Jeg har nå begynt på lavkarbo igjen. Da jeg sluttet sist smalt jeg jo opp igjen. Så nå er det ny runde + at det skal bli permanent denne gangen, forhåpentligvis.
Hvertfall, sist gang fikk jeg helt stygga på de der eggebrødene med frø. Så det har jeg ikke så fryktelig lyst å bake. Jeg ser det er masse brødoppskrifter her, har gått gjennom nooen, men kanskje noen har en på lur som kan passe følgende kriterier:
*Helst ikke fiberhusk, eventuelt veldig lite. Brødene blir saftige/våte av det, og det verste jeg vet er våte brød.
*Helst ikke mer enn maks 2 egg, dersom det er egg i oppskriften. Eggesmaken fikk jeg nok av sist gang.
*Ikke glutenmel. Får forstoppelse av gluten.
*Helst med gjær. Men det kan man jo bare bryte nedi røra selv uansett, så sånn sett kan det være det samme. Synes ikke det blir brød uten gjær, men mer som irsk sodabrød, som er helt forferdelig. Så gjær må det være, om så i tillegg til bakepulver, kun for smakens skyld.
*Helst ikke for dyre ingredienser, som mel av valnøtter og denslags eksklusiviteter. Har litt dårlig råd.
*Helst ikke med ingredienser man må spesialbestille, men som finnes å få tak i enten i dagligvare, helsekost eller apotek. Men samtidig så er det ikke allverdens jobb å bestille heller, såfremt det er ingredienser som gjør lavkarbobrød mye bedre.
*Uten/lite linfrø og solsikkefrø (pga cyanid i linfrø og kadmium i solsikkefrø).
*Brødene bør kunne oppbevares i romtemperatur og ikke i kjøleskapet. Iskalde brød er ikke noe særlig. Men forsåvidt, man kan jo skjære de opp og ha i fryseren for å ta opp etterhvert.
*Helst ikke for mye mandler. Har lavt stoffskifte, og såkalte goitrogene matvarer, som mandler, skal man holde seg unna da de senker stoffskiftet. Men det er umulig å holde seg unna alle, og særlig på lavkarbo. Men brødet bør altså ikke bestå av nesten kun mandelmel.
Mon tro om det finnes noen brødoppskrifter der ute som kan passe? Det trenger ikke være i form av klassiske norske grovbrød. Det kan like godt være brød som focaccia, grove muffins, rundstykker, flate briks, grove polarbrød. Ja, uansett, bare det er noe brødliknende. Knekkebrød også, om det er noen som har oppskrift på noe som likner Wasa Husman eller andre slags som ikke er klassiske lavkarbo fiberhusk-frøknekkebrød (som man blir fort veldig lei av).
Jeg har kjøpt brød på Rema som heter..., ja, nå står det stille. Funksjonell mat, fiberbrød, eller noe sånt. Ganske dyrt, men. Har lagd flate rundstykker av brødmiksen, med sesamfrø oppå, og revet ost og noen gresskarfrøkjerner inni. Aner ikke om de er gode eller ikke. Har ikke tenkt å smake før i morgen. Fant ut sist gang at alt av brød med frø blir helt grusomme når de er nystekt. De må sette seg til dagen etter, og smaken blir totalt forvandlet. Hold nemlig på å kaste et parti knekkebrød lagt etter en oppskrift her. De skulle liksom bli nydelig, ble det sagt. Men fy hvor fæl! Helt ekstremt. Heldigvis gikk de ikke rett i søpla. Tenkte å forsøke én gang til før jeg kastet de. Og da var de faktisk helt nydelige! Så jeg har lært at lavkarbobakst må sette seg over natta, ellers er det uspiselig. Det kan sikkert variere fra oppskrift til oppskrift. Men disse egg- og frøbrødene er også uspiselige som nystekt.
Jeg vurderer faktisk å lage egg-/frøbrød. Gikk lei av de sist, men kanskje det er på scratch igjen siden det er et par år siden. Men jeg har nemlig et tips der. Og det er å kyle oppi litt gjær. Da blir de langt mer som vanlige brød i smaken.
