< Tilbake til oversikten

Spiller det noen rolle om karbohydratene kommer fra sjokolade eller brød?

#1

fleur78 sa for siden:

Jeg prøver å kutte ned på karbohydratene, men ikke fanatisk. Trener 3 ganger i uka så trenger litt karbohydrater også. Jeg er svak for sjokolade og ender ofte opp med litt om kvelden. Holder disse karbohydratene som energi til trening, eller burde jeg la være å kutte på fullkornspastaen/potetene i tillegg fordi disse er mer riktige karbohydrater? Sålenge det kun er for å få nok energi, spiller det noen rolle om det er raske eller langsomme karbohydrater? Om jeg spiser sjokolade og i tillegg dropper å kutte på karbohydratene til måltidene vil jeg få for mye kalorier i meg igjen


#2

BenteR sa for siden:

Nå aner jeg ikke hvilken retning du vil følge, men sjokolade har ingentibg med et sunt kosthold å gjøre etter mitt syn.
Og kose seg med 2-3 ruter 70 % sjokolade en sjelden gang er en ting, men ikke som en del av det daglige kostholdet.


#3

fleur78 sa for siden:

Regna med at den kom ja.
Jeg følger min egen filosofi, dvs kutte ned på karbohydratene der jeg kan.
Sjokoladen kommer jeg uansett ikke til å klare å kutte, derav spørsmålet. Håper jeg får noen svar som ikke baserer seg på at jeg heller burde kutte sjokoladen, for det er jeg fullstendig klar over.


#4

Chamomilla sa for siden:

Erstatter du karbohydrater med fett så skulle det ikke være noe problem å få i seg nok energi. Da mener jeg type kokosfett, meierismør, olivenolje - unngå planteoljer med høyt omega-6-innhold og unngå bearbeidet fett og transfett.
Du nevner ikke hvor mye sjokolade det er snakk om her, eller om du kutter karbohydrater fordi du ønsker å gå ned i vekt og/eller ønsker å oppnå helsefordeler av et karbohydratredusert kosthold. Da er det også vanskelig å gi deg gode tilbakemeldinger.
Karbohydrater fra grønnsaker, bær og nøtter/frø er det jeg ville prioritert. Da får du også i deg mere antioksidanter, som det jo ikke er spesielt mye av i sjokolade om den ikke er veldig mørk. Det er også noe karbohydrater i melkeprodukter om du tåler det. Velg helst fete melkeprodukter også her.
Det er vel intensiteten på treningen som avgjør i hvilken grad du trenger/bør fylle på med karbohydrater. Spiser du deg mett på mat med fett, proteiner og masse grønnsaker kan det hende at lysten på sjokolade avtar (jeg sier - kan hende ;) - jeg tviholder selv på min mørke, helst 87% sjokolade - annen sjokolade har jeg heldigvis ikke noe behov for).


#5

Chamomilla sa for siden:

Ser du allerede har fått flere veldig gode svar i denne tråden. forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=1110159#post1110159

Jeg tror du må være villig til å velge et opplegg og gå for det, finne ut hvor viktig det er for akkurat deg å legge om, bestemme deg for hva du kan leve med, bestemme deg for hva du skal spise i stedet for f.eks. pasta - på lang sikt. Er det snakk om livsstil eller slankekur?
Jeg har selv prøvd halvhjertet lavkarbo, har selv familie som spiser de stivelsesholdige matvarene - jeg er ikke lenger villig til å gjøre alle de unntakene - for det fører ikke noe positivt med seg for meg - jeg gjør noen få unntak - om svigerfar har bursdag, kanskje jeg spiser litt kake - den type unntak. På tur med laget til et av barna nylig valgte jeg å gjøre følgende tilpasninger: Fredag kveld - de andre spiste pizza - jeg bestilte burger uten brød, med salat og dressing og spiste i tillegg noen få av de stekte potetbitene (hadde også trent godt tidligere på dagen) - felles frokost i gymsal - jeg hadde med eget brød med smør, lagd på nøtter/frø/egg og spiste av kjøttpålegg og masse agurk og tomat. Middag - pasta - jeg spiste kun kjøttsausen. Tomt for salat - så det ble kjedelig - men der og da - det fikk gå - supplerte senere på kvelden med blåbær og mørk sjokolade - og en atkinsbar... det fungerte helt fint for et par dager.. hadde jeg spist pastaen, brødet, pizzaen... så hadde jeg endt med ubehagelige blodsukkersvingninger, trøtthet, irritabilitet, etc.... det er ikke verdt det for meg...tåler standard norsk "sunt" kosthold dårligere og dårligere. Men som sagt - du må bestemme deg for i hvilken grad du er villig til å stå for den livsstilen du føler er best for deg - og så, om det er et tema for deg, lære å gi blaffen i og i tillegg respektere at de rundt deg ikke deler din filosofi. Men du må altså bestemme deg for hva som skal være DIN filosofi.


#6

Carisma sa for siden:

Så lenge du setter sammen ditt eget opplegg er det jo du selv som bestemmer hva det inneholder. Men, det krever KUNNSKAP, Hvis ikke blir du syk av det. Les deg opp på nybegynnertråden her inne.
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=29970

Forøvrig kan sjokoladesug komme av magnesiummangel.


