Siden jeg det siste året har blitt interessert i, og etterhvert habil på, å lage mat, så begynner jeg nå å lure på om den enkle og puslete Bodum-stavmikseren min burde suppleres med noe mer avansert og andvendelig, sånn for å kunne få til mer enn det jeg gjør nå.
En lang tur innom nettbutikker der de selger foodprosessore, blendere, kjøkkenmaskiner og elektriske hakkedingser, er jeg nå bare mer forvirra. Jeg aner ikke hva de forskjellige dingsene kan brukes til, og om noen av dem kan brukes på "det meste"- jeg har ikke plass til, råd til, eller lyst på, en maskinpark på kjøkkenet.
@Rin nevner for eksempel en Magimix hun er glad i, men jeg fant tre varianter bare av det merket, og vet fortsatt ikke om jeg trenger en til mitt bruk. Matbloggere med rosa kitchenaids synes å mene at sånt må til, men jeg kommer neppe til å begynne med kakebaking og daddelmosing særlig ofte, så om det er det jeg trenger en sånn en til, så kan jeg nok unnvære den.
Siden smoothies og eggemelk og slikt ikke er en del av kostholdet mitt, og jeg ikke lengter etter å endre på det, er jeg usikker på om f.eks en blender vil være noe jeg kan bruke til noe som helst annet enn suppe en gang i kvartalet. Grønnsaker rasper og kutter jeg manuelt nå, uten problemer, så en maskin som bare gjør det jeg gjør med råkostjernet er overflødig.
Det jeg savner er, vel, foreløpig savner jeg muligheten til å gjøre mer enn enkelt stavmiksmosing med så få klumper jeg får til, og å kunne vispe ting må være en fordel hvis jeg skulle få lyst til å lage noe med eggehviter, for eksempel. Et annet ønske er å lage nøttesmør selv, men jeg aner virkelig ikke hvilken av maskindupedittene som er egnet for nøttesmør- har lest noen omtaler om blendere som har blitt ødelagt av å bli utsatt for sånt.
Så, hva vil dere anbefale? Jeg skulle rett og slett gjerne hatt noe med flest mulig valgmuligheter i en maskin- å blende suppe de gangene jeg lager sånt ville jo vært gull, å generelt blande ingredienser med noe annet enn håndkraft (jeg baker ikke brød og slikt, men det hender jo at man vil lage noe som skal bli jevnt og godt blandet, og det skjer ikke med Bodum-stavmikseren). Om maskinen jeg gjør det med blir brukt til andre ting, bør jeg være fornøyd.
Og, jeg har tenkt å bruke minst mulig på kjøkkengadgets- uansett hvor retro og rosa en kjøkkenmaskin er, så er 5000 kroner nok til så mye annet jeg heller vil ha. Wilfa har jeg plukket opp at er relativt rimelig og ikke så fancy, men brukanes?
Noen råd? Helst mange, siden jeg er helt lost?
Det kan nevnes at matlaging til mer enn to personer eller et par porsjoner til meg selv neppe blir aktuelt særlig ofte.
Det eneste jeg vet etter timesvis på elektrosider og kitchn-nettbutikker på nettet er at jeg skal ha en mandolin (evnt. juliennehjern), men det er ikke akkurat noen...maskin.
Og, siste spørsmål: jeg har funnet ut at jeg trenger en stor, i alle fall høy, veldig mikrobølgeovnsikker bolle, og aner ikke hva jeg skal søke etter engang. Tips? Jeg vet ikke hvilket materiale jeg bør gå for/unngå engang (utover å ha sett en del bloggere som ikke skjønte at spinkel plast ikke tåler 20 minutter med høy varme uten å smelte)?
Da kan du piske, mikse, hakke nøter/ sjokolade. Raspe grønnsaker på forskjellig vis.
Jeg bruker sjelden den store kjøkkenmaskin min lenger. Kun når jeg skal lage store porsjoner av noe. Ellers bruker jeg en Foodpros..., en håndmixer el stavmikser.