Et annet tips er å tilsette vanlige peanøtter i frø-/nøtteblandingen, en neve kanskje, og så grovmale det hele. Da blir det mer som grovbrød og peanøttene gjør at smaken blir mye bedre, uten at man egentlig kan smake at det er peanøtter i brødene.
Ja, og da lurer jeg på en annen ting. Den eggesmaken jeg først ikke la merke til, men som ble mer og mer fremtredende etter X antall brød, helt til jeg ikke klarte det mer. Den smaken vil jeg jo helst unngå. Men mon tro om det er eggeplommene eller -hvitene som lager eggesmak? Kanskje begge deler? Om det er plommene, så har jeg sett at de har litersflasker med eggehviter i rimelig i Sverige. Så kanskje det blir bedre brød av eggehviter enn hele egg?
Det er jo nettopp brød som er det største problemet på lavkarbo, synes jeg. Men det finnes sikkert noe smart ett eller annet sted. Folk har jo eksperimentert i det uendelige.
Forresten så jeg på Coop i Sverige (jeg bor nært grensen) at de har fått lavkarbospaghetti og annen pasta. Jeg var tenkt å kjøpe, selv om jeg ikke hadde begynt på lavkarbo da jeg var der. Men planene om å begynne igjen har jo vært der hele tiden. Grunnen til at jeg ikke kjøpte var at pastaen var fra Kina. Og jeg stoler ikke helt på kinesisk mat. Har sett litt for mye skrekkelig på Youtube. Men for de som våger, så har de altså det. Lagt av noen bønner, om jeg ikke husker feil. Sikkert soyabønner. Jeg tror faktisk jeg skal våge meg å kjøpe dette kinaproduktet likevel. Har jo lyst på spaghetti bolognese :D
Nja. Du må ikke ha sukker, da bestanddeler i melet brytes ned til sukker som forer gjæra og jeg tror ikke du må ha hvetemel heller - men for best heving er en del hvetemel og litt sukker det beste ja. Ikke helt nødvendig altså, men for best resultat definitivt.
Glutenmel som jeg ser ts nevne inneholder 15 g kh / 100 g og er vel uansett ikke noe man bruker på et strengt lavkarbokosthold?
Jeg liker å ha gjær i, for da blir det ordentlig brødsmak.
Forresten, den gjæren som hever aller, aller best, det er den røde, for søte deiger. Ikke at lavkarbobrød nødvendigvis hever uansett, men til vanlige grove grovbrød får man mye bedre hev med den røde gjæren.
Tja, hva som skal være i brødet, vet ikke egentlig. Det er det samme, sånn sett, bare det blir gode brød uten for mye eggesmak, uten gluten og ditt og datt.
Jeg har funnet et brød som faktisk går an ganske bra. Det er svindyrt, men det heter "Sunnere Fiberbrød" fra Funksjonell Mat. Det er fullproppa av fiberhusk, men lager man det til flate rundstykker og har på 2-timers steking så går det fint. Tok ikke sjansen på å lage det til et brød, siden søsteren min sa at det ble et fuktig brød, altså ikke noe særlig. Måtte også ha ekstra vann, ellers ble det en knallhard klump pga fiberhusken, og umulig å forme. Det er jo linfrø i det, men ikke så ekstremt mye. Og jeg tilsetter gjær og revet ost i brødet, begge deler for smakens skyld, men osten er der også for å senke karbohydratinnholdet og øke proteinmengden. Og det er absolutt ikke så verst, det brødet, nei. Nå holder jeg på å steke focaccia av brødmiksen. Det lukter hvertfall godt, men om det blir det, det gjenstår å se.
Sånn proteinpulver til kroppsbyggere, whey kaller de det vel, egner det seg til baking? Nå er jo whey engelsk for myse. Så mysepulver er vel det rette ordet. Det ser nå ut som mel, om ikke annet.
