Hei, har nå gått over fra bare å være tilfeldig leser her inne til medlem nå.
Jeg vil prøve dette fordi jeg lenge har prøvd gå ned i vekt. Er en 26 år gammel ung mann på 1 meter og 90 cm med 98 kg på kroppen. Vil miste 10 kg fett. En annen viktig grunn er at mannesiden i familien har hatt litt problemer med hjerte/kar og har selv fått konstatert høy hvilepuls, selv om jeg trener 3 ganger i uka. Har lest at dette har bedret seg for noen med lavkarbo kosthold for noen.
Har mange ganger vurdert å starte opp med lavkarbo uten å fullføre det. Grunnene til det var at det virket som en voldsom jungel av forskjellige ting som gjorde det vanskelig å se for seg at jeg skulle klare å begynne med det og holde seg til dette kostholdet. Det første jeg tenkte var at jeg er alt for glad i mat til å ha noen restriksjoner av noe slag eller i det hele å kutte et næringsstoff jeg har vært glad i lenge.
Denne tankegangen endret seg for 10 dager siden og jeg startet opp med lavkarbo. I mitt hode fant jeg da ut; keep it simple, drit i alt av "spesialmat" som jeg ikke finner på min dagligvarehandel eller ymse forslag til mat som er helt fremmed for meg; f.eks frø, ketosetabletter osv. Da fikk jeg en positiv overraskelse, jeg fant ut hvor enkelt det egentlig er. Har alltid vært glad i middagsmat og har ikke spist brødmat de siste 6 årene, uten å hatt noen tanker om lavkarbo. Har tenkt at jeg først skal få basicsene på plass før jeg utvider reportuaret.
Fant da ut noe positivt! Nå får jeg lov til å spise mer av det jeg virkelig liker kjøtt/fisk, bacon, laks, kyllinglår/klubber/vinger, svinekoteletter, sauser, rømme, dressing++. Eneste nye jeg har implementert til nå er at jeg har begynt å spise tyrkisk yoguert med litt bær til.
Har heller ikke spist godteri, potetgull, sjokolade, drukket brus kanskje de siste 10 årene. Så omstillingen var ikke særlig ille for min del, heldigvis.
Det jeg lurer på nå er om jeg dette riktig? Synes de fleste beskriver de første ukene som lite trivelige med vondt i hodet, uro, forstoppelse, søtsug.
Målet mitt er å nå ketose, og nå tenker jeg at jeg ikke kan ha gjort det siden jeg ikke merker noen forskjell fra før til etter vært på lavkarbo i 10 dager nå?
Har spist før jeg begynte med lavkarbo i snitt 150-200 karber om dagen, fra pasta, ris, poteter o.l. Merket kun en ting og det er at jeg vil legge meg tidligere, så sover 1 time lengere enn før, hvis ikke er jeg trøtt om morgenen. Ellers føler jeg meg veldig varm/klam.
Nå spiser jeg 30-40 g dagen med karber. Logger alt av mat nå den første mnd for å få en peil på hva som går an å spise og hva som ikke går an.
Det andre jeg lurer på gjelder fettinntaket/type fett. Har lest i disse nybegynnertrådene her på siden at det anbefales kokosfett og det er sunnere å innta litt sånn til fordel for bare mettet fett. Nå får jeg fett i fra yoguerter, rømme, dressing, fett på kjøtt, tran, raps til steking, meierismør.
Så hvordan skal jeg implementere dette i mitt kosthold med mer sunne typer fett uten at det skal være noen høy terskel for det eller vanskelig. Har aldri sett eller hørt om noen jeg kjenner som bruker kokosfett. Finner jeg dette på butikken? Eller trenger jeg tenke på det i hele tatt. Denne tanken slo meg da jeg tenkte på mennenes historie i vår familie med tanke på hjerte/kar.
Fra min tid som kikker her inne på forumet så virker det som om det er mange her inne som sitter på mye kunnskap og ikke minst erfaring rundt dette. Så håper noen har tid til å svare. Takk på forhånd!