Det aller beste "nybegynnerverktøyet" på kjøkenet et brauns multiquick. www.frullatore.net/wp-content/uploads/2012/10/Braun-Multiquick-5-MR-570-pâtisserie_.jpg
Den finnes også i mindre avanserte versjoner. Men med denne har du nesten alt du får i mer avanserte maskiner og stavmikser i tillegg.
Jeg har en kenwood major, en annen kjøkkenmaskin og håndmikser, men det er braun'en jeg bruker. Smoothier, større porsjoner eggerøre, krem, hakking av nøtter, revet ost... Det meste!
Det har kommet en wilfa-blender som er sånn ultrasuperkraftig på linje med vitamix (som liksom er "gullstandarden" på de amerikanske bloggene). Denne her, tenker jeg. Den kan nok gjøre en veldig god jobb av mange ting! MEN en food processor er mer allsidig med riveblader og vispefunksjoner osv. Til suppe-mosing bruker jeg en stavmikser uansett, men det er fordi jeg er skikkelig pysete med varm væske og aldri tør ta for gitt at en blenderbolle eller tilsvarende er tett på toppen.
Jeg har forøvrig VELDIG dårlig erfaring med suppe i blender, både billige og dyre blender... Hint: varm væske under trykk gir mye vasking av kjøkkenfronter.... :rolleyes:
Jeg har god erfaring med suppe i blender. Så lenge blenderen er tett og tåler varm væske 1 minutt. Men jeg er kjapp da. Jeg lar ikke den varme suppa være i blenderen lengre enn den må.
Jeg har vært kjapp jeg også, men begge gangene har hele dr***** eksplodert utover kjøkkenskapene... Utrolig hvor høyt suppe kan treffe :eek:
Braun stamikseren er mye tryggere, den gjør det supersmooth i kjelen uten noe fuzz.
Og jeg har hatt suppe i blender, tja 20 ganger uten uhell annet enn at de siste gangene hadde bunnen på blenderen gått og jeg hadde prøvd å lime den sammen. Da lakk det litt ut av bunnen. Den gikk ikke i stykker mens jeg blendet suppe. Det var jeg som skrudde feil vei og så brakk den... Jeg brukte billigblender, tror jeg. Kjøpte en Trond Moi-kjøkkenmaskin på netthandelen og det fulgte med blender man kunne sette oppå. Har bare brukt den.
Aldri hatt problemer med suppe/lignende i blender eller professor. Er rask og bruker pulsfunksjonen. Pluss at det lønner seg ofte å ta det i omganger og ikke bare helle alt man har i blenderen på en gang. Jo, og så går det an å stoppe opp og slippe ut litt varme..
Jeg er mer begeistra for kjøkkenmaskina mi med mange deler enn jeg er for stavmikser etc. Så det er nok rett og slett en smakssak hva man foretrekker.
Jeg har også vasket gulrotsuppe av vegg, benk, brødrister, vannkoker... Jadda. Nå tar jeg bare bittelitt og bittelitt i gangen. Da går det fint, men det tar litt tid da. :)
Jeg har en Braun stavmikser på 300W som jeg kjøpte på ClasOhlson i 2003 for 150 spenn som aldri går istykker og som virker som bare det. Den er fin til å glatte supper ol. Jeg er imponert over at denne har vært brukt ukentlig i over 12 år.
Jeg har en foodprosessor, lik denne men en eldre modell, som har en smoothiegreie med høyere turtall, men den kan kun ta litt* suppe av gangen. Selve foodprocessoren bruker jeg til jukseris, Tzatziki, juksepasta, forskjellige bakeverk, etc. Klarer ikke å leve uten og jeg er på 3. maskinen så de holder ca. 6 år. Typisk er det sikkerhetsfunksjonen som slutter å virke. Jeg har hatt mange merker, men den jeg har nå er kjekk siden den tar veldig liten plass.