Jeg ville ikke vært så redd for blåsyre. Hele frø er 90% hele på vei ut. For oppkværna så vil 20 minutter i 100 grader fjerne giften. De fleste brød er vel derfor uten blåsyre.
Drit i brød, hva med salat? Jeg har spist 3 hjertesalat denne helga. Du får i deg mer fiber og grønnsaker. Du skal ha i deg 500g hver dag i følge myndighetene så det er bare å begynne å tygge!
Når du baker og bruker fiberhusk så er det viktig og ikke la det svelle for lenge. Typisk er fem minutter svelling nok. Lar du det svelle lenger så blir det en hard uformelig klump, og tilsetter du mer vann så får du en deig som bruker lenger tid på å bli stekt.
Når jeg lager glutenfritt brød (ikke lavkarbo) til de andre i huset, så bruker jeg ca 2 ss fiberhusk (til 4 brød) blandet ut med gjær i lunkent vann/melk og lar dette svelle 3-4 minutter før jeg tilsetter resten av ingridiensene.
Nå aner jeg ikke hvilken temperatur du har stekt rundstykkene dine på, men to timer steking er iallefall ikke vanlig. Da vil det jo bli knekkebrødtørt....
Ost senker ikke karbohydratmengden, men du får selvsagt litt ekstra proteiner og fett.
Synest du skal holde deg til denne brødmixen om du liker den :)
Takk for advarselen, jeg virkelig hater smaken av brød (og gjærbakst), så da er det kanskje fraværet av gjær som gjør at jeg takler Funksjonell mat sitt i krisetilfeller. Som forøvrig aldri blir fuktig når jeg steker det.
Har aldri tenkt over at det er gjær som gir brødsmaken, men gjærsopp er vel uansett ikke særlig sunt å få i seg. Ville bekymret meg mer over den enn frøene.
Takk for flotte svar! Nå har jeg funnet en brødoppskrift som er perfekt! Egentlig er det rundstykker, og ikke brød. Men det går for det samme. Jeg legger ved oppskriften som link under her. Jeg følger ikke oppskriften, og det var fordi jeg ikke hadde mandelmel. Og da jeg skulle kjøpe mandelmel, var det så dyrt at jeg orket ikke. Så jeg bruker en blanding av sesammel, kokosmel, pofiber og kruskakli. Men da må jeg ha mer eggehvite og helst litt mer vann. Jeg tror man kan bruke hvilket mel som helst, egentlig, bare man sørger for å justere litt med mer eggehvite og mer vann dersom det er sugende meltyper. Og jeg tilsetter også 1 pakke tørrgjær (det står ikke i oppskriften). Ja, glemte å si at jeg pisker eggehvitene og tilsetter kokende vann sakte og gradvis rett i eggehvitene under hard pisking. Jeg vet ikke om det blir noe luftigere av det eller ikke. Men det funker. Og jeg tilsetter bare 1 ts eddik. Har ikke lyst på sure brød, nei.
Jeg bakte med andre meltyper, da jeg ikke hadde pofiber og mandelmel. Tror jeg hadde cottage cheese i stedet for fet yoghurt. Men ble et fantastisk resultat. Så man kan nok tage hvad man haver.
Ingen av disse to oppskriftene smaker omelett. Men det ble en ørliten eggesmak av den siste oppskriften dagen etterpå. Og da mener jeg ørliten. Den første har absolutt 0 eggesmak.
Carisma: Ja, det er gjæren som lager brødsmaken. Så da må du ikke ha gjær i, nei. Det smaker egentlig også brød av rødvinssaus, så det er vel gjæren i vinen som gjør det. Men jeg lurer på om det blir yderst lite gjærsmak selv uten gjær? For det er noen gjærsopper i selve melet. Hvertfall i vanlig mel, hvetemel og slikt. Det er derfor det går an å lage surdeig av kun å blande mel og vann. Men det er kanskje ikke noen gjærsopper i lavkarbomel.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.