Så jah, min store svakhet Cola Zero...Har store problemer med å få i meg drikke, og spesielt vann og saft osv. Er nå i omstillingen til et LCHF kosthold og vil gjerne kutte ut light brusen men jeg tror det er litt for stor omstilling på en gang. Hvor ille er det?
Jeg har inntrykk av at det er veldig individuelt hvordan den enkelte reagerer på light brus. Til noen stopper vektnedgangen med kunstig søtstoff og hos andre går det greit. Du får nesten prøve deg fram og se hvordan du reagerer :) Jeg for min del klarer meg ikke uten min kjære Lækerol cactus og hos meg går det helt fint i normale mengder. Men i lengden, rent helsemessig er det nok best å avstå så godt man kan fra kunstige søtstoffer, selvsagt.
Det er noe man kan diskutere i det vide og det brede. Det meste av seriøs og uavhengig forskning sier at i "normale" mengder er det uskadelig. Med mindre man reagerer på det, så klart. Man kan jo dø av å puste inn peanøttstøv, om man ikke tåler det, mens folk flest kan gafle i seg uten å reagere noe på det. Sånn er det også med lettbrus og det meste her i verden.
Du må kjenne etter selv. Gir det søtsug hos deg så kjenner du det. Misbruk er aldri noe å ta vare på, men har du et fornuftig forhold til det så er det ikke sikkert det har noe som helst å si.
Jeg brekker meg av rent vann, gjør meg ikke vanskelig altså men det bare er grusomt :P Men jeg er veldig glad i te, og klarer å få ned London Fruit & Herb Company Strawberry & Vanilla som etter hva jeg skjønner er noe jeg kan drikke... Så får prøve å ha det alltid stående klart og drikke det før jeg tar meg et glaass brus :/
Prøvd å skvise en sitron i en mugge vann ? Da får du både smak og syrlighet. Har lest at kullsyre ikke e bra verken for vektnedgang eller syre/base forholdet i kroppen.
Kullsyre er Co2 og det påvirker jo syre/basabalansen vår. Hvis vi tilfører mye Co2 må kroppen bufre det med mineraler fra kroppen. Det er vel grunnen til at man sier at kullsyreholdig drikke kan demineraliserer skjelettet (knokler og tenner).
Men i moderate mengder tror jeg ikke dette er noe problem. altså. Og det er uansett verre med brus med smak og ekstra syre, som f.eks. cola. Å håndtere mye syre er problematisk for kroppen over tid. Blodet har førsteprioritet og blir bufret som det skal, men resten av kroppen kan få et noe surere miljø enn det som er optimalt.
Absolutt. Men det benyttes mineraler i den prosessen. Hvis de ikke finnes fritt, hentes de fra lagrene. Skjelett og tenner.
Handler endel om mengde. Noen drikker på ekstreme mengder brus og da er det lettere å se hva konsekvensene blir (bentetthetsmålinger kan vise demineralisering). Drikker man moderate mengder, blir nok konsekvensene ganske moderate også.
Om dette har noe å si for vektnedgang aner jeg ikke. Ikke sett noe forskning på det.
Når det kommer til syre/base kan det være ett større problem enn man er klar over. Undertegnede plages mye med syre og ved inntak av kullsyre blir jeg ofte dårlig. Jeg har hatt plager med for mye syre i over 10 år og må passe meg for mange typer matvarer. Og legen på sykehuset sa at syreproblem er ett økende problem hos vestlige folk pga mye syreholding mat og drikke. Kan gi utslag i alt fra halsbrann til leddsmerter.
Men igjen, det er selvsagt veldig individuelt. Uansett er det jo sunt med ett kosthold som også tilfører mye basisk mat som etc grønnsaker da alt fra kjøtt f.eks er surt. Og grønnsaker spiser jo gjerne vi lavkarboere mye av. :)
Det er jo ikke så dumt å lære seg å drikke rent vann da, skjønner at folk har problemer med å drikke store mengder, men litt rent vann burde vel de fleste drikke litt av?
Har du forsøkt foreskjellige steder? Jeg brakk meg av vann frem til jeg var 20. Da flytta jeg hjemmefra og oppdaget at vann faktisk var godt! Det var bare vannet jeg var oppvokst med som smakte død grevling (ikke umulig det var det i det heller, siden det var egen brønn :D)
Ikke tull det her altså; vannet på jobb smaker helt grusomt, mens vannet hjemme er mye bedre, enda de kommer fra samme vannverk. Har muligens noe med rørene på jobb å gjøre? Også vannet hos pappa smaker kjempegodt i forholdt til det på jobb, også han har egen brønn, og er selvforsynt med vann, men leverer inn vannprøver og sjekker at det er slik det skal være.
