Jeg har ikke klart å finne noen sammenheng med noe med disse smertene mine, annet enn at jeg i alle fall trodde de ble verre når det var kaldt og bedre når det var varmt. I sommer hang jeg nesten ikke sammen av smerter, spesielt i bekken og hender, så dro vi på Kreta en uke og det var knallvær de 2-3 ukene etter at vi kom hjem og jeg var helt fin. Trodde jo det kom av varmen da. Men så ble det kaldere, men smertene uteble fremdeles!
I helgen leste jeg så i "Takk for maten?" av Eva Fjeldstad hvor hun skriver at for henne så var det spesielt melk som trigget akkurat den type smerter jeg mener å kjenne meg igjen i. I sommer, de ukene jeg var som verst, var jeg alene på jobb og da spiste jeg en god del yoghurt og vi hadde kick på kavring med melk. Men mens vi var på Kreta og etterpå så har jeg spist lite av det. Så siden søndag har jeg pøst på med melkeprodukter som pannekaker, masse hvitost, yoghurt til kvelds og i går kveld en stor porsjon kavring med ca. 3,5 dl helmelk. Om jeg kjenner det? Gjett... Hendene verker og jeg begynner å kjenne det igjen i hofter og bein. Skal kutte ut melkeprodukter (det virker som noen skiver hvitost om dagen går bra, det har jeg spist i hele høst) igjen og se om det blir bedre, for så å øke på og se om det samme skjer, tenkte jeg.
Jeg tror absolutt at det kan ha en sammenheng. Jeg har i hvertfall mindre kroniske smerter når jeg spiser mer naturlig mat, soya, lavkarbo, dropper mel og melkeprodukter( i hvertfall laktose) ..
Magen reagerer ikke på melkematen og jeg er usikker på om det er melkeproteinet eller laktosen. Er det noe særlig laktose i naturell yoghurt da? Men jeg er også temmelig sikker på at dette har en sammenheng! I dag er hendene stinne og stive og ømme, sånn har de ikke vært på lenge altså. Soya holder jeg meg unna og prøver å spise ren mat, men lykkes ikke så voldsomt alltid. :) Men melk skal jeg nå klare å holde meg sånn rimelig greit unna, i alle fall i "større" mengder.
Jeg har hatt lignende reaksjoner, men på Fun Light. Noen perioder har jeg drukket den med appelsinsmak, og da har jeg knapt drukket rent vann. Det har endt med at det har verket i armer og ben. Da har jeg slutta og verken har blitt borte. Ikke akkurat en vitenskapelig undersøkelse, men jeg har mista lysta på Fun Light. Helt ferdig:ja:
Jeg tok intoleransetest for 1 1/2 år siden og fikk vite jeg var intolerant mot bla Gluten og Laktose. Holdt meg helt unna i 1 år og ble i tillegg til å bli kvitt hosten(over natta), mye bedre i kroppen. Så fin som jeg ikke har vært på mange år. Fikk klarsignal for å starte igjen, men har bare blitt verre og verre i kroppen.
Det er nå 1/2 år siden jeg begynte igjen med Gluten og Laktose.
Så jeg ser jo at jeg bør prøve igjen... For å utelukke event. tilfeldigheter. Må prøve ut en ting av gangen kanskje...
Varme lindrer, ingen tvil om det, men så dårlig som jeg var i sommer har jeg aldri vært og da spiste jeg ganske mye yoghurt altså og sååå kaldt var det tross alt ikke. :)
Jeg har ingen andre kroppslige symptomer (slimdannelse, fordøyelsesproblemer, hoste o.l.), men kan vel være laktoseintolerant allikevel kanskje? Guttungen var det da han var liten, men vokste det av seg og min mor tålte plutselig ikke mellk lenger da hun var i 60-årene, begge reagerte med magesmerter og luft i magen og sånt.
Men det er heldigvis ikke det samme som at man nødvendigvis reagerer på det ettersom yoghurt er et syrnet produkt. :) Jeg er laktoseintolerant og blir MEGADÅRLIG om jeg får i meg en skvett laktoseholdig melk i kaffen (f.eks), men jeg kan spise laktoseholdig yoghurt og rømme i hauger og lass uten å bli det minste dårlig. Dette er veldig individuelt.
Her er Tine sin faktaside om deres laktoseholdige produkter forresten. Sånn om det kanskje kan være til hjelp for noen :)
Man kan jo reagere på kun kaseinet (melkeproteinet) alene, eller også i kombinasjon med laktose og eller melkefett også. (noen kan f.eks reagere på fløte, men ikke melk og omvendt)
Trilltrall: Du kan jo f.eks kutte meieriprodukter helt en periode og så gjeninnføre gradvis - f.eks starte med ghee og jobbe deg inn på en og en vare og se hva du reagerer på og ikke :)
Det er mest vanlig å reagere med magesmerter. At jeg reagerte med hoste til jeg vrengte meg er mer sjeldent. Det var derfor ingen av legene tenkte i de baner. De trodde det var noe med hjerte/lunger, men fant ikke noe. Så tok test. Sånn ble det oppdaget.
