< Tilbake til oversikten

Forvirra - hva er rett om fett?

#1

frkgressløk sa for siden:

Hei!

Noen påstår at hvis man vil veie f.eks. 65 kg, så skal man spise 65 g. protein og dobbelt så mye fett, pluss de 20 gramma med karbo. Andre påstår at man trenger ikke innta så mye fett når man skal ned i vekt, fordi kroppen skal bruke fettlageret den har. Men jeg mener å ha lest at fett forbrenner fett, og at man derfor må innta en del fett likevel?:eek:

Har lest en del på lavkarbo-sider på FB og litt her, og vet ikke helt hvilken variant jeg skal gå for...? Skal ned 20 kg, til nå har det gått veldig tregt (vært i ketose i 3 uker), får ikke i meg sånn kjempemye fett, mangler stort sett 60 gram per dag.


#2

Liseta sa for siden:

Hva spiser du på en vanlig dag? Er lettere å hjelpe deg hvis vi vet hva du spiser :)


#3

frkgressløk sa for siden:

Hei, og takk for at du vil hjelpe meg! :)

Det varierer litt, pleier å faste til lunsj og middag annenhver dag. De dagene jeg kun faster til lunsj, spiser jeg som regel en salat med ca. 100 g kyllingfilet stekt i cocosa, litt paprika, oliven, agurk, spinat, noen valnøtter og ca. 1 ts. olivenolje (ca. 29 g fett. Lifesum mener jeg skal ha 62 g fett til lunsj), evt. hjertesalat med røkelaks og litt paprika, eller spekesnadder (spekepølse av geit) med litt grønnsaker.

Mellommåltid: Smoothie av 1 dl. lett kokosmelk med 50 g frosne bringebær. Har av og til oppi 1 ss MCT-olje.

Middag: 150-200 g. med kylling/fisk/kjøttdeig stekt i cocosa og et utvalg grønnsaker bakt i ovn med olje og krydder (paprika, squash, tomat, brokkoli).

Drikker av og til noen kopper med te tilsatt MCT-olje for å få opp fettnivået. Til kvelds lager jeg av og til kakao med lett kokosmelk, kakaopulver, litt søtning.

Jeg er allergisk mot melkeprodukter, egg og svin. Har holdt meg unna avocado for å sjekke om jeg reagerer på det, men tenker å prøve å innføre det igjen.


#4

kamp sa for siden:

Hvorfor lett kokosmelk?


#5

frkgressløk sa for siden:

Syns det blir litt vel mektig hvis jeg skal bruke fullfett til kakao, men er kanskje bare en tilvenningssak. Bruker lett til smoothien fordi jeg i hovedsak følger en kostholdsplan, men det er mye der jeg ikke han spise, og derfor er jeg usikker på om jeg får i meg nok fett.


#6

sylwester sa for siden:

Jeg tror de aller fleste spiser for lite fett.

Jeg vil veie 72kg og jeg sikter meg inn på 30-40 gram proteiner per måltid. I helgene så kan jeg spise enda litt mer og jeg ser på det som lørdagsgodt.

Karbo.. Jeg prøver å ligge under 10g per måltid. Jeg prøver å sørge for at hvert måltid har 250g med grønnsaker og at 8g av de 10g ihvertfall er fra de grønnsakene. Litt mer loose i helgene.

Fett.. 50 per måltid. For salatene og tacoen er det spisesjeer med extra virgin olivenolje på salaten. Det gjør jeg alltid selv om jeg skal ha seterrømme på toppen. Funnet ut at dette er lettere med en vesentlig andel grønnsaker. Uten gronnsaker er det umulig å få i deg 5ss med olivenolje til en lunch.

Jeg lager ofte gryter og de legges i prosjoner og i fryseren. Her er de jeg laga 17 porsjoner av i helga, som er mine middager ukedager de 4 neste ukene:

Lakssegryte med sopp, sellerirot og rømme:
porsjon: 550g
proteiner: 37g
karbo: 7g (5,8g grønnsaker, 1,2g rømme)
fett: 52g
grønnsaker: 300g (63%)
energi: 643kcal (1,16kcal/g)

Svin sweet&sour:
porsjon: 520g
proteiner: 39g
karbo: 9g (8,2g grønnsaker, 0,8g kokosmelk)
fett: 49g
grønnsaker: 264g (55%)
energi: 634kcal (1,21kcal/g)

Når jeg lager disse så kjøper jeg inn 3kg med grønnsaker per rett, hovedsakelig brokkoli, blomkål, hermetiske tomater og squash. Protein til 8x35g. Jeg justerer fettmengden etter at jeg vet hvor mye fett jeg har brukt til steking og ingredisenser. F.eks. så feta jeg opp laksen med 50g smør og jeg feta opp s&s med 160g ekstra virgin kokosnøttolje. I en chilliconcarne vill jeg brukt extra virgin olivenolje..

Porsjonsmengdene er ofte begrenset av reglene mine om protein og karbo og fettet tilpasses til å matche + jeg skal føle meg mett etter en middag. Jeg lagde Oumph tikka masala for en stund siden og da var det 25g protein per porsjon. Jeg har fremdeles bolognesegryte og skrei green curry fra 3 uker siden så jeg har 4 middager å velge mellom. Jeg pleier å lage 2 ting til når jeg jeg har lite å velge mellom.


#7

frkgressløk sa for siden:

Takk for utfyllende svar, og gode tips! Får prøve meg litt frem. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.