< Tilbake til oversikten

Lavkarbo uten egg for alltid?

#1

Eilajar sa for siden:

Hei, dette vil nok bli et litt langt innlegg, men forhåpentligvis, så skal det bli lesbart:)
Men om det ikke er interessant med bakgrunnshistorie, så kan man rulle heeeelt ned til en liten oversikt;)

Jeg har lenge slitt med overvekt og magetrøbbel, vi snakker 15 av mine 22 år (overvekt) og 22/22 år med magetrøbbel. Det er påvist men ikke 100% utredet at jeg har kronisk reflux. utenom det, så har der ikke blitt gjort noe av lege. Men jeg har selv funnet ut av ved prøving/feiling og eliminering av ting fra kostholdet at jeg tåler ikke lenger gjær. Dette kom plutselig og som det vanligvis gjør, på helt feil tid. Første runde skjedde så klart midt i desember da jeg hadde bakt noen fantastiske boller.
Lå syk i en uke med symptomer man ikke nevner i fint selskap.

Fant senere ut at søt gjærbakst ga kraftigere reaksjoner enn 'vanlig' og at så lenge heveprosessen var gjort riktig og over lang nok tid, så gikk det greit å spise brød i små mengder, så lenge det hadde kjølt seg helt ned, slik at gjæret var 'dødt' men litt for mye brød over lengre tid og vips, så ble jeg syk igjen.

Intoleranse mot egg skjedde også plutselig. En dag så ble jeg fryktelig syk med samme symptom som gjær etter å ha spist kokt egg. etter en lengre periode (rundt 10 dager) med fryktelige smerter og lange toalett besøk i varierende stillinger, så fant jeg ut at jeg skulle holde meg unna egg.
etter rundt 6mnd så tok jeg sjanses på et stekt egg en dag det ble laget i heimen, det skulle jeg snart angre på. 2 biter inn i måltidet, så hang jeg over doen. Det tok ytterligere 6 mnd før jeg tabbet meg ut og smakte på en kakerøre jeg laget til en tilstelning. I kakerøren så var der -ett- egg og jeg smakte på 1/3 teskje. innen 20 minutter så fikk jeg febersymptom og i en uke, så bodde jeg på toalettet når jeg ikke sov.

Så både gjær og egg intoleranse er ganske tydelig dokumentert. Legen min mener at det er inten å gjøre med. slikt skjer og jeg må bare finne meg i det.
Både med gjær og egg, så kommer det ganske tydelige odører som forteller ganske tydelig hva som har skapt problemene. så der er det 100% sikkerhet på at egg og gjær ikke kan inntas. Men med testing, så har jeg funnet ut av at det er eggehvite jeg ikke tåler. eggeplomme kan gå blandet inn i andre ting i små mendger.

