< Tilbake til oversikten

Kjøtt/egg - må de hives etter tvilsom oppbevaring etter strømbrudd?

#1

Ethereal sa for siden:

Vi har hatt en del problemer med strømmen i huset i det siste, og i natt gikk strømmen i hele tomannsboligen rundt 23- da jeg var fire minuttter ut i koking av 10 egg. Eggene ble stående på plata og kokt ferdig i morges (jeg visste ikke hva annet jeg skulle gjøre), men er de ok, tror dere? De skal være ingrediens i noe som helst bør holde seg i kjøleskapet tre-fire dager fremover, og med tanke på andre og dyrere ingredienser er det bedre å koke nye egg og bruke dem hvis det jeg lager med de jeg har måttet koke i to omganger, ikke holer.

Jeg hadde også to pakker karbonadedeig i kjøleskapet, og selv om jeg selvsagt var nøye på å ikke åpne døra til kjøleskapet i natt for å holde på den kjøleeffekten som var, tror dere det var nok? Bør den eventuelt stekes opp i dag? To pakker karbonadedeig i en enkvinnes-husholdning blir ikke spist på en dag, liksom.:o


#2

smgj sa for siden:

Altfor seint, men jeg svarer likevel - kan jo være kjekt å vite til en annen gang.

Jeg kan ikke tenke meg at egg som er kokt i to omganger har vesentlig forringet holdbarhet vs holdbarheten til nylig gjennomkokte egg. Den perioden hvor de lå i vann på plata etter koking hadde jeg glatt sett bort fra.

Når det gjelder karbonadedeigen så er jeg litt mer usikker. Det vil jeg si kommer an på hvilken temperatur kjøleskapet ditt klarte å holde fram til at det fikk strøm igjen. Sannsynligvis er ikke holdbarheten merkbart redusert, men omtemperaturen f.eks hadde kommet opp i 10 grader så hadde jeg stekt opp og frosset ned i porsjonsposer.


#3

Ethereal sa for siden:

Takk for svar, mer råvarekunnskap er alltid godt å ha til neste gang. :) Det med å steke opp og fryse ned hvis jeg er litt i tvil skal jeg ha i bakhodet, spesielt siden jeg omsider har fått meg dedikert fryseboks da kjølekskapet her måtte byttes ut. :) Så herlig å endelig å endelig ha frysemuligheter etter å ha levd uten fryser i flere år. :)

Jeg kan forresten informere om at den karbonadedeigen holdt seg som en helt, og ble stekt i først i dag, og luktet og smakte fint. At jeg ikke hadde kjøleskapsdøra oppe en eneste gang mens strømmen var borte, hjalp nok å holde temperaturen jevn, og kjøleskapet må ha holdt en grei temperatur i utgangspunktet (hadde jeg hatt enda kaldere, hadde det vel kunne gått verre). Grei erfaring å ha, og enda greiere at det gikk bra. :)

Eggene valgte jeg å kaste, siden jeg først fikk tak i kokosmelka de skulle bli eggepudding med i går ettermiddag. Da hadde de vært kokte og ikke holdt kaldt i deler av tiden i nesten 1,5 døgn, og at jeg hadde tatt av skallet om morgenen etter strømbruddet (noe jeg gjorde mest for å kjenne om jeg kjente dårlig lukt), hadde visst forringet holdbarheten.

Eggene skulle nok holdt seg greit i et par døgn til, men siden de skulle i eggepudding som helst skal kunne stå 4-5 dager i kjølekskapet etter tilberedning, valgte jeg å ikke ta sjansen. Hadde jeg skulle spist dem alene hadde det vært enklere, men hvis de eggene hadde ført til at jeg måtte hastespise litt sur eggepudding i dag fordi de var i ferd med å ødelegge en hel rett...nope.

Jeg spiste ett av de hardkokte eggene før de andre ble kastet, da, det passet sånn, men ingen spiser vel 12 hardkokte egg til et måltid for å hindre matsvinn.:p[url="http://forum.lavkarbo.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]


#4

smgj sa for siden:

Å ta skallet av eggene var ikke så smart, nei. Jeg pleier ofte å batch-koke egg og legge på påleggsbrettet i kjøleskapet. Der kan de nok bli opp mot en uke gamle før de blir spist. Uten skall forsøker jeg å bruke dem i løpet av et par dager. (De blir ekle utenpå og ikke vanskelig å bedømme.... man har rett og slett ikke lyst til å spise dem lenger.)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.