*ref det dere skriver om at mesteparten av suppa havner på vegen. I min håndbopk står det max 1/2 full og da tar det jo litt tid, men man slipper å vaske :-)
Akkurat sånn, men eldre, har jeg også :ja: Men den brukes en gang hvert tredje år, eller noe (har ikke brukt den siden jeg flytta for tre år siden hvertfall :D) siden multiquicken gjør alt det samme, men er mindre og raskere tilgjengelig. Pluss pisker egg og krem og sånn i tillegg.
Hva har du av ekstrautstyr til stavmikseren din da, og hva kan skaffes?
Jeg har en stavmikser omtrent som den her, og synes den dekker det meste sånn til daglig. Tar litt mer tid å vispe eggehviter med denne enn i Kenwooden, men det blir mindre oppvask. Hakkeboksen bruker jeg til det meste; mandler, ost, og alt annet som skal hakkes eller males, raskt og effektivt. (Tenker at den sikkert også takler å lage nøttsmør, uten at jeg har prøvd det da...)
Eneste jeg trenger blender til er når jeg lager strawberry daiquiri, for da må jeg ha noe som knuser is, det synes jeg blir for mye gris med stavmikseren. Har aldri giddet å ta suppe i blenderen, der bruker jeg helst stavmikseren.
blander seg Finnes det noe som river gulrot og andre "grovere" grønnsaker? Som går på strøm altså. Mine ubrukelige håndledd er lite glad i å stå og rive for hånd. Hadde en liten Braun kjøkkenmaskin en gang som gjorde det, men holderen til rivjernet gikk i stykker etter en stund. Finnes det noe som er enklere enn en hel foodprosessor? For det trenger jeg ikke siden jeg har både blender og stavmikser fra før.
Når det gjelder boller for mikroen så kan jeg ikke huske å ha sett noen høye som er veldig godt egnet, men sånn ellers på kjøkkenet så er jeg veldig fornøyd med Rosti sine boller, særlig de med lokk. Jernia, Kitchn og Obs er plasser jeg har sett disse bli solgt i vanlig butikk. Jeg putter mine Rosti-boller i mikroen, men aldri prøvd å mikre noe i 20 minutt, så aner ikke hvordan det hadde gått, men til noen få minutter så har det alltid gått bra. Ser eller at Rosti har en egen mikro-kolleskjon.
Edit: ser nå at vanlige rosti-boller ikke skal i mikroen, så da bør jeg vel slutte med det.
I tillegg så har også Tupperware en mikroovn-kolleksjon.
Jeg har noe sånt som dette (en eldre versjon, men samme funksjonen tror jeg): ExtraChef fra Tupperware. Ikke strøm, men det er sånn tråd man drar i. Jeg har den tidlige og mer tungvindte versjonen der man må sveive selv, og det går veldig veldig fort til og med med den. Salat tar noen sekunder og så er alt i bittesmå biter! Så hvis dette håndtaket mitt er den tungvindte versjonen så må den med tråden være virkelig enkel. ;)
Jeg har puttet i gulrot og på ca 10 sekunder med sveiving var alt i bittesmå biter. Jeg har laget coleslaw ved å bare putte alle ingrediensene i og sveive i noen sekunder og voila.
Men rasper den eller hakker den bare? Jeg vil jo ha raspet gulrot. :) Ser Kenwood'en har en råkosttilsats, men den koster 1600,-.... Og det er lite aktuelt ass! :rolleyes:
Før pleide jeg å bruke mandelkverna, en sånn gammeldags manuell sak, men nå har jeg ikke bord eller benker som er tynne nok til å skru den fast på. :(
Den mulitquicken jeg linket til over her har sånn raspe-dings. Da bare holder man grønnsakene eller osten eller hva man skal raspe nedi (med plastdytter) også rasper den.
Har jo mandelkvern, men som sagt er både benkeplater og kjøkkenbord for tykke til at den kan skrues fast. :( De må hatt mye tynnere bord før i tiden - og jeg synes slett ikke mine er spesielt tykke heller.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.