< Tilbake til oversikten

Hva gjør jeg galt?

#1

HøytOgLavt sa for siden:

Hei
Jeg har hatt et langt opphold fra lavkarbo pga diverse. Sist prøvde jeg både for å føle meg bedre og for å gå ned i vekt. Jeg følte meg etter kort tid bedre, sov bedre og var mindre stiv i kroppen. Men jeg gikk ikke ned i vekt. Holdt vel på noen mnd før det skled ut... Vekta da var ca 80 kg. Jeg spiste endel lavkarboknekkebrød og frø. Tror nok det ble for mye karber av det.

Nå prøver jeg igjen. Har såvidt kommet igang, er på dag 11. Denne gangen skal jeg prøve å holde meg til lchf og være i ketose. Har testet med stixs og får utslag. Men...vekta har ikke rikket seg et gram :( Er 80 kg nå også. Vet jo det er tidlig, men har lest at de aller fleste ser at vekta går ned, kanskje SPESIELT i starten av ketose. Så noe må jeg gjøre galt?

Jeg har ikke veid maten eller tellet kalorier. Bør jeg begynne med det? Noen andre tips?


#2

HP sa for siden:

Hva spiser du en gjennomsnitlig dag?


#3

HøytOgLavt sa for siden:

Tror dette er ca det jeg spiser:

"Frokost" : kaffe med en skvett hmelk

Etter en-to timer:
Frokost: en halv avokado, "pannekake" av 2 egg, Philadelphia og fiberhusk, et par skiver salami.

Lunsj : omelett med hvitost. Agurk og en tomat.

Middag: kylling/laks/kjøttdeig stekt med krydder (ikke kryddermiks). Kål eller salat. Rømmeklatt eller smørklatt usikker på hvor mange gram.

Kveldsmat : et par (?) skiver salami/ost og en-to avokadoer. Har ikke følt meg mett så har fylt på med mer kjøtt. Kanskje det blir for mye mat rett og slett.

Og så drikker jeg kanskje en eller to kopper til med kaffe med hmelk i løpet av dagen.


#4

jankph sa for siden:

Menyen din ser jo ikke feil ut, kunne kanskje vært noe mer grønnsaker. Men det kan også være at det er for mye mat ja.

Utfordringen jeg ofte har med lchf er å lære forskjellen mellom faktisk sulten eller bare tom i magen og faktisk mett eller helt stappa i magen. Det sies at man ikke skal telle kalorier på lavkatbo, og det er sant, men man må også lære seg å lytte til kroppen, ds regulerer kaloriene (matmengden) seg selv.


#5

TrillTrall sa for siden:

2,5 avokado gir omtrent 450-500 kcal... Ost er også energitett, så at du spiser i overkant mye er kanskje reellt. Mange sier man ikke skal telle kalorier på lavkarbo, men en del erfarer at de må det. Du får føle deg litt frem uten å kutte drastisk ned på matmengden.


#6

Hedda:) sa for siden:

Hvis jeg var deg ville jeg spist mye mer grønnsaker, fylt opp magen mer med det. Det er sunt for kroppen og du kan spise mye uten å få i deg særlig med kalorier.

Jeg tror ikke høyfett-dietter passer for alle. Dessuten har kroppen utvilsomt godt av mer enn kjøtt og fett.


#7

HøytOgLavt sa for siden:

Jeg synes det er vanskelig å spise grønsaker uten å komme ut av ketose, alle de gode grønnsakene er jo "forsiktig med"-mat slik som gulrøtter, løk, paprika.

Så avokado må jeg passe litt på bruket av ja. Synd, det er jo så godt. Tror rett og slett jeg får i meg for mye kalorier. Det hjelper kanskje ikke heller at jeg har diabetes 1. Men kroppen bør vel fungere noenlunde som hos vanlige folk likevel? Litt smådeprimerende å sitte fast.