Jeg merker aldri om jeg går inn i ketose, og blir ikke uvel av det, så det tenker jeg er forskjellig. Dessuten så har ikke du hatt et "skikkelig" høykarbokosthold fra før av, så overgangen din fra lavkarbo-light som du har bedrevt med de siste årene, til å skjære ytterligere inn på karbohydratene ikke utgjør så stor endring for kroppen din.
Er sikkert mye verre å være vant til 3-400 gram karbo og så kutte til 20, enn å kutte fra 150-200 til 30-40 slik du har gjort. Hvorfor skal du få sukkersug når du ikke har spist sukker og godteri på 10 år? :)
Det er ikke sånn at du må begynne å bruke kokosfett, du skal i utgangspunktet få i deg nok fett ut i fra det du skriver, men kokosfett får du på helsekost om du vil kjøpe det. Eneste jeg savner at du tar med er om du spiser noe særlig med grønnsaker.
Prøver å spise mye grønnsaker, går med mest grønnsaker til lunsj og middag + en liten ren grønnsaks knask ut på kvelden. Eneste problemet med grønnsaker er at jeg har en veldig liten database ennå for hva som er best med tanke på lav karb. Prøver også å drikke mye vann, (et prosjekt som jeg aldri kommer helt i må med, etter flere år med å prøve).
Så bytter egentlig bare nå mellom å spise brokkoli og blomkål. Vet heller ikke helt hva som er nok? spiser ca. 150 gram med brokkoli/blomkål.
Ligger sånn ellers ca på 200 g fett, 100 g protein, 30-40 g karbo. Er dette innafor?
Tar i tillegg D-vitamin tilskudd, magnesium og zink.
Leste om disse ketostixene og kjøpte dem i dag, tatt to tester idag og begge mørke lilla, så regner med jeg er i ketose :)
Bare blitt overrasket, kjenner noen som har prøvd dette og mislyktes. Deres beskrivelse og skrekkhistorier av sin tilstand i ketose ligner ihvertfall ikke på min hverdag med ketose nå.
Eneste jeg savner litt er sushi, men får vel bare bli med sashimi der..
Sopp, løk, rosenkål, brokkoli, blomkål, paprika, asparges, grønne bønner(asparges topper kalles det noen plasser), salat, kinakål, avokado (egenltig en frukt men mye godt fett i den) er grønnsakene det går mest av hos meg
Kan supplere lista du med: Sellerirot, selleristang, alle typer løk, flaskegresskar, squash, alle typer bladkål. Alle typer bær, men i moderasjon. Bringebær har minst sukker i seg.
De eneste grønnsakene jeg stort sett ikke rører er gulrot og potet.
Takker! Må nesten skrive liste å ha med i lommeboka nå med så mange alternativer :) Men, hva et flaskegresskar er må jeg nesten google opp, aldri hørt om før. Nå vet jeg hva som skal få lov til å dyppe seg i min youguert!
Det er ikke overalt det er å få tak, men om du har en type tyrkisk grønnsakssjappe, eller tilsvarende, i nærheten, så er sjansen god. Som du vil se på google, er den lett gjenkjennelig. ;) Det er altså en så fantastisk deilig grønnsak! Som mos, smørstekte terninger, bakt, i brød og kaker. :)
Jeg startet selv på lavkarbo for å oppnå ketose for en liten måned siden og du høres ut som meg! Den keep-it-simple filosofien din er nok det letteste for oss. Vi har ikke lyst til å telle kcal og vi har lyst til å gjøre det enkelt. Vi behøver rett og slett ikke ris/poteter/pasta. Asparges, Aubergine og sopp etc. er nydelig som tilbehør til kjøtt/fisk etc.
Et par ting jeg har funnet ut av selv underveis.
Tomat; Jeg vet det inneholder karber, men i så liten grad at jeg digger det. En kvart tomat i salaten eller stekt inn i omeletten. Nom. Jeg behøver noen C-vitaminer når jeg ikke lenger drikker appelsinjus.
