Jeg er helt ny både her på forumet, og på lavkarbo generelt....
Spiser til vanlig sunt, men pga en hormonforstyrrelse reagerer jeg relativt dårlig på karbohydrater... tenker derfor at lavkarbo kanskje er noe for meg?
Har tidligere kun talt kalorier, og fokusert på magert kjøtt og grønnsaker... dette her blir derfor stikk motsatt av alt jeg kan noe som helst om - så jeg er offisielt forvirra...
Trener 5 dager i uka, og trener både tung styrke og cardio.
Ifølge en fett-caliper har jeg fettprosent på 20%, så er ikke overvektig.
Hvor lavt i karber er det forsvarlig å ligge med høy treningsmengde? Ser i div kalkulatorer at jeg burde få i meg ca 120g fett om dagen. Er ikke dette innmari høyt? jeg har siktet meg inn på 50g karber i døgnet? Vil ikke nødvendigvis i ketose... er 50g innafor?
Jeg har tidligere blitt fortalt at lchf-dietter gir høy forekomst av viceral-fett? noen som vet noe om det? Samme med høye kolesterol-verdier? goggle sier veldig mye forskjellig... :rolleyes: (edit: fant et flott innlegg litt lengre opp her som gav meg masse flotte svar på disse to spørsmålene.)
Tja, jeg ligger på mellom 15-25 karber om dagen og trener 5 dager i uka (både cardio og styrke). Man må nesten finne ut av selv hva kroppen tåler og trenger, for meg går det bra å ligge på såpass lav mengde. :)
Når du trener så mye som du gjør - og så variert som du gjør (jeg antar at det er "skikkelig" trening da ;) ) så kan man i utgangspunktet godt ligge høyere på karbohydrater enn hva man forbinder med mer strikt lavkarbo. Alt under 100 gram karbohydrater daglig regnes som lavkarbo, men de fleste retninger anbefaler fra rundt 70 og nedover.
Det er et par aspekter til
Alle karbohydrater er ikke like...
Vel så viktig som mengden karbohydrater er hvilke. De fleste av oss tåler brokkoli- og gulrotkarbohydrater bedre enn de fra sukker. (Selvsagt, men kan ikke gjentas for ofte.) Liker kroppen din en stor mengde med grønnsaker, så ikke slutt å spise grønnsaker for å komme ned på karbohydratene unødig.
Ulike kropper trives med ulike diettvarianter.
Streng ketose anbefales først og fremst for sterkt overvektige. Det finnes mange eksempler på folk som trives med dette uten å ha det store behovet for ytterligere vekttap, men igjen - anbefalingen er først og fremst ved definert overvekt. Veldig ofte vil overgang til ketose være krevende for kroppen (dette er individuelt og man letter dette ved å følge kuren og ta medhørende kosttilskudd) og kjennes "tungt" - ofte mer i forbindelse med trening. En mer glidende overgang ned i karbohydratmengde og en utskifting av matvarer vil for de fleste nok gi mindre ubehag i "omstillingsfasen".
Kolesterol:
Å oppleve forbigående forhøyet kolesterol på LCHF/lavkarbo er ikke uvanlig. Det er heller ikke uvanlig å oppleve økt kolesterol under vekttap generelt. Det andre aspektet er at for de som opplever økt kolesterol så er det for de fleste forbigående og for det andre så forbedres vanligvis ratioen mellom LDL/HDL.
Mitt forslag:
Fortsett med kjøtt/grønnsaker/fisk/fugl/egg etc. Bytt ut eventuelle lettprodukter med "helvarianten". (Smør/melk/rømme/youghurt/ost etc). Slutt å skjær bort fett fra kjøttet og ikke velg de magreste kjøttypene.
Fjern kornmaten i størst mulig grad. Reduser/fjern ris/potet. Husk at de fleste vitaminer er fettløselige.
Om du er interessert så se gjerne på www.marksdailyapple.com/ ... det er en lavkarbo basert på "steinalderkosttanken" og av en tidligere toppidrettsutøver. Der vil du finne artikler og diskusjoner om trening og lavkarbokosthold og referert forskning om dette.
Lykke til. :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.