Test ut om du blir bedre uten laktose eller kumelkprodukter generelt du. Jeg er spent på hvordan det virker.
Jeg har spist gulost på 2-4 knekkebrød omtrent hver dag hele høsten og det har gått helt fint, men yoghurt og melk ikke ser ut til å være noe særlig. Skal prøve en periode uten over helgen og så prøve med yoghurt igjen og se. Snodige saker disse kroppene våre. :)
hehe Små (og større...) synder har vi vel alle. ;)
Men det forbauser meg stadig at en god del som følger en kostretning der man tilstreber så ren og ubearbeidet mat som mulig drikker ting som fun light og letbrus, som stort sett bare er kunstige tilsetningsstoffer...
Ja, det forundra meg at jeg gjorde det også, men noen ganger blir jeg lei av vann, selv med bobler i. Jeg lagde nemlig brus med denne Fun Light, i boblemaskinen min. Men jeg verken røker eller bruker snus, men jeg synder helt sikkert fortsatt. :mus:
Følger denne tråden. Mistenker at det kan være noe slikt jeg har. Jeg er pendler, og når jeg er på jobb er jeg bedre enn når jeg er hjemme, da får jeg slim i halsen med en gang. Skal begynne å følge med når jeg putter i meg melkeprodukter. Begynte faktisk å lure på om jeg hadde anstrengelsesastma, for jeg hoster slik når jeg anstrenger meg - men kanskje det er melkeproduktene som er problemet? Håper det, jeg vil heller kutte i melken enn å ha astma......:o
Jeg ble satt på astmamedisin uten at det hjalp nevneverdig. Hjerte- og lungespesialisten jeg gikk hos ble veldig glad da jeg etter et halvt år kom til kontroll og kunne fortelle hvor fin jeg var blitt etter å ha kuttet laktose og gluten. Han måtte få kopi av testene mine og sa han hadde lært noe...
Etter jeg slutta med all form for melkeprodukter og hvete i kostholdet så har jeg fått ett bedre liv hvertfall. Begge deler , men spesielt melk gå meg daglig dårlig mage ( løs ) og astma. Har brukt medisiner mot astma i 20 år men etter noen uker uten nevnte produkter så har jeg ikke brukt anfallsmedisinen på nesten 1 mnd nå. Det sier sitt ! Ikke alle tåler disse produktene selv om legen ikke kan måle noe allergi utav blodprøver. Men selv han innrømmer at der er helt klart at jeg har en intoleranse mot melk og hvete.
Nå er jeg multiallergiker med påvist allergimot blant annet melkeprotein, og jeg opplevde at jeg klarte meg uten nesesprayen med kortison jeg har brukt i mange år etter et jeg kuttet alle meieriprodukter (inkludert smør og ost, alt av nøtter/mandler, gluten, eggehvitte, soyaprodukter, skalldyr og torsk.
Helt klart at mat man ikke tåler kan slå ut på mange måter i kroppen.
En hund som ikke tåler korn vil for eksempel vanligvis vise symptomer som kløe og dårlig pels + kanskje eksem, så hvorfor skal det være slik at vi mennesker "bare" får vondt i magen?
For min del, med et lass av sykdommer, flere revmatiske, så kommer smertene i kroppen selv om jeg lever helt uten maten jeg er allergisk mot, så man er ikke garantert at smerter i muskler og ledd forsvinner selv om man kutter ut mat man ikke tåler. Men uansett er det viktig og unngå de matvarene som trigger kroppen.
Interessant alt dere skriver altså! Jeg hadde temmelig merkbare smerter onsdag og spesielt torsdag og fredag ble jeg bedre utover dagen, da hadde jeg ikke spist melkeprodukter å snakke om siden torsdag til lunsj (og da litt hvitost). Spesielt hendene var stive, stinne og vonde da jeg våknet om morgenen til og med fredag og det begynte å merkes på bekkenet også. Siden lørdag har hendene vært helt fine om morgenen og bekkensmertene er borte igjen!
Jeg skal holde meg unna de produktene jeg har mest mistanke til (yoghurt og ren melk) til over helgen og så skal jeg prøve på nytt og se om det samme skjer igjen.
Haaa... Jeg har siden sist holdt meg unna det meste av melkeprodukter frem til sist søndag og var smertefri og fin, lett i kroppen og i god form.
Mandag, altså for to dager siden, begynte jeg å spise en del ost, yoghurt til kvelds, pannekaker til middag i går, enda mer yoghurt til kvelds og i formiddag drakk jeg til og med et glass melk. Mandag var kroppen uendret. I går begynte jeg å kjenne det litt i hendene så smått. I dag var det ikke så ille fra morgenen av, men utpå formiddagen ble det verre og verre og hendene ble det vi i Trøndelag kaller "aldeles maroder"...! Jada, ingen tvil om at jeg reagerer på melka nei.