Så rundt påsken i år, så fant jeg ut at noe måtte skje. bakepulver brød smaker ofte ikke godt, og selv med total eliminering av gjær, så gikk jeg stadig å slapp ut gass med gjærlukt. Reflux-plagene forverret seg stadig og magen generelt var uforutsigbar og grusom. Så jeg googlet som en helt. Fant ut av at mel/gluten ofte kan forverre refluks plager. at ting med mye karbo/sukker kan faktsik gjære i tarmene om ting går sakte nok. det er nok av luft og varmt nok til at frukt og andre ting kan gjære og det forklarte hvorfor jeg fortsatt ikek var bedre etter å ha fjernet gjær fra kostholdet mitt. Ved å lese litt mer, så fant jeg ut av at mye av det som -kunne- hjelpe meg var ganske likt det folk kalte lavkarbo. Det var noe jeg aldri hadde brydd meg med. 'Lavkarbo er bare en populær 'fad' slik som spelt og juicing' var min holdning fram til jeg leste om det.
Men jo mer jeg leste, så fant jeg ut at dette kunen faktisk ha stor hjelp og ved å følge lavkarbo, så ville jeg ha mange oppskrifter å følge og fine rettningslinjer som kunne hjelpe meg. og om jeg tok av noen kilo i forsøket, så ville det bare vært bonus:) Lavkarbo virket som et meget smart valg. fjærn karbohydrater som blir sukker i blodet og som kan gjøre i magen både i form av sukker og stivelse. fjerner jeg mel, så slipper jeg å tenke på gjær og det er jo flott, to fluer i en smekk. fjerner jeg mel, så slipper jeg muligens ytterligere refluxplager, der hadde jeg TRE gode grunner til å prøve.
Etter bare 3 uker, så hadde jeg god virkning. Mistet en god del vekt magen fungerte bedre og MYE mer regelmessig osv. osv. Problemet mitt er; Mye av lavkarbo-oppskriftene er basert på egg. MYE egg.
Jeg tåler enda melk. Men er ganske sikker på at jeg ikke tåler gluten i noen stor grad lengre, da jeg blir ganske fort uvel om jeg 'jukser' litt og spiser spaghetti hos venner eller spiser en tacolefse i godt lag. Så det har jeg sluttet helt med.
Karbohydrater har også tydelig negativ effekt. ved litt kontrollert testing, så er det tydelig at kroppen min ikke lenger fungerer med sukker. så jeg er liksom 'låst' på lavkarbo. Det fungerer greit så langt, men Er lavkarbo noe man kan gjøre på lang sikt?
Hvordan klarer man seg uten egg?
Hva gjør jeg om kroppen min finner ut at laktose er feil også?
Har gått ned mye og jeg vil nødig legge på meg igjen, men vet at noe må skje når kroppen når sin 'optimale' vekt og alt fettet jeg spiser ikke lenger hjelper meg å gå ned. Men hva kan jeg da spise istedet?
Har ikke økonomi per idag til å kjøpe dyre kost-tilskudd eller dyre ting i helsekost.
Kjøtt er dyrt og rent svinekjøtt er vel noe av det eneste jeg aldri har likt. klarer ikek konsistens, men kan vel 'tvinge' det i meg om jeg ikke har noe annet valg. Fisk kan gå om det er riktig type og laget rett. Så da sitter jeg igjen med kjøttdeig, kylling og et ganske lite utvalg av 'trygge' grønnsaker.
Føler det er vanskelig å spise nok og riktig illøpet av dagen. etter at jeg la om kostholdet, så er jeg sjeldent sulten, jeg kan gå mange timer uten mat, emn så -plutselig- krasjer jeg og da må jeg ha mat fort. men uten mulighet til å lage brød og bare minimal suksess med super grovt knekkebrød av frø og nøtter, så har jeg ikke så mye jeg kan spise på utenom middag bestående av kjøtt og brokkoli og enkle, grønne salater.
Ris er vel 'fy-fy'? selv grov/brun ris?


Kjapp oversikt:
-intolerant ovenfor egg og gjær
-Kroppen liker ikke gluten, men har ikke testet grundig enda. Kun observasjoner så langt.
-Sukker går dårlig. hele kroppen blir sløv og treg.
-Melk fungerer og jeg håper det fortsetter slik.
-Ikke økonomi til å kjøpe dyre ting fra helsekost eller til å leve på mye kjøtt. kan kylling dekke behov for protein og annet viktig?

Er lavkarbo da noe for meg å fortsette med, eller finnes der et annet alternativ jeg har oversett?

På forhånd takk for alle svar.
håper jeg ikke har skrevet alt for mye, jeg bare følte det var viktig med litt bakgrunn for å gi mest mulig riktig informasjon og grunnlag for hvorfor ting er som de er.
Skal prøve å holde meg kortfattet i fremtiden;)

-Eilajar


#2

Photobscura sa for siden:

