Nettopp begynt på lavkarbo. Kjenner det er vanskelig uten poteter og ris.
Jeg snakket med noen som foreslo at jeg kunne kutte opp potetene rå og så steke de. Noen som har erfaring med dette? Hvor mye av stivelsen blir igjen? Er dette helt ok på lavkarbo?
Jeg spiser lavkarbo rett og slett fordi magen min tåler stivelse dårlig.
Poteter (ca 150g) og ris skal være greit på FODMAP-diett, men lavkarbo er det ikke. Vær forsiktig med mengde grønnsaker om du ikke har tilgang til matvare-liste.
Teorien er at stivelsen i varmebehandlet potet blir resistent når den kjøles ned igjen. Jeg har selv eksperimentert med potetmel og blodsukkermåler, og ikke fått noen utslag å snakke om. Men det eneste det har å si for meg, er at jeg ikke behøver å takke nei til potetsalat. ;) Ellers er vel ikke kald potet noen høydare.
Det finnes dog alternativer som jeg mener er fullgode, om ikke bedre. Sellerirot, som noen nevner, og jordskokk, også søtpotet om du ikke er superstrikt på karbohydratene.
Søk på blomkålris, forresten! (Antagelig også søkbart som "jukseris"). Ikke helt ris, men veldig godt! :)
Blomkål inneholder veldig mye Mannitol (sukkeralkohol) som er en av de 4 FODMAPene. Mer enn 70-100g søtpotet inneholder også mye Mannitol, om mindre mengder går fint er individuelt. Om man reagerer på FODMAPer så er det total-mengden i måltidet som avgjør konsekvensene.
Jeg har også IBS, og selv om jeg ikke følger low FODMAP direkte har jeg det i bakhodet. De grønnsakene jeg personlig reagerer aller mest på er blomkål og brokkoli (brokkoli er for øvrig på lav listen noen steder og høy listen andre, som jeg syns er merkelig?). På den annen side reagerer jeg ikke i nevneverdig grad på belgefrukter og løk, så det er jo selvsagt individuelt, men dette spiser jeg jo heller ikke mengder av. Men, jeg vil også anbefale å utforske bruken av sellerirot og pastinakk som poteterstatning. Og, dersom du bare spiser moderat Lavkarbo og ikke har et veldig reaktivt blodsukker, så kan det jo være rom for små mengder potet også, da helst kald.
I hovedsak sterke luftsmerter og kramper og samtidig problemer med å få ut lufta (ser fort høygravid ut). Ikke direkte diaré, men trang til å stadig gå på toalettet uten at det kommer store mengder, men mer... løst og slimete på en måte :rodme: Fikk virkelig en aha opplevelse da jeg fant ut at jeg reagerte på disse, for det spiste jeg mye av før og hadde store mageproblemer.
Når man reagerer på FODMAP-matvarer så er det fordi fruktsukkeret passerer tynntarmen uten å bli tatt opp (genetisk), bakteriefloraen i tykktarmen er ikke tilpasset å fordøye sukker så da startes det en gjæringsprosess (omtrent som et bryggeri). Observerbare plager er luftsmerter, luft og diare; de to FODMAP-erne jeg bor med reagerer først med å bli rastløs og urolig, og så kommer som regel magen etter.
I Norge diagnostiseres det som Fruktosemalabsorpsjon. Fastlegen vår hadde ikke hørt om den diagnosen før sønnen vår fikk den på barneklinikken. Diagnose stilles ved å ta pusteprøve (samme metode som med laktose): Drikker en mikstur med fruktose og sukkeralkohol, og så måles hydrogen i pusten hvert 30. minutt gjennom 3 timer. På Haukeland tar de testen både på barneklinikken og på gastro/hovedlaboratoriet.
Oj, visste ikke at det var noe man kunne diagnostiseres så direkte med. Jeg va gjennom all mulige slags blodprøver og gastroskopi, og da de ikke fant noe på det utenom reflux og stor sannsynlighet for laktoseintoleranse (som jeg allerede visste om, og tok hensyn til), så satte bare legen diagnosen IBS. Men, IBS og fruktosemalabsorbsjon er kanskje ikke det samme?
Jeg har forstått at det ikke er populært å sette likhetstegn, men mye av forskningen på FODMAP er basert på at fruktose og/eller laktose er underliggende årsak for IBS (irritert tarm).
