Jeg er mann, 35 år gammel. Gikk ned nesten 20 kilo med lavkarbo for et par år siden, men gått opp igjen. 182cm, 105kg i dag. Vil ned til 80kg jo fortere jo bedre.
Jeg har startet såvidt de siste ukene, men mitt hovedproblem er at jeg ofte ender opp med å spise noe med karbohydrater fordi jeg ikke har nok "kjapp" lavkarbo mat tilgjengelig. Jeg får ofte en utrolig sultfølelse og vondt i hele kroppen og mister konsentrasjon, og "må" spise.
Pr i dag går det i disse typene mat i diverse kombinasjoner:
Biff, laks, egg, bacon.
Ost, skinke.
Nøtter (valnøtter, mandler, hasselnøtter).
Tomat, agurk, salat.
Appelsin, jordbær.
Jeg tåler gluten, melk, og løk dårlig (mistenker FODMAP sensitivitet). Jeg blir litt lei av maten jeg spiser også, men føler at jeg ikke har så mange valg.
Er det noen som har noen gode råd for mat generelt, og spesielt for dagene hvor jeg ikke har tid eller ikke orker å bruke tid på å lage mat? Typisk sunn lavkarbo mat som jeg bare kan putte i meg uten å måtte forberede?
Jeg har alltid tilgjengelig Nannahs knekkebrød i skapet. Hiver på et par skiver fårepølse og en god dæsj majones også har jeg et kjapt måltid som metter :)
Takk! Glutenfrie knekkebrød er kjøpt inn i dag. Går litt på karbobudsjettet, men har det veldig stramt på karbo ellers, så tror dette skal være bra for variasjonen og mellommåltider :)
Lag store porsjoner gryte, ostelasagne e.l så du har tilgjengelig over flere dager.
Pålegg som ost og skinke, kokte egg, biter av grillet kylling, Karbonader med lavt karboinnhold osv.
Tenk på hva du ville spist som et kjapt måltid om du ikke levde lavkarbo, også kutte du bare ut karbo-delen og tilfører litt mer fett og gjerne grønnsaker.
Litt sulten?
Cottage Cheese med hakkede nøtter/mandler/valnøtter/ristede pinjekjerner og en god dæsj med sukkerfri saft etter egen smak. Selv liker jeg ZERoh med fersken og nektarin. Hvis du tåler å spise cottage cheese, da.
Ellers; lag en tynn omelett med litt revet ost og stekte tomater. Mos 1/2 (eller en hel) avokado med litt salt, pepper og saft fra en lime og server ved sden av omeletten. Kjapt og mettende.
Jeg er veldig glad i smoothies, med en blender eller en god stavmikser lages en smoothie på null tid, med bær og cottage cheese og egg, så blir det et ok måltid eller mellommåltid.
Her er en smoothie tråd: forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1692
Jeg er selv glad i skyr, greit å ha i kjøleskapet, eller ta med seg hvis man blir litt sulten underveis, det er ikke alt for mye karbo i den.
Ellers pleier jeg å lage stor porsjon grønnsaks -mos (av f eks sellerirot, blomkål, brokkoli med mer), da har jeg tilbehør til mange middager, og den kan også fryses ned i porsjoner.
Takk for alle svar! Jeg kjørte knekkebrødprosjektet en stund, men måtte droppe det, fordi i min travle hverdag spiste jeg altfor mye av det. Bare pga ting som skjer i livet mitt og andre issues som mild depresjon, så blir det spist mye av den "lettest tilgjengelige" maten. Jeg føler derfor at jeg trenger å alltid ha noe enkel backup mat for ikke å sprekke.
Jeg spise mye cottage cheese da jeg var på lavkarbo for noen år siden, men jeg hadde problemer med magen da, så jeg tør ikke starte igjen dessverre. Jeg vet at jeg blir dårlig av laktose. Men cottage cheese med bær og nøtter var fantatisk godt.
Ostelasagne og kokte egg i backup er ennå ikke testet. Det skal jeg gjøre noe med.
Den gode nyheten er at jeg er på 94kg. Så jeg har mistet de "enkleste" kiloene. Jeg merker ikke forskjell på annet enn buksene ennå, men det blir forhåpentligvis bedre!
Det går mye i det jeg beskrev i første post, men jeg begynner å lure på om jeg bør kutte frukt mer. Spiser appelsin og jordbær pga vitC og antioksidanter, men de har jo ganske mye karbohydrater. Det samme gjelder nøtter, men der kontrollerer jeg inntaket ganske bra.
Jeg lager gryte. Tar ca. en time og gir 6-10 porsjoner som jeg har i fryseren i bokser fra Clas Ohlson. Jeg har somregel 3 forskjellige retter å velge mellom siden jeg lager mat hver helg, men spiser annen mat i helgen.
Det tar 8 minutter å varme fra dypfrossen og den kan nytes alle steder som har micro eller annen måte å varme mat på. Vanligvis tar jeg ut maten på forhånd og lar den tine på benken eller i kjøleskap alt ettersom hvor tidlig jeg har tatt den ut.
Jeg har termosboks som jeg kan ha en porsjon varm hvis jeg skal ut å gå i skogen og familien skal spise brødskiver.
Jeg spiser en god lunch med salat og 5ss olivenolje og 100g kjøtt klokka 11 og har alarm klokka 18 i tilfelle jeg ikke blir sulten. Dvs. Uansett om jeg er på jobb eller hjemme så spiser jeg senest klokka 18.
Bland ein halv boks Cottage cheese og ei god teskjei creme fraiche. Like kjapt som å lage seg ei skive, og det mettar godt og lenge. Nokre dråpar med Better Stevia (french vanilla) gjer smaken mykje betre.
No på sommaren likar eg å lage ein stor salat med kylling, skinke eller anna, og ha ståande eit par dagar. (Likar å lage dei krema med creme fraish og majones.) Veldig enkelt å ta seg ein porsjon når ein er svolten. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.