Hei, og velkommen hit!
For å ta spørsmålene dine: Jada, det er fullt mulig å leve lavkarbo over lang tid. Selv klokker jeg straks inn mitt niende år på lavkarbo uten noen særlige utflukter å snakke om. Om man reagerer så kraftig på enkelte matvarer som du gjør, ser det heller ikke ut til å være noe alternativ å gjeninnføre det. Eggeallergi er kjipt! Og da faller jo også en del av oppskriftene ut, men det er ikke krise! I noen tilfeller kan egg erstattes med no-egg fra Orgran (finnes på mange dagligvarer) eller faktisk vannet i bokser med hermetiserte kikerter (se her!)
Det er heller ingen grunn til å blakke seg på kosttilskudd. Om du trenger noe, er det sannsynligvis magnesium som man særlig i overgangen til ketogent kosthold kan få mangler på, og det finnes fine nettsider som bigvits og iherb som har veldig snille priser. Ellers har de fleste nordmenn godt av litt ekstra d2-vitaminer, i hvert fall i vinterhalvåret. Men ta gjerne noen tester hos legen først, før du eventuelt vurderer å begynne med noe.
Du skriver ingenting om grønnsaker, men om det er et mål for deg å spise variert, er det jo et utall grønnsaker du kan lage mye spennende med, og når du tåler meieriprodukter er veien åpen for gode gratenger, sauser, dressinger etc.
Hva angår kjøtt, så er det helt i orden å ikke like svinekjøtt. Mange reagerer på et visst inntak av det, på grunn av syren i kjøttet. Men prøv, om du kan, å ikke gå i "filetfella". Å spise flere deler av kjøttet enn de fineste er helsemessig veldig gunstig. Særlig innmat er spekka med vitaminer og mineraler. Ikke minst er det fineste kjøttet, det dyreste.
Jeg vet ikke hvor i Hordaland du bor, men er du så heldig å ha en halal-slakter i nærheten er f.eks. lammekjøtt billig, samt fett og godt. Å spise en høyere andel fett enn de andre næringsstoffene har flere fordeler, det er også pengebesparende, da fett er dobbelt så energitett som protein og karbohydrater, ergo opplever mange at de etterhvert spiser mindre i mengde.

Jeg har selv refluks, og du har min dypeste sympati! Jeg fikk det dog etter en operasjon (fjernet syk lukkemuskel mellom magesekk og spiserør), og vet sånn sett ikke så mye om å ha reflukssykdom på "vanlig" kosthold. Selv opplever jeg stress som den aller største triggeren, og i virkelig hektiske perioder gjør det ingen forskjell om jeg så tar trippel dose syrepumpehemmere. Sekundært er tomat og musserende vin ting jeg må være forsiktig med.

Ris er jo bare stivelse, men det er glutenfritt. Det vil si at ris fortsatt vil omdannes til sukker i kroppen, så det er heller noe man bør være forsiktig med. Potetstivelse viser seg å være positivt for tarmfloraen om man har fordøyelsesproblemer, men det må i så fall være snakk om potetmel, eller poteter som er kokt og kjølt ned igjen (f.eks. i potetsalat), for poteter ellers bør man være forsiktig med. Jeg har selv, etter å ha lest et utall artikler og referanser til forskning, testa det på meg selv med blodsukkermåler, og ingen utslag å snakke om!

Nå er det feriestemning på forumet, men jeg kan vedde på at det er flere her med f.eks. eggeallergi.
Lykke til så lenge!


#3

Carisma sa for siden:

Når du har blitt dårlig av egg, har du spist disse sammen med f.eks brød? Det du forteller høres nemlig veldig ut som meg for 10-15 år siden. :o Jeg trodde at jeg ikke tålte egg og melk, for jeg ble veldig dårlig hvis jeg inntok noe som inneholdt dette, særlig hvis det var stekt. F.eks kastet jeg opp av pannekaker, og vafler og pai brakte meg helt i kne og jeg lå i timesvis i fosterstilling på badet. Selv kokt egg ga knip og smerter i opptil dager, særlig om jeg drakk melk ved siden av. Men så begynte jeg på Fedonkurs og kuttet nær sagt alt med gluten, og jammen ble jeg ikke dramatisk bedre på bare noen uker! Og nå går det helt fint så lenge jeg levert glutenfritt.
Det trenger ikke være grunnen for deg, men det er verdt å ta med i vurderinga. Særlig siden du sier gjær også er avgjørende, som jo ofte kommer sammen med gluten.


#4

Lemen sa for siden:

Bare et lite apropos når det gjeleder pasta, og at du reagerer på det; Er ikke pasta laget med egg? Er iallfall det i de oppskriftene man lager selv.