Takk for tips og innspill :)


#8

Hedda:) sa for siden:

Agurk, blomkål, brokkoli, spirer, sopp og grønn paprika, feks, skal ikke ta deg ut av ketose. :) Kan lage en del av det.

Har du vurdert å gå til kostholdsveileder og få hjelp? Er ikke så lett å klare alt alene. Selv får jeg oppfølging hos Fedonklinikken.

:)


#9

HP sa for siden:

Når er måltidene, omtrent? Hvor mange timer mellomrom?

Jeg ville justert noe slikt og revurdert etter en uke: Mer grønne grønnsaker, maks 1 avokado, mindre ost, egg/kjøtt/fisk til alle måltid, maks 3 måltid og minst 12 timer mellom middag/kvelds og frokost/lunsj. Ikke kutt kalorier, og som @jankph sier så er det viktig å lære kroppen å skille mellom mett/full og sulten/plass i magen.


#10

jankph sa for siden:

jeg er ikke lege, men en kropp med T1 diabetes fungere ikke som en hos vanlige folk og endra mindre som hos de med T2 diabetes.

Ved T1 har man jo i utgangspunktet for lite insulin til å kunne regulere blodsukkeret, og sånn sett er jo lavkarbo bra for å holde blodsukkeret nede. Ved T2 er man over tid blitt så insulinresistent at man selv med mye insulin i blodet ikke får ned blodsukkeret, samtidig som for mye insulin bidrar til redusert fettforbrenning og økt fettlagring. T1 har ikke dette problemet i utgangspunktet, men får det om man tilfører insulin. Lavkarbo er blodsukkerregulerende og kolesterolregulerende ved T1 og T2, men jeg mener at lavkarbo er mer vektregulerende/-reduserende ved T2 enn ved T1, dvs. at T1 vil slite litt med å gå ned i vekt med lavkarbo, selv om helsen generelt blir mye bedre.

Men jeg ville også fulgt HPs råd om legge inn minst 12 timer "faste" mellom siste kveldsmåltid og første morgenmåltid, gjerne mer.


#11

BenteR sa for siden:

Har også type 1 diabetes. Bruker 18 enheter Lantus i døgnet og inntil 4 enheter Apidra fordelt gjennom døgnet.
Vil påpeke at det er særdeles viktig med hyppige blodsukkermålinger og redusering av insulinmengden siden det spises mindre karbohydrater.
Nå har jeg flere sykdommer som virker inn, så jeg kan ikke si om lavkarbo er årsaken til at jeg har hatt vekttapet eller ikke, men har hørt om fler med type 1 som har gått ned i vekt på lavkarbo.
Ellers er jeg absolutt ikke enig i at en type 1-kropp fungerer annerledes enn andre kropper så lenge vi har kontroll over blodsukker og insulin.

Anbefaler alle, spesielt i starten, og veie og finregne på hva de får i seg både av mat og drikke. Mye lettere og "se" hva som kan korrigeres da. Spiser man for eksempel mer protein enn kroppen trenger til å bygge og vedlikeholde musklene blir dette lagret som glukose i kroppen......

Selv spiser jeg 25 karbohydrater pr dag, max 5 pr måltid. Spiser ingen melkeprodukter da jeg er allergisk mot melkeprotein, så absolutt de meste av mine karbohydrater kommer fra grønnsaker og bær. Mye godt man kan spise, selv om man lever ketogent. Spiser stort sett det meste av de grønnsakene som vokser over bakken (mais er IKKE en grønnsak, og det er heller ikke tomat) + sellerirot.
Drikker 2 krus kaffe og ca 2,5 liter vann i døgnet. Kanskje et glass rødvin en sjelden gang.
Ville gitt det tid og skrevet ned på for eksempel diett.no alt du spiser og drikker og heller evaluert det etter på.
Lykke til!


#12

jankph sa for siden:

Flott med din førstehåndskjennskap, BenteR.

