< Tilbake til oversikten

Chia vs Quinoa?

#1

Kanutten sa for siden:

Begge skal være vidundergreier. Men kan de brukes på omtrent samme måte, hvor ulike er de i næringsinnhold og hvor lettanskaffelig er de?


#2

Lillemy71 sa for siden:

Begge deler kan anskaffes fra helsekost, muligens velassorterte daglivarebutikker med "alternativhyller2 kan ha det. Ellers er det jo Iherb da ;)

Bruken er noe forskjellig vil jeg si.
Quinoa vil jeg kalle en slags ris-erstatning og er best kokt etter min mening, de kan ristes og brukes over salater også slik som mange frø kan. Det finnes og "mel" til baking og flak til å koke grøt av eller blande i frokostblandinger. Frøene er rike på protein. Har en litt spesiell smak. Har en del kh, men er snillere mot blodsukkeret enn f.eks ris o.l.

Chia er rike på fiber, de sveller opp i kontakt med væske og avgri en geleaktig masse (omtrent sånn som linfrø). Man kan lage chiagrøt/pudding (kald), bruke oppmalte i bakverk for å få fuktighet, sånn som de er over en salat, i en smoothie osv. Synes de har mindre smak enn quinoa. Chia er forholdsvis rike på Omega 3 (det diskuteres hvor mye kroppen kan utnytte) og har mange mineraler og sporstoffer og er regent som lavkarbo vennlig

Når det gjelder detaljert næringsinnhold, må du nesten se på nettet :)


#3

TrillTrall sa for siden:

Jeg mener bestemt at jeg har hatt quinoa i huset, er ikke det disse bittesmå, nesten blanke kuleformede frøene? Smaker ingenting og jeg tror jeg kastet resten av pakka etter å ha gjort et par forsøk på å bruke dem. Har ikke kjøpt sånt på helsekost så jeg antar de kom fra Ica.
#6

Yonah sa for siden:

Quinoa har vel mye karbo, nesten 70g pr 100g, og det trodde jeg var minus fiber, men jeg kan ta feil.

Kan chia og quinoa sammenlignes? En kan vel heller sammenligne chia med linfrø i så måte, begge danner gele, begge har mye uløselig fiber som kan trekkes fra og begge får da så og si null nettokarbo( linfrø null og chia rundt 2?).

Hvor mye er en porsjon quinoa, altså tørrvekt? Sikkert veldig OK for den som spiser så moderat som Fedon Lindberg.


#7

nellie sa for siden:

Det står omtrent 9000 forskjellige nærinsinnhold på Quinoa, rundt omkring. Fra 70 gram kh per 100 gram til ca 40. Det har ihvertfall en høy glykemisk index score, men en lav glykemisk belastning. 21 gram karbohydrat i 100 gram TILBEREDT vare. Altså er det et godt alternativ til ris, hvis man spiser moderat / liberalt. Har få likheter med Chia.


#8

Lillemy71 sa for siden:

Dersom man utelukkende ser på karber i kostholdet og ikke hvor disse kommer fra og hvordan de påvirker blodsukkeret, så har quinoa mye kh, men de har lav GI og mange (inkludert meg selv) vil ikke få særlig blodsukkerstigning av disse, spesielt siden man normalt spiser dette med andre, fetere matvarer, men som sagt ser man utelukkende på ant kh er det moderat lavkarbo, men lavkarbo er det :)


#9

Sivensvans sa for siden:

Ser på Masterchef Australia og her om dagen var det om å gjøre å lage den beste risottoen. En av deltakerene, Kira Westwick, fikk dommerne til å sette kaffen i halsen da hun IKKE gjorde en tradisjonell risotto med hvit ris, men med quinoa. De var nærmest fornærmet, "hvordan VÅGER du? Vi ha bedt om en tradisjonell risotto!!" %&!#%/#"!!!

Lang historie kort - hun vant hele risotto-slaget:eek:, dette var det beste dommerne hadde smakt på laaang tid, hihi! Way to go, Kira! Legger ut oppskriften på oppskriftsiden til de som vil ha;)


#10

smgj sa for siden:

Quinoa var godt det - spesielt kokt i kraft/buljong... men magen min likte det slett ikke. Jeg har sjelden hatt en så tidelig avvisning av mat, så resten avposen fikk fuglene. Håper de ikke fikk samme reaksjonen.


#11

Carisma sa for siden:

Restauranten på toppen av stem og strøm tidligere hadde en fantastisk salat med quinoa og cottage cheese, var ikke få ganger jeg la barseltrillinga i den retningen ved lunsjtider :D


#12

Gracella sa for siden:

Når jeg lager quinoa, koker jeg den med en god krydderblanding - Ras el Hanout er favoritten, men andre blandinger fra Marokko eller midtøsten passer også.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.