#7

fleur78 sa for siden:

Målet mitt er å gå ned i vekt med å kutte på karbohydratene, men ikke så mye at jeg går i ketose, det klarer jeg ikke (har prøvd). Men ser jo at alt under 150 g kalles lavkarbo så for min del blir det nok mer moderat lavkarbo hvor jeg kutter ut mengden ris, pasta/potet og bytter ut med fullkornspasta osv der jeg kan. Jeg liker å kose meg, så kutter heller ut litt ekstra karbo enn å ta bort sjokoladeruten min om kvelden. Og lørdagene kommer jeg nok ikke til å være like streng, kommer til å kose meg litt mer på kveldstid.
Men spørsmålet mitt i utgangspunktet var om karboen i sjokolade er like bra energi som karbo i f.eks. fullkornspasta (hvis det er lik mengde i dem)?


#8

nellie sa for siden:

Det kommer mest an på hvordan det totale inntaket ser ut. Sjokoladen spiser du kanskje alene, mens fullkornspasta, brød osv spiser du sammen med noe som demper blodsukkerstigningen endel mer. Så nei, sjokolade er nok ikke noe du bør spise isteden for brød eller fullkornspasta, om du må velge.


#9

Chamomilla sa for siden:

Spørs og i hvilken grad korn stresser kroppen din - noe som og kan gi forhøyet blodsukker. Sjokolade med både sukker og fett - da er du også garantert å trigge utskillelse av insulin - og oppnå lagring av både fettet og sukkeret som fett...

Du kan jo gå grundigere til verks og sjekke hvordan måltider og snacks påvirker blodsukkeret ditt - hvor høyt blir det og hvor lang tid tar det før det er nede på normalt nivå... Står litt om det f.eks. i boka "Bedre uten brød".

Tror du må finne ut hvor mye den kosen er verdt - selvfølgelig vil vi kose oss ned i vekt...

Det handler evig og alltid om å finne sin tålegrense både når det gjelder antall karber, type mat etc. Du kan sikkert få like mange nyanserte svar som antall medlemmer som svarer her. Fasiten fins kun hos deg selv. Du må være villig til å gi det litt tid - spesielt om du samtidig ikke er villig til å gjøre større endringer enn høyst nødvendig. ;)


#10

fleur78 sa for siden:

Nå har jeg lest litt og forståt hvor mye insulinet har å si for fettlagring. Mitt største problem er at jeg ikke går ned i vekt. Jeg trener 3 ganger i uka og spiser forholdsvis sunt (trodde jeg), men da altså knekkebrød, men også noe pasta, potet og ris + litt mer sjokolade enn jeg burde. Leste nå at insulin også holder på fettcellene. Kan det være grunnen til at verken vekta eller fettprosenten rikker seg selvom jeg ikke har spist mye?
Lurer på om jeg blir lettere kvitt fettet om jeg blir mer bevisst på å holde blodsukkeret stabilt?
Og hvor mange svingninger kan man tåle? Vil en sjokoladebit på 20 gram om kvelden gjøre så stort utslag at hele dagen er bortkastet?


#11

Chamomilla sa for siden:

Flott at du leser deg opp litt! Kunnskap er viktig for å forstå hvordan din kropp fungerer.
Jeg tror du godt kunne testet å beholde de 20 grammene med sjokolade om kvelden, men passe på blodsukkerstabiliserende kost resten av døgnet. Ja - det du nevner kan godt være grunnen til at vekta ikke slipper. Du gir kroppen kanskje ikke sjansen til å komme over i fettforbrenningsmodus.

Stress kan og være en grunn til forhøyet blodsukker - men om det er et tema for deg må du kjenne på. Veldig hard trening kan også stresse kroppen.
Intervall og styrke i ca maks en time skal kunne gå bra, evt lange rolige turer. Dette kan mange mer om enn meg. Jeg kom ordentlig igang igjen med trening først på nyåret.... trener som nevnt - intervall og styrke for det meste + litt yoga (og meditasjon) - 4-5 ganger i uka. Den treningen ser ut til å ha hjulpet på magefett for min del - jeg har aldri hatt mange kilo over ønsket vekt, men de som kom siste svangerskap har vært gjenstridige.

Som også nevnt - matintoleranser kan og stresse kroppen.

Alt stress kan altså gi forhøyet blodsukker => insulinproduksjon => fettlagring. I tillegg til disse karbohydratene altså.
Kanskje et mål for deg kunne vært å innføre flere grønnsaksorter til samme måltid hvis du synes det blir kjedelig å kutte ut stivelsen (potet, ris, pasta/korn)?
Du kan jo klargjøre flere typer og lagre i kjøleskap og ta frem når du trenger det? Jeg synes ihvertfall det hjelper å passe på å ha et lager med forskjellige grønnsaker så jeg ikke går så lett lei. Ovnsbaking av grønnsaker prøver jeg å gjøre ukentlig - da har jeg over masse smør, olivenolje, havsalt og urter... synes det er både godt og mettende. Ingen savner poteten da.
Blomkålmos er og en måte å få inn mer fett i et middagsmåltid...

Sellerirotfries er og et alternativ. Litt søtpotet er og noe jeg spiser innimellom. Har ikke testet blodsukkeret mitt på det - kjenner noen som ikke "tåler" søtpotet - så vi er igjen forskjellige - og så er det jo igjen - alt med måte..

Håper du finner frem til din balanse! :klem:


#12

Yrla sa for siden:

Ja det har noe å si hva du velger. Du må ikke ha ekstra karbohydrater bare fordi du trener. Om du ikke vil kutte ut sjokoladen velg da en med minst mulig blodsukkerstigning, som questbar, mørk tagatosesjokolade eller den nye fra funksjonellmat (med stevia). Om du hadde inntatt mer mat tidligere på dagen ville du kanskje ikke trengt den sjokoladen så veldig. Sjokolade er avhengighetsskapende når det er sukker i den. Det er annet som smaker godt også. F.eks nøtter og bær.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.