Du kan be fastlegen din henvise deg til spesialist for testing, fastlegen vår sendte storebror til barneklinikken og mor til gastro med "testing for fruktosemalabsorpsjon" i henvisningen. Storebror testet negativt, mor testet positivt (hun som tok testen hadde aldri sett noen med så stort utslag).
Jeg har ikke tatt noen pustetest, bare en blodprøve som ga positivt utslag for noe (ett gen?) som gir større sannsynlighet for laktoseintoleranse. Nå har jeg forsåvidt fått ganske grei koll på hvilke matvarer jeg reagerer på, og mengder jeg tåler, så har ikke så store problemer lengre i forhold til tidligere, men veldig fint å vite at akkurat dette er noe man kan testes for. Takk :)
Takk til begge to! Nyttig :ja:
Tror jeg må sjekke dette ut litt, men jeg tror kanskje at mine plager kommer mer av at jeg er intolerant mot gluten. Men skal absolutt se nærmere på FODMAP.
I starten av lavkarbo reagerte jeg endel på særlig brokkoli med magekramper, men så lenge jeg holder meg helt unna gluten girdet ingen symptomer. Så de to kan nok henge sammen ja.
Tor Strømnes som jobber på Verkstedet klinikk holdt et veldig bra foredrag om dette for en stund tilbake, han er aktiv på Lavkarbo Eatclub- og Ulydige Diabetikere-gruppene på facebook, så man kan sikkert sende han en PM og få de linkene han brukte på dette foredraget for å få mer info. Evt kan han tipse om andre som jobber med dette i nærområdet.
Hvete og rug inneholder mye FODMAP (Fruktaner/Oligosakkarider). Den siste store studien som antydet at glutenintoleranse (uten cøliaki) ikke eksisterte, antydet at FODMAP var det egentlige problemet.
Kan virke som at rug er en av mine triggere, for jeg har jo ikke spist hvete på mange år. Er jo i tillegg diagnostisert med irritabel tarm, uten at det ble tatt noe tak i det den gang jeg fikk diagnosen.
Jeg reagerer for eksempel på ryvita og rugsprø. Gluten i seg selv er vel lav FODMAP så vidt jeg har skjønt. Jeg anbefaler i hvert fall å se litt på det og teste ut en periode hvis du sliter med magen.
Jeg ble litt nysgjerrig på dette, men vet lite om det. Min datter på syv har ofte uforklarlige mageproblemer. Men ikke nødvendigvis forstoppelse eller diaré? Men hun har mye luft i magen, og promper mye, noe hun synes er flaut og plagsomt. Legen har testet alle mulige allergier, uten utslag. Nå venter vi på innkalling til spesialist på barneklinikken på sykehuset. Er dette noe jeg kanskje bør nevne for spesialisten?
Min datter skal på FODMAP "diett" nå. Hun har også sånne helt uforklarlige mageproblemer. Ikke noe særlig luft, men vondt. Og sånn helt uten sammenheng. Trodde hun reagerte på melk, men hun kan få vondt av å spise en bit ost og ikke av et glass med melk. Men plutselig kan hun få vondt av melk også. Skjønner ingenting.
Men det blir spennende å prøve og se om det hjelper.
Hun har ikke vært hos spesialist. Bare tatt prøver for de vanlige matintoleransene. Fodmap er ikke så veldig annerledes enn hvordan hun spiser nå, så tester det bare ut ja.:) Men er sikkert greit å ta det med spesialisten, når dere allerede har en sånn?:)
Skal ta det med. Har googlet litt, og ser at det noe som er nært relatert til IBS, nemlig functional abdominal pain (FAP). Forskjellen er rett og slett at sistnevnte ikke nødvendigvis har diaré/forstoppelse, men kronisk vondt i magen som ikke lar seg forklare. Mye av de samme virkemidlene. Føler at jeg stiller litt mer "bevæpnet" i møte med "ekspertisen"!
My nyttig info :-)
Ja, jeg følger fodmap-dietten ganske nøye om dagen. Allikevel har det vært noe som jeg har reagert på. Jeg har ibs, og legen foreslo low-fodmap.
Men, det var da jeg prøvde å kutte ut poteter og ris (som fodmap-dietten tillater) at brikkene begynte å falle på plass. Derfor følger jeg en slags "fodmap-lavkarbodiett", hvor stivelse utgår.
Har et spørsmål til i den anledningen. Hva med ost? Kan ost spises på lavkarbo, gulost f.eks? Jeg slenger av og til litt mozarella på maten, da fodmap-dietten tillater dette.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.