Tok kontakt med en venn av meg som er homøopat og det første hun sa var:"Homogenisert melk?" Jepp jepp jepp. Jeg har selv ment at verken smør eller hvitost gir smerter, men at yoghurt og ren melk er verstingene. Og det stemmer med det hun sier for smør og hvitost lages før melka homogeniseres. Heldigvis gjelder det også kremfløte visstnok så da kan jeg trygt spise riskrem til jul! :D Hun bekrefter akkurat det jeg selv har kjent på kroppen og hatt en mistanke om ja. Men yoghurt, ren melk, rømme o.l. er ikke det som er det største problemet å holde meg unna så det skal ikke være noe problem. :)
Nesten litt skremmende at etter ETT måltid med ca. 200 gram yoghurt så begynte jeg å kjenne det i hendene og etter to slike måltider + 4 vanlige pannekaker og ett glass melk var hendene realt vonde og verkende.... Da skal det faktisk lite til atså!
Joda, men på den annen side så er melk relativt "enkelt" å begrense - altså i den forstand at det er ganske rett fram å både finne ut hvilke matvarer som har det og det finnes, om ikke gode så iallfall brukbare erstatninger. Og nå vet du iallfall sammenhengen. Jeg får ikke (såvidt meg bekjent) smerter av melk, men er alminnerlig laktoseintolerant og det som frustrerer meg er tørrmelk som det er ganske så mye av i en del ting, men det er mye enklere enn å unngå alle former for mel...
Noen som vet om de homogeniserer melka på samme måte på Kreta? Jeg elsker gresk yoghurt med honning, valnøtter og gjerne fersken som frokostdessert når jeg er der... :sikle: Kan ikke huske at jeg hadde smerter i fjor sommer da jeg fråtset i det hver dag.
Den jeg har spist på Kreta har ingen utpreget geite-/sauesmak, ikke slik som geitost i alle fall, men yoghurten har kanskje ikke det. Men vil homogenisert geite-/sauemelk være bedre enn kumelk?
Er det én ting jeg har lært... så er det at kropper er forskjellige og at å lage altomfattende regler ikke fungerer.
I melk er det flere elementer
pasturisering
homogenisering
melkeprotein (forskjellig mellom ku, sau og geit - ku kan dessuten deles i a2 og a1 ref en.wikipedia.org/wiki/A2_milk)
melkesukker/laktose (jeg mener dette er likt for ku/sau/geit)
Hva det er som plager nettopp deg må du nesten selv finne ut. :)
Det enkleste er kanskje å bare prøve geitemelk/geitemelkprodukter separat. De er relativt lette å få tak i og dermed teste. Dersom du ikke tåler geitemelk så har du sannsynligvis utelukket at det er proteinet du har problemer med og at det dermed må være en av de andre faktorene.
Det er ikke proteiner ettersom jeg fint tåler hvitost - som er laget av ikke-homogenisert melk. Det er nok homogeniseringen og "ødeleggelsen" av melkefettet som trigger hos meg. :)
I så fall kan du få bekreftet dette gjennom å få tak i upasturisert/ubehandlet melk å prøve.
Pappa hadde store problemer med all oppvarmet melk, men tålte oster og upasturisert godt. Jeg for min del har problemer med for mye laktose, men også problemer med større mengder varm melk. (Upasturisert var dessverre ikke nok til at jeg tålte den. Har prøvd.) Samtidig tåler jeg ost... forstå det den som kan. :confused:
Heldigvis er det magen som får det - luft og diarre - og ingen smerter. Men det er jo best å holde forbruket så lavt at det ikke trigger.
Det er homogeniseringen ikke pasteuriseringen som er problemet hos meg. :) Og siden jeg ikke kjenner noen melkebonde så jeg kan få melk rett fra tanken så blir det ikke noe av det, men det går bra, å holde meg unna melk og yoghurt er ikke det største problemet... :)
kanskje du reagerer på laktose + oppvarmingsprosessen? hvis det da mangler laktose så vil det jo ikke bli samme reaksjonen. vil jeg tro. bare en tanke :)
Jeg har ikke undersøkt hvor mye restlaktose det er i rømme, men jeg vet at varme retter med mye rømme også trigger. Nå er ikke jeg så ille som pappa var - og har funnet fram til laktosefritt, så det fungerer i praksis greit. Men man filosoferer jo på hvordan ting henger sammen uansett ...:)
Jeg har lest at det kuer, av genetiske årsaker, produserer melk med ulike typer protein. Og at noen mennesker bare tåler den ene typen. Visstnok er Australia langt framme med dette og merker melka med hvilken type protein den har.
Dermed kan man lure på om dagens norske melkekuer har annen type protein enn de gamle rasene; rørosfe, telemarksfe m.fl. og at noe av problemet ligger der. Dette må jo være et ypperlig forskningsprosjekt for en doktorgradsstudent på NMBU, Ås. Noen her inne, kanskje?
Jeg er laktoseintollerant og merket ingen smertelindring da jeg sluttet å spise laktose.... Kanskje inviduelet?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.