Om man tenker alternativt så kan man finne løsninger uten egg. Man kan f.eks bruke fiberhusk til baking, det får man kjøpt i vanlig dagligvareforretninger. Ok, kanskje ikke den billigste ingrediensen man kjøper, men jeg har iallfall min pakke leeenge.

Kylling inneholder omtrent like mye proteiner som annet kjøtt, så det kan du fint bruke. Og ellers så kjøper jeg gjerne kjøttstykker som har gått ut på dato, kjøtt tåler fint noen dager over datostemplingen, og er mye billigere på denne måten. Hiver de i fryseren om jeg ikke lager noe av det med en gang.

Av kjøttdeig kan du jo lage mye; f.eks taco, kjøttboller, kjøttkaker, gryteretter, gratenger. Så her er det rom for mye variasjon etter min mening.

Har du prøvd Nannas knekkebrødoppskrift fra forumet her? De synes jeg er veldig gode. Evt. kan du spise RugSprø i nøden? (Usikker på om de inneholder gluten.)


#5

kamp sa for siden:

Jeg tålte ikke egg før men tåler egg nå etter lavkarbo i flere år


#6

Eilajar sa for siden:

Tusen takk for mange flotte og raske svar.

Det med Kikert-vann var jammen fiffig! det skal jeg prøve så fort jeg har lest igjennom det du linket:) Takker og bukker for det! (har skummet kjapt igjennom og det ser lovende ut:D)

grønnskaer prøver jeg å spise så ofte som mulig, men det er en del som må kuttes grunnet refluks. Løk, tomat (rå i små mengder kan gå i salat.) enkelte typer paprika gir fort utslag. Og så er det vel en del sukker i mange grønnsaker. Men nå liker jeg godt brokkoli og andre mørke, grønnsaker. Tenker jeg kan eksperimentere litt med det da dette pleier å være ganske billig. squash kan vel også brukes til mye rart? Finnes der en god liste over karbohydrat innhold i råvarer? har søkt litt men finner bare lister skrevet av 'vanlige' mennesker på diverse forum både norske og amerikanske og føler de kanskje ikke er heeelt saklige.
Bor desverre ganske ute på landet sør for Bergen, så er litt begrenset hva som finnes av butikker og slikt, men jeg kan jo være mer på utkikk etter kjøtt på tilbud. Og ja, utgått behøver ikke å si så mye. særlig oksekjøtt kan nesten være bedre om det har ligget en dag eller to lengre. mørner vel da om det ligger riktig?
Potetsalat er jo fantastisk godt og enkelt å lage selv, så om det kan spises uten å ha særlig utslag, så er jo det fantastisk.

Intoleransen for egg er nok desverre et faktum for meg:( begge gangene (kokt og stekt) så var det egg uten brød. Kun siste gangen hvor jeg smakte på en kakerøre var der mel sammen med egg. Men jeg tåler som sagt eggeplommen i små mengder blandet inn med andre ting. det er eggehviten jeg ikke tåler i det hele. Men setter pris på svaret:) kunne jo vært interessant å testet om en stund for å se om det går bedre, men det er jo en grusom ting å utsette seg selv for om det ikke fungerer godt og man må liksom sette tilside en god uke i tilfelle rottefelle.

Ang. pasta så er vel noe laget med egg, men mye av det du kjøper ferdig som ikke er av det dyreste/fineste har ikke egg, kun mel. (egg blir vel for dyrt når det fint kan lages uten?) så tenkte mest på at pasta inneholder mel og da muligens egg, så ved å ha jukset litt hos venner, så ble ting ofte ille.
Fiberhusk har jeg brukt en del når jeg lager knekkebrød, men de blir liksom aldri helt gode. enten så blir de for tørre og uten smak, eller så blir de ikke tørre nok. mulig jeg bør da en leterunde her inne på forumet etter bedre oppskrifter:) skal sjekke ut Nannas oppskrift med en gang.

Om jeg glemte å svare på noe, så beklager jeg det.

Igjen. TUSEN takk for svar og hjelp. Føler dette virker litt lysere allerede:D

Ha en fortsatt god sommer.