Magnesium/kalsium; Jeg tar tilskudd av disse i tab. form. Litt som deg. Jeg vet ikke om jeg behøver det, men jeg testet uten noen dager og jeg ble litt slappere og ikke så ..energisk.
Fett; Vri det mot omega-3 fett om du kan. Jeg sitter med en følelse av at jeg har vært litt ukritisk til bruken av planteoljer (omega-6).. og styrer nå inn på en mer omega-3 basert hverdag. Hei igjen Tran! Hade bra Olivenolje hvergang jeg steker noe!
Noen fartstips: Rød paprika er en av de mest c-vitaminrike grønnsakene vi har. :)
Magnesium bør taes på kvelden, ettersom det er muskelavslappende. Grunner til å ta magnesium kan være leggkramper, leamus etc. Mange kan oppleve det i perioder, og særlig i overgangen til et lavkarbokosthold, spesielt ketose, da man gjerne mister mye vann, og en del mineraler går med i prosessen. Det går seg som regel til etter en tid. :)
Å unngå prosesserte oljer med høy andel av omega 6 tiltredes helhjertet!
Ja, den referansen mot tomat var kansje veeeldig personlig som min tilnærming mot C-vitaminer.
Det er en liten familie-greie. Både mine to søsken og jeg hater paprika som pesten (våre foreldre har derimot aldri hatt noe problem med det). Min bror spiser ikke engang mat som har vært nær paprika. Helt spes..
Paprika er det verste som finnes i matvegen og jeg tror jeg hadde foretrukket å spise insekter fremfor paprika. Meeen.. det er meg og jeg har forstått at det er mange som ikke er som meg.... ;)
Sånn, da har jeg dratt tråden helt ut av der den hører hjemme!
Takk for det! Artig med litt kommentarer og interesse for dette :)
Ang. vitaminer. Så anbefaler jeg til alle som bor i Norge å ta vitamin D. De har forsket litt på vit D i sverige og funnet ut mer en 60 % er under de anbefalte verdiene. Jeg bor langt nord for polarsirkelen og har derfor veldig sol 4-5 mnd i året. Begynte å ta vit D i fjor høst. Bestiller fra england hvor de selger tabletter helt opp til 10000 iu konsentrasjon, i Norge er maks 400 iu.. Har tatt 5000 iu hver dag siden da. Hjalp veldig på energinivå, blir ikke slapp før jeg skal bli det på kvelden :) Har i tillegg atopisk eksem og tørr hud. Dette er blitt så å si ikke eksisterende problem lenger. Brukte mye steroidesalver før og har brukt det i mange år.
Sink og magnesium bruker jeg også. Trener styrketrening 2-3 gangeer i uka og hjelper en del mot stølhet. En annen grunn er at det er med på å stimulere testoseronproduksjon som er viktig for godt humør og god helse hos menn. Magnesium gjør også fordøyelsen bedre. Jeg merker ingenting til slapphet mer, uansett når på dagen jeg tar disse. I starten var jeg litt døsig etter inntak av magnesium. Kanskje slappheten du føler ogsågår over.
Ja, har også tenkt litt på det med mer omega 3. Blir veldig mye meierismør her i gården. Tran blir vel den enkleste måten å øke inntaket av omega 3 på. Så skal gå til innkjøp av det. Får i meg veldig lite vegetabilsk fett/planteoljer. Er det noe jeg bør gjøre?
Ja den "keep it simple" gjennomføringsmåten gjør dette gjennomførbart for min del. Har inngått en avtale med min bedre halvdel om at vi skal spise samme middager minimum 3 ganger i uken. Så har tenkt å finne ut noen spesial middager som er lavkarbo som hun og kan like. Hadde vært artig å overrasket henne positivt, noen gode middager. Hun er ikke så glad i kun gnage kjøtt og og bare fett. Og "selvfølgelig"er hun laktose intollerant. Så blir spennende med det.
Ellers kan jeg jo dele mine erfaringer med deg sålangt, selv om jeg bare nærmer meg 20 dager så langt.
Sultfølelsen har så og si blitt borte.