Nei det kan være store forskjeller ! Bodde noen år i vestfold og på jobb var vannet godt, men hjemme var det som å drikke utav en svømmehall ! Smakte og luktet klor, og det var fra samme vannverk ! Merkelig i grunn men aldri noen som fant ut av det (klagde) Hver gang jeg dusjet fikk jeg minner fra svømmetimene på barneskolen :D
Et par veninner som hadde bleket hår fikk grønt hår da vi flytta til oslo pga kloringa! :D Men jeg syns Oslo-vannet er kjempegodt da.
Vi fikk også tatt prøver av vannet, for særlig på våren lukter og smaker det helt forferdelig. Men det var visst fordi vannet rant gjennom mineralgrunn, så det skulle visstnok være supersunt. :eek: Kunne sikkert solgt det og tjent en formue på det :rolleyes:
Men det var/er så ille at man ikke kan koke ting i det f.eks, så foreldra mine kjøper vann for å koke poteter o.l under den verste snøsmeltinga.
Snakker du om syre som i reflux eller syre i blodet?
Ja, noen forskning konkluderer med at aspartam påvirker insulinutskillelse, men såpass mange andre konkluderer med at det ikke er tilfellet, what so ever. Så man får bare finne ut selv.
Snakker om både reflux og syre i blodet . Generelt er ikke kroppen glad i for mye syre.
Jeg har også lest forskninger på aspartam og andre kunstige søtstoffer. Og resultatene er vel så godt som trygt en dag og utrygt neste. Som alle slike debatter , f.eks bacon som det nettopp ble sagt er livsfarlig..
Jeg vil ikke påberope meg at jeg sitter med fasit altså , men er naturlig skeptisk til kunstig fremstilt stoffer som brukes som næring og tenker selv at mange av disse stoffene er så "nye" og blir mer og mer brukt at det er vanskelig å ha god nok forskning på langtidseffekten.
Blodet holdes alltid innenfor det smale feltet det skal, altså. Det har førstepriorotet, så blodets pH påvirkes ikke egentlig av syreinnholdet i det vi spiser. Men andre organer kan få mer å gjøre. Bukspyttkjertelen for eksempel. Den skiller ut kalsiumkarbonat som nøytraliserer syren fra magesekken (både den syren som vi selv produserer og annen syre vi har inntatt). I denne type bufringsprosesser, må kalsiumet komme et sted fra. Er det ikke nok å ta av, vil kroppen kunne mobilisere fra bundet form i bein og tenner.
Egentlig litt off topic men kom på det nå. Vet ikke om dere har opplevd det, men jeg har noen ganger i livet hatt så lav pH i magesekken at "alt liv opphører". Spesielt sånn som kan skje etter mye rødvin... Dvs. at magesekken mister evnen til å trekke seg sammen og tømme innholdet videre riktig vei. Da ligger det bare der og skaper kvalme til man spyr opp det sure som er der. Sånn er det med kuer også. Blir pH for lav i vomma, dør de encellede organismene som fordøyelsen er helt avhengig av og vomma stanser opp så ingenting kommer videre. Litt krise faktisk. (Sorry ass. Er spesielt interessert i sånt. Yrkesskade).
Det har du rett i Yodette. Sitter på nattevakt og har googlet litt om emnet og leser at andre organer og bindevev kan få problemer hvis miljøet er for surt. Blodet blir nok alltid prioritert :)
Å angående rødvin, ja det tror jeg at jeg har vært borti ! Men aldri tenkt på det sånn :D Spiser protonpumpehemmere fast så jeg lever med redusert mengde magesyre, og har ved inntak av rødvin opplevd dette. Nå drikker jeg ikke lengre rødvin pga av at den trigger syre, tabletter eller ei, men har det vært noe jeg har spydd av (ofte) innen alkoholer så er det den !
Men nå det er sagt, pga lavkarbo og vektnedgang så er syreplagene mine meget bedre så nå tar jeg kun tablett annenhver dag, og håper at ved videre vektnedgang at jeg en gang skal bli så bra at jeg kun kan ta ved behov. For det er jo aldeles ikke bra å redusere syra hele tiden, den er jo der for en grunn ! Problemet er at den kommer på feil plass ( spiserør) :(
Når dere skriver "om man tåler det", betyr det om man blir godtesyk av lettbrus eller om man stopper å gå ned i vekt?
Jeg kan drikke lettbrus uten å få søtsug etter annet godteri. Betyr det at jeg da kan drikke dette uten problemer?
Jeg har gått på lchf i noen få uker å ser ut til å ha jevn nedgang
Ja.. Om man får søtsug, blir i dårlig form på et eller annet vis eller om det stopper nedgangen.:)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.