< Tilbake til oversikten

Marsipan

#1

kamp sa for siden:

Hva er din beste oppskrift på lavkarbo marsipan?


#2

sylwester sa for siden:

Sylwesters fantastiske camarsipan
2 tørkede aprikos
4 cl cognac ca
3 eggehviter (eller 2 hvis du ønsker mindre løs marsipan)
300g siktet mandelmel (laga selv eller kjøpt ferdig)
100g sukrinmelis (må være melisvarianten, vanlig sukrin blir ikke bra)
1/2 ts tragant (om ønskelig)
Tilsvarende 40g sukker med flytende natreen (eller mer hvis du vil ha det søtere)

Kutt opp aprikosene i små terninger og ha det i et shotglass. Hell oppi cognac så det dekker. Ha på plastfolie slik at ikke alkoholen løper sin vei! Jeg gjør dette hver gang jeg har brukt så min batch som jeg lagde en uke siden hadde godgjort seg siden desember. Jeg vet ikke hvor kort tid den kan være, men gi den ihvertfall noen dager.

Egghvitene piskes nesten stivt. Ha i aprikos, cognac og natreen og kjør den helt glatt. Jeg bruker en nyere stavmikser og før det brukte jeg en smoothiemaskin for å få det kjappt nok.

Bland det tørre godt i en bolle og ha det flytende i. Jobb det inn med hendene til det er en deig. Jeg pleier så å ha dette i en pose i kjøleskap.

Bruksområder
Det enkeste er jo å lage kuler, men jeg gjør sjeldent det.

Maripankuber i mørk sjokolade:
Jeg bruker sillikonkjevle til å lage tynne ruter som jeg har i temperert sukkerfri sjokolade. Jeg varmer sjokoladen i vannbad på 39 grader slik atjeg får løs sjokolade i en pose som jeg vender sjøleskapskald marsipanfirkanter i. Jeg siktet etter Anton Berg, men endte opp med noe som smakte mye bedre.

NB! Vær litt forsiktig med barn. Forrige jul var ei venninne av dattera mi så glad i disse at hun hadde jafset i seg halve kubene innen jeg klarte å stoppe henne. 2cl med cognac er merkbart! Jeg passer bedre på nå :-)

Troika:
Dette året har jeg laget Troika. Jeg har to 1,5mm plastfjøler som jeg brukte 2 på hver side med 17cm plass og laget 58x17cm med 1,5mm marsipan på bakepapir. Byttet til 4mm plastfjøler og la til trøffelkrem og til slutt teipet opp veggene og helte i 3dl for å få 3mm med gele laget av 4 plater gelatin, 1,5dl funsaft og 1,5dl vann. Jeg kuttet opp til lagde 14 lengder av 4x17cm plater og fryst det ned. Jeg tar så noen ut av fryseren og deler disse i 2 til 4x8,5. Disse dyppes i sjokolade og has på rist. Kan ikke spises før de er helt tint. Jeg angrer litt på frysingen. Med mer gelatin slik at geleen blir hardere så kunne kansje denne også klart seg skjøleskapskald, men det får jeg ikke vite mer om før neste gange jeg lager den :-)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.