Mer behov for søvn, må legge meg en time tidligere. Men, å stå opp føles lettere.
Føler meg varm, kan noen ganger være ubehagelig når jeg skal legge meg.
Negativt, samboer klager noe over ånde av og til. Ellers lite å registrere.
Føler meg generelt bedre. I sær at man slipper den dødsmett følelsen etter et godt måltid, som før gjorde at man var veldig sofalysten etter middag før.
Smør er en veldig trygg fettkilde. Det består av mettet og umettet fett, ikke flerumettet som omega-6 er. På den annen side er det dermed ingen omega-3-kilde heller, så det er greit å supplere med andre kilder, som fisk, tran etc.
For å være ærlig, så behøver hun ikke engang legge merke til at middagene er lavkarbo. Vi var på besøk hos tanta og onkelen til samboeren og grillet. Eneste jeg droppet var potetsalat og dessert (vanlilje-is). Kjøtt og "gourmet-pølser", samt dressing og basilico hadde så lavt innhold av karbs at jeg ikke var bekymret engang.
Det finnes et utall gode middager som er enkle. Samboeren og jeg er veldig glade i Thai/indisk mat som benytter kokosmelk/tomat som base. Dytt på med unorske krydre som spisskumen, koriander og ingefær. Litt lammekjøtt/sjømat og paprika (for de som ikke hater det) og andre grønnsaker, så har du en fin base.
Gerd's oppskrifter går det gjetord om her på stedet, så hvis du er fysen på noe, sjekk ut de. Pro tip: the kokosgrøt for rask lunsj.
Haha, kjenner igjen denne! Det hender samboeren min dytter meg rundt på natta. Ansiktet bort fra henne, ja!
Men du sier at du trener. Hva slags trening er dette da? Cardio eller styrke?
Jeg trener styrke, fornøyd med 2 ganger i uken, men streber etter og prøver å få til 3 økter i uka. Prøver å gjøre trening ganske raskt og intensivt så hver økt bare er rundt 45-60 min. Tenker at hvis jeg har litt tempo så er pulsen oppe også. Så får vel slått to fluer i en smekk da.
Har prøvd å starte flere ganger med trening, men sluttet etter en tid med alle opplegg. Gikk litt i meg selv å tenkte på hvorfor jeg slutter hver gang. Etter litt tenking fant jeg ut at gjorde ting for komplisert og finurlig.
Løsningen for meg var suprise suprise "keep it simple".. Så trener nå et helt enkelt fullkroppsprogram. Det vil si at jeg gjør det samme på trening hver dag jeg er der med de samme få tunge øvelsene. Øker vektene når det jeg holder på med blir lettere.
Treningene mine ser slik ut:
3 sett på alle øvelser med 6 repitisjoner. Knebøy, benkpress, sittende roing, skulderpress, nedtrekk.
Dette har jeg nå holdt på med i et halvt år, og motivasjonen er her ennå :)
Gerds oppskrifter? Er dette en her på forumet eller en annen plass? Veldig greit å bruke andre sine oppskrifter, så man slipper å finne opp kruttet på nytt! Vi er også glad i thai/indisk, elsker vår hjemmelagde tikka masala med basmati og naan. Men, ser ikke helt for meg at det blir det samme uten naanbrød og basmatien :/
Mmmm... samme her. Jeg satt og venta på at noen fra Stamina skulle ringe meg (de sa en PT skulle ringe!), men til slutt så ga jeg blaffen og snekra mitt eget program etter å ha bladd igjen youtubevidoer og Treningsforum.no. Samme øvelser 3 ganger per uke. Hardt som f... å få eggpakka ut av kjøleskapet etterpå, så da vet jeg det funker.
Du finner programmet i Journalen min.
Gerd's oppskrifter er her på forumet. Hu har skikkelig peil, så vidt jeg kan se av alt det hun har lagt ut rundt-om-og-forbi.
Du kan finne oppskriftene ved å klikke på bildene under albumene hennes, som for eksempel: forum.lavkarbo.no/album.php?albumid=327
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.