hei, jeg har vært så mye frem og tilbake nå, om jeg skal på lavkarbo eller ikke. merker at jeg har veldig mye luft i magen når jeg spiser knekkebrød osv, rører ikke potet osv. og jeg er og på grensen til pcos, men problemet er at jeg er så opphengt i kalorier, får det liksom ikke ut av hodet og det er vanskelig.
En myk tilnærming er å kutte ut alt med gluten, poteter, ris, mais og sukker.
Hvorfor spise knekkebrød og slikt om det gir deg luft i magen? Du vil nok ha det bedre uansett hvordan du spiser om du fjerner slike ting som du kjenner ikke er gode for deg.
Du kan jo fint spise lavkarbo og telle kalorier, både ketogent og moderat lavkarbo.
Men, tatt i betraktning at du har spurt om råd her gang på gang tidligere, for så å nekte å ta dem til deg hvis det ikke var det du ville høre, så må man jo nesten lure på om det er noen vits i å prøve.
Og ingen her kan få kaloritelling ut av hodet ditt, eller gi deg en magisk oppskrift på hvordan du kan få det til.
(og om svaret mitt oppfattes som uhøflig eller frekt, så har du jo hatt som vane å holde en sånn tone her til de fleste som har forsøkt å gi velmenende råd, så når du kommer tilbake og nok engang ber folk fortelle deg hva du skal gjøre...)
ja jeg vet det og det beklager jeg, men målet mitt er på en måte å ikke telle kalorier om du skjønner, jeg har hatt spiseforstyrrelser tidligere og fikk aldri hjelp, derfor jeg heller ikke er blitt kvitt det med å telle kalorier. Det er ikke noe godt å ha det slik for å si det sånn
Jeg er veldig for nye sjanser for folk som innrømmer at de kanskje ikke håndterte ting helt bra før, så jeg svarer deg ordentlig. ;)
Jeg skjønner kaloribesettelsen, jeg har hatt alvorlige spiseforstyrrelser som egentlig vedvarte til jeg tippet 30. Og det er ikke gøy, og det er ingen magisk løsning for å komme over det- sånt sitter godt fast.
Det du kan gjøre er jo å prøve å følge lavkarbo, ordentlig, og holde et øye med kaloriene. Det kan hende at du greier å gi slipp/løsne litt på kontrollen når du ser at vekta går nedover.
Svært mange på lavkarbo spiser faktisk langt færre kalorier enn en skulle tro, så kanskje du ser, hvis du holder øye med dem litt, at du har regulert dem selv med kostholdet. Å hive i seg fløte og ost og nøtter og se kaloritallet bikke oppmot 3000 kan gi selv de uten spiseforstyrrelser panikk.
Man råder ofte nybegynnere (nå er jo ikke du helt fersk på dette da, men generelt) til å gi blanke i kalorier og spise "fritt", til man er ordentlig mett. Dette funket aldri på meg, som uansett om jeg ville eller ikke, kalkulerte kalorier.
Jeg teller kalorier fortsatt, for å holde en viss kontroll, men for meg oppleves ikke dette som en belastning lenger. Jeg greier å slappe av mer, godta at om jeg spiser en del mer enn normalt en dag, så jevner det seg ut etterhvert. Og, hvis du følger med på kaloriene så kan det hende at du oppdager at det ikke er et så pinlig nøyaktig regnskap at hvert gram betyr noe.
Mitt beste forsøk på råd, selv om det ikke finnes noen magisk løsning på det der, er å ta det gradvis. Babysteps. For meg har kalorier blitt noe jeg holder øye med, ikke noe jeg teller så manisk at jeg går rundt og kalkulerer dem og får akutt angst hvis jeg spiser mer enn planlagt. Å bare holde øye med energinntaket er i alle fall en del mindre anstrengende enn å telle og tenke på dem hele tiden.[url="http://forum.lavkarbo.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]
Tusen takk for svar :) jeg tenkte skrive inn på diett.no faktisk for da får jeg litt kontroll på kaloriene og når jeg tenker etter hehe så funket det sist.
unnskyld hvis dette blir for personlig men jeg var hos gynokologen tidligere denne uken og da hu sku kjenne i forhold til eggstokkene mine så kjente hun og på den siden tarmen er og den var irritert så kanskje det da blir bedre ogom jeg kutter ut karbo som knekkebrød osv:) men en ting, er det virkelig ikke så nøye om man spiser 3 eller 5 måltid på lavkarbo? for leser jo så mye i forhold til å holde opp forbrenningen om du skjønner meg, men som jeg har lest om lavkarbo så skal en vel spise når man er sulten?
Tusen takk for svar nok en gang :)
Ang. fordøyelsesproblemer vet jeg ikke mye om det, men er du plaget og føler deg bedre uten korn, så er det jo greit å unngå det. Hvis du er på grensen til PCOS, uten at jeg vet mye om PCOS heller i detalj, så er vel lavkarbo generelt anbefalt for PCOS-problematikk.
Ang. hvor mange måltid man spiser i løpet av en dag, er "man må spise hver tredje time" etc en av de mest idiotiske og seiglivede mytene om kosthold som eksisterer. Om man spiser lavkarbo eller ikke, er ikke kroppen og forbrenningsprosessen så skjør og lettpåvirkelig at den må få et visst antall måltider, måltider med så så mange timer mellom, ikke spise etter 20 etc. Hvis menneskekroppen og forbrenningsprosessen (som jo er den fysiske prosessen som holder oss gående) var så følsom at den trenger finjustering med så så mange måltider per dag, ville ikke mennskeheten overlevd gjennom historien og frem til nå. ;)
Om man spiser lavkarbo eller ikke, så er "spis når du er sulten" noe man bør leve etter. At vi har sultfølelse er jo et ganske godt tegn på at kroppene våre er flinke til å si ifra når de vil ha mat. :D
Om du har vært i hard aktivitet/brukt mye energi en dag, f.eks etter en treningsøkt, vil du jo trenge mer mat, og gjerne fortere, enn om du har ligget på sofaen og sett tv. Du lader ikke smarttelefonen din hvis du ikke har brukt den og den har så og si fullt batteri, sant? :)
(å lære seg å skille sultfølelse fra andre behov, som tørst, eller som "jeg har lyst på noe", er en annen sak)
Men lavkarbo eller ikke- spis når du er sulten, stopp før du er stappmett. :) Det er totalt inntak gjennom et døgn, over en uke, etc, som gjør noe forskjell, ikke om du spiser frokost eller ikke.
[url="http://forum.lavkarbo.no//www.pinterest.com/pin/create/extension/"][/url]
Du kan jo prøve å bestemme deg for å fokusere fullt og helt på karbohydrater, og bare gi deg selv lov til å telle det Å bruke diett.no eller andre ting om du er for opphengt i kalorier er en veldig dårlig ide.... PCOS sin verste trigger er stress, og det er jo oppskriften på å opprettholde stresset.
Det aller beste er at ta et kurs hos noen som er gode på lavkarbo, f.eks eatclub, Torkil Andersen, fedon e.l for å få en ordentlig forklaring på hvorfor man må tenke nytt. En ting er å lese om det, men dt er noe annnet å få det forklart og diskutere det ansikt til ansikt, med gode henvisninger.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.