< Tilbake til oversikten

Lindberg - lavkarbo ?

#1

Minni1 sa for siden:

Jeg er med i en lavkarbo gruppe på fb.
Det er en ganske streng gruppe og mye diskusjoner hvor det for meg virker som at det kun er streng ketolyse som gjelder.

Jeg har alltid tenkt på lindberg hører til under lavkarbo men der inne så mener de vist at han ikke hører til i lavkarbo.

Hva tenkter dere her inne om det ?


#2

BenteR sa for siden:

Lavkarbo er per definisjon alt opp til 150 karbohydrater i døgnet, noe som gjør at Lindberg ER lavkarbo-diett.
En av hovedgrunnene til at mange steiler når de hører ordet lavkarbo er nettopp det at de feilaktig tror at lavkarbo er kun den strenge varianten der man presser karbene så lavt som mulig og regelrett svømmer i fett.
Blir alltid litt frustrert når jeg oppdager at til og med ketose-lavkarbere tror at kun deres variant er lavkarbo......


#3

jankph sa for siden:

Lindberg er definitivt lavkarbo. I boka si "Smartkarbo" skriver han en del om de ulike lavkarbo-retningene. Jeg mener å huske at han kaller sin "kost i balanse" for "liberal lavkarbo". Å påstå at det ikke er lavkarbo hvis man ikke er i ketose blir jo helt feil. Selv spiser jeg ketogent, minimalt med karber og ikke for mye proteiner, og er vel en av disse "ketose-lavkarberne"...men jeg har et avslappet forhold til begrepet "lavkarbo".


#4

sylwester sa for siden:

Hvilken gruppe er dette?

Jeg er på en LCHF-gruppe som er mye strengere enn f.eks. Eenfeldt sine råd. F.eks. så syns han at det er greit å spise gulrøtter hvis du ikke klarer deg uten. Selv annen stivelse står det bla.a. at fullkorn er bedre enn alternativene måtte man spise korn.

Lindberg er liberal lavkarbo så der er jo korn ok og for de som følger ketogene dietter så kan det syns som lindberg er nærere roede enn "deres lavkarbo". Det er jo riktig siden hvis man ønsker å spise litt mengder i en lavkaloridiett så er det lav energitetthet som gjelder og da blir det fort noe som likner på en lindbergdiett.


#5

HP sa for siden:

Per hvilken definisjon?


#6

TrillTrall sa for siden:

Den "offisielle" som det stadig vises til. :) Det står i alle fall det rundt omkring og også Hexeberg sier dette. Det er ganske liberalt da.#8

HP sa for siden:

Det er ingen sitering på den definisjonen. Klart 150g er lavkarbo relativt til et kosthold med 250-300g karbohydrater. Lavkarbo er et vidt og udefinerbart begrep, derfor snakker vi om ketose, Atkins, Skaldeman, strikt LCHF, ketogains, mfl.

Når Atkins og andre lavkarbo-dietter antyder opp mot 100g karbohydrat per dag så er det ikke til folk flest men til personer som har hormonsystem som tillater det, feks idrettsutøvere (de siste årene er det flere og flere idrettsutøvere som trener og konkurrerer i ketose).


#9

nellie sa for siden:

Det er ikke bare f.eks idrettsutøvere som har hormonsystem til å tåle 150 gram karbohydrater. Det er et veldig snevert syn på saken, som kun hører lavkarboverden til. Utenfor det lille universet finnes det et hav av mennesker som lever både sunt og godt med langt mer enn 100 gram kh per dag.

Definisjonen på hva som kan kalles lavkarbo varierer mellom 120 og 150 gram karbohydrater.

Lindberg gjort riktig er nok godt innenfor dette. Problemet er vel heller at folk tar seg vel mange friheter etterhvert.#11

HP sa for siden:

"Sunt og godt" blir jo lett et definisjonsspørsmål med til dels store individuelle variasjoner. Men det er i lavkarbo-verden spørsmålet om hva som er lavkarbo hører til. :)


#12

BenteR sa for siden:

Når man bruker ordet "lavkarbo" så forteller ordet oss at vi spiser mindre karbohydrater enn den gjennomsnittlige befolkningen.
Uansett hvordan man ser på det, så mener JEG at holder man seg under 150 karbohydrater i døgnet, spiser variert og får næringen fra sunne og ekte råvarer, ja da lever man lavkarbo.
Lever selv på max 25 karbohydrater i døgnet /5 karbohydrater pr måltid fordi helsa tvinger meg til det. Trives greitt med det siden jeg må, men må si at jeg likte det mye bedre da jeg lå mellom 50 og 70 karbohydrater pr døgn.

Resten av familien, mann og to voksne sønner, lever på mellom 100 og 150 karbohydrater pr døgn, og jeg anser altså dette som lavkarbo. Ingen av dem er aktive/ alle uføre og alle tre er slanke. De har levd på dette kostholdet siden 2010.


#13

HP sa for siden:

Problemet med prosent-andel er at man må loggføre og regne totale kalorier for å finne prosent-andelen. Hvis man først skal/vil telle så er det mye enklere å telle karbohydratene og så spise seg mett på fett og proteiner. 5% av 2000kcal er 25g karbohydrater.


#14

Minni1 sa for siden:

Jeg har gått på grethe roede og syns det var endel forskjeller i kostholdet hennes og Lindberg. ( dette er noen år siden)

De siste årene har grethe roede åpnet for en diett med mindre karbohydrater så kanskje de nærmer seg en lavkarbo diett etterhvert?

(man kan velge hvilken man vil følge)


#15

sylwester sa for siden:

Mitt utgangspunkt er at i det du prøver å lage mat som gjør at jeg begrenser noe (kaloerier eller karbohydrater) og resultatet er ganske likt en matrett som ligger rundt 1kcal/gram. I praksis er det ikke så mye av hverken fett i lavkarbo eller stivelse i lavkalori hvis man har mange grønnsaker i retten. Jeg ligger på over 70% grønnsaker på mine retter så jeg pleier å fleipe med at det ikke ville være vanskelig for meg å bli vegetarianer :-)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.