Jeg var kanskje litt for kategorisk i min påstand. Jeg mente ikke å si at man ikke går ned i vekt med lavkarbo og type 1, men at det kanskje er litt mer krevende når mans elv må stå for insulinreguleringen.

Som du sier, så lenge man veier og noterer ned maten og måler blodsukker og insulinmengder og noterer ned og følger med på hvordan kroppen reagerer, så går dette bra. Det med å justere insulindosen er spesielt viktig når man er på lavkarbo.


#13

sylwester sa for siden:

Nå syns jeg "Søkende" er litt lite spesifikt for hva du følger så min anbefaling blir å velge noe. Uansett stiller jeg meg bak siden jeg syns 5 om dagen bør være overkommelig på lavkarbo, dvs. 500g med grønnsaker/dag.

De med diebetes type 1 er ofte på generellt grunnlag frarådet å gå på ketogene lavkarbodietter, men hvis du skal på en ketogen diett så søk opp informasjon her på forumet og muligens start en tråd om det skulle det mangle.


#14

HøytOgLavt sa for siden:

Jeg måler bl.s hyppig og har nedjustert insulinet. Bl.s er helt perfekt nå, jeg er vant til å måtte ta hurtigvirkende til hvert måltid, men de siste dagene har det så og si holdt med vanlig dose med langtidsvirkende. Kroppen min har veldig godt av lavkarbo, det er sikkert.

Jeg må også si jeg er veldig takknemlig for Fedon og andre indremedisinere som har gjort det "lov" for oss med diabetes1 å kutte ned på både antall måltider og hva disse måltidene bør bestå av. Det er ikke mange år siden alle diabetikere ble anbefalt rovbrød og frukt og grønt 5-6 ganger daglig. Insulindoser for å holde bl.s nede. Og stadig påfyll av karbohydrater. Så jeg er veldig glad for at det nå snakkes mer om å justere kostholdet, ikke bare for de med type 2 (og 3), men også for oss med type1. Det er utrolig bra!

Sylvester: "søkende" er ikke noe jeg har skrevet inn, regner med det er standardtekst for de som ikke har lagt inn kostholdsfilosofi. Jeg har lest endel om ulike "retninger" innen lavkarbo. Siden jeg ikke fikk moderat lavkarbo til å fungere mht vekttap sist for tre-fire år siden, så har jeg kommet til at lchf og å være i ketose er det jeg skal prøve ei stund nå for å se om jeg klarer å gå ned i vekt. Jeg lurer på hvor du har det ifra at personer med diabetes ikke ee anbefalt å være i ketose? Jeg har helt motsatt av det funnet ganske sikre kilder på at det ikke er frarådet. Mener det var på Fedon sine sider bla. Det vi med diabetes må være påpasselige på mht ketose er å holde kontroll på bl.s. Kombinasjonen ketoner og høyt bl.s kan vise at personen er på vei inn i syreforgiftning.

Takk for alle tips :) Kjempefint å ha noen å lufte tanker med og å komme videre i fastlåste mønster :) Jeg tror dere har veldig rett: jeg må skille mellom å være sulten og å bare "av vane" skulle spise. Det er en overgang, men tror dere har rett. I dag har jeg spist frokost og middag. Og så blir det kanskje kvelds, middagen var tidlig så det kjennes ut som et måltid til er nødvendig.

Frokost var omelettpannekaker, smør, salami og en kvart agurk. Kaffe med hmelk.

Middag var en halv grilla kylling med en halv brokkoli, litt løk og sopp. Stekt i smør. Spiste en nitteliten plomme fra hagen til dessert.

Er i ketose. Føles ok ut, overraskende nok, å ikke spise hver 3.time. Jeg fortsetter sånn noen dager og ser om det føles ok.

:)


#15

HP sa for siden:

optimisingnutrition.com skriver mye bra om Type 1 diabetes og ketogen-kost; det siste halvåret har han fokusert mye på næringsinnhold og insulin-belastning.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.