldri opplevd. Det er ingenting å si på kosthold så vidt jeg klarer å vurdere, aktivitetsnivået er økt og jeg har daglig kaloriunderskudd uten å overdrive. Det er som nevnt ingen synlig reduksjon heller disse 7 ukene.

Forutsetning for veiing er lik hver gang - mandag morgen før frokost samt bruk av målebånd hver 14. Dag.

For 2 uker siden begynte jeg å ta vitamintilskudd optimalisert for lavkarbo/ketose og jeg vurderer om jeg må tilføre kroppen andre ting som CLA eller thermogenic fatburners. Trening binder vann mens lavkarbo trekker ut vann. Kan være at det er noe her som skurrer for kroppen min men vekten jeg har analyserer fett og vann i kroppen og det er minimale endringer her også disse 7 ukene

Kort oppsummert:
Ketose første 5 uker gav vektnedgang 10kg
Deretter lavkarbo (under 50gr) med
Fornuftig kosthold med mye fiber, sunt fett, salat/grønnsaker og ren proteinkilde
Økt aktivitetsnivå med styrke og utholdenhetstrening (+intervall)
Vektnedgang/oppgang siste 7 uker: +/- 0,4kg


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.