-Eilajar


#7

BenteR sa for siden:

Nå har jeg ikke reflux, men er multiallergiker og må holde meg helt unna
-gluten
-alle meieriprodukter inklusive smør og ost
-nøtter og mandler
-soya
-eggehvitte
-torsk, breiflabb, steinbit
-skalldyr

Jeg er utstyrt med epi-penn fordi jeg har begynt å reagere med astma/pusteproblem på ting jeg alltid har tålt før slik som feks skalldyr (ble allergisk mot det etter at de andre allergiene var blitt påviste fra sykehuset)
I tillegg reagerer jeg sterkt på gjær selv når jeg bare baker til de andre, tåler bare små mengder med løk, hvitløk, kål, etc.

Jeg er diabetiker type 1 og tåler av en eller merkelig grunn ikke insulin (insulinallergi) og derfor er det livsviktig for meg og leve strengt lavkarbo (5 karbohydrater pr måltid/max 25 karbohydrater i døgnet) og må regne med å leve slikt resten av livet.
DET FUNGERER SUPERT SELV MED ALLE ALLERGIENE!!!!

Egg er ikke noe problem har jeg funnet ut.
NoEggs som det nevnes her oppe er jeg ikke helt tilhenger av fordi det ofte ikke gir meg "eggeeffekten" i bakst.Kombinasjonen natron og eddik derimot er en vinner :)
Jeg spiser ikke brød, men lager meg scones en sjelden gang der jeg bruker "mel" fra Linwood som utgangspunkt.
Jeg lager også en variant av knekkebrødene fra Hexebergs kokebok der jeg bytter ut mandlene med gresskarkjerner og solsikkekjerner.
Middager er som de alltid har vært her i huset; hjemmelagede fra bunnen av men jeg spiser ikke ris/poteter/pasta/mais.
Jeg lager ofte opp store porsjoner av min mat og fryser ned i porsjonspakninger slik at det er bare å nappe en pakke fra fryseren om de andre for eksempel spiser lasagne.

Tåler du bønner, så er disse en veldig god proteinkilde og de koster omtrent ingenting om du kjøper bønnene i storpakninger på innvandrerbutikker. Ellers utnytter jeg tilbudene som kommer jevnlig. Er det feks lam på tilbud, så kjøper jeg mye og fyller fryseren med det, er det halv pris pga dato på feks oksekjøtt så kjøper jeg det. Får jeg tak i okse bibringe eller hale, så jubler jeg nesten. Veldig billig, veldig næringsrikt og utrolig godt!
Kjøttdeig passer jeg også på og kjøpe når det er nedsatt pga dato.

Jeg spiser selv mye kylling både på grunn av pris men også fordi jeg både liker og tåler det. Jeg blir nøye fulgt opp av bla ernæringsfysiolog fordi jeg er sterkt undervektig /selv om jeg spiser 3500+ kcal pr dag og er IKKE aktiv, og alle mine næringsverdier er fine. Nå må det tilføyes at jeg tar daglig en multivitamintablett fra Solray nettopp fordi jeg har så mange matvarer som er forbudt i min meny.

Og måtte kutte matvarer fra kostholdet er vanskelig akkurat i overgangsfasen, men etter hvert vil det gå mye, mye lettere!
Lykke til!


#8

Festina lente sa for siden:

Du finner en veldig god oversikt over hva mat inneholder i [url]www.matvaretabellen.no[/url] som Mattilsynet administrerer, samt på [url]www.matportalen.no[/url]

Lykke til!


#9

Festina lente sa for siden:

Nå oppdaget jeg akkurat at Matvaretabellen ligger gratis i App-store også. Skal testes! :)


#10

Chamomilla sa for siden:

Masse lykke til! Du har fått så mange bra svar.

Vil bare tilføye at det kan være lurt å bløtlegge nøtter/frø når du evt lager knekkebrød. Godt for både fordøyelse og næringsopptak. Bare lag røre etter foretrukken oppskrift. La stå f.eks. over natten før du brer utover på stekebrett og steker som vanlig.

Anbefaler også å bytte ut alt salt med ubearbeidet havsalt/himalayasalt. Inneholder mere mineraler som du trenger - salt er også noe som inngår i magesyre - som du trenger også for god fordøyelse. Ikke vær redd for å bruke havsalt på lavkarbo når du i tillegg lager mat fra bunnen av.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.