< Tilbake til oversikten

Nokon som har erfaring med perioral dermatitt?

#1

Neri sa for siden:

Har fått påvisst dette av hudlege og går no på tetracyklin. Har blitt veldig bra i huden etter eg byrja på den kuren, men i helga var me på stølstur og eg har ete mat med kveitemjøl (et litt av det til vanleg og, men i liten mengde), sukker og smågodt som sjølvsagt inneheld e-stoff -i tillegg til sukker. Og i dag kom eksemet tilbake :( Det svir og klør og gjer meg veldig irritabel.
Prøvd å søke på nettet, men finn ingen nettsider som gir meg info om sammenheng her, og hudlegen påstår at kosthold ikkje har noko å sei.
Etter eg byrja på kuren, har eg og vore flink med kosthaldet, og unngått sukker og halde mengden av kveitemjøl nede -ja bortsett frå no i helga då...

Nokon som har erfaring å dele om dette? Kan kveitemjøl, sukker eller e-stoff ha noko å seie, eller er det berre tilfeldigheter?


#2

TrillTrall sa for siden:

Jeg er overbevist om at kosthold har mye å si for helsa og huden er da en stor del av helsa vår. :) Og kroppen er ikke laget for å fordøye mange av disse kunstige e-stoffene og sukker er jo som kjent gift... Stol på det kroppen din sier du, ikke det hudlegen mener om akkurat dette.


#3

Kanutten sa for siden:

Stress og kav kan også trigge utslett. Selv får jeg ved stress først herpessår på leppene. Hvis jeg ikke da tar ting til etterretning kommer rosaceaen.. Og da må jeg ty til tetracyklider.


#4

Neri sa for siden:

Nei eg stolar ikkje på hudlegen Trill Trll. Dei meinar alltid at kosthold har ingenting å sei. Eg trur eg har rett i at eg reagerer på ein av dei tinga eg nevner i hi. Men eg lurar felt på om kva eg reagerer på, eller om det er kombinasjonen eller kva det er?

Eg får veldig halsbrann etter å ha ete ting som inneheld mykje sukker og kveitemjøl, f.eks kveitebollar, eller nordlandslefser -som i dag :p Men dei inneheld jo også gjær, så kan det og ha noko å sei i kombinasjon her?
Og har det sammenheng med eksemet?

Er SÅ lei. Har slitt med dette eksemet i minst 3 år nå. Fekk diagnosen først for 2 veker sidan... Blir frustrert.


#5

TrillTrall sa for siden:

Jeg får halsbrann som gir smerter i overgangen magesekk/spiserør (har fått påvist slapp lukkemuskel) om jeg spiser for mye søtt og for lite salt i løpet av dagen. Men med ett-to måltider med godt med kaviar på et par knekkebrød i løpet av dagen (frokost og/eller lunsj) så er magen helt fin. :)


#6

Neri sa for siden:

Ja stress trur eg eg reagerer på. Merker det rundt eksamenstid ;) men då har eg og ein tendens til å ete mat eg ikkje burde.... så koboen der er ikkje heldig.


#7

nellie sa for siden:

Hvis det er en lege som innimellom kan gå med på at mat har mye å si for visse tilstander, så et det vel hudlegen. At du ikke blir bra av endret kosthold er mulig. Men det kan jo hende du kan bli bedre.

Det ser ut som at dette er en tilstand som enda forskes på. Ved flere typer eksem osv så har de da konkret forskning på hvilke typer matvarer som kan forverre og påvirke, så tviler på at noen som helst hudlege ALDRI vedgår at kosthold kan påvirke ulike sykdommer i huden.. Men når det ikke foreligger noe forskning på dette så kan heller ikke legen din si at det kan bedres på det viset.


#8

nellie sa for siden:

Mulig utløsende faktorer: kosmetikk, tannkrem (fluor), p-piller, sollys, varme, vind, hormonsvingninger hos kvinner

Har du prøvd ut å endre på noe av dette? Byttet til tannkrem uten fluor, skiftet sminke osv?


#9

Neri sa for siden:

Har lest om det med fluor ja. Men tørr liksom ikkje heilt å kutte ut fluor. Har ikkje verdens beste tenner...
kosmetikk og p-piller brukar eg ikkje. sol virkar ikkje å vere eit problem, i hvertfall ikkje no ;) varme og vind...nja usikker. hormonsvingninger kan jo vere aktuelt. har lest om det og prøvd å sett om det er ein syklus i det, men har ikkje heilt funne link der.

Det verste er at det kjennes ut som det koker i huden. Ein ting er at det ikkje ser vakkert ut, men den sviinga under huden på ein måte -er så lei den :(


#10

smgj sa for siden:

Jeg har brukt fluorfritt tannpulver i 3 år nå snart. (Og solidox uten fluor en periode før det). Har ikke fått hull på denne tiden. Har ikke fortalt tannlegen om byttet heller. ;) Hun sier at det "ser bra ut".

Det viktigste for tennene at man ikke småspiser hele dagen og pusser godt. Jeg har mange hull fra barndommen og ikke spesielt sterke tenner.

Jeg kuttet fluor siden jeg har en stoffskiftesykdom og ikke trenger å putte noe som demper stoffskiftet i munnen 2 ganger daglig....


#11

JenJen sa for siden:

Renser du huden? Hvis du bruker vanlig rens kan du bytte den ut med en oljerens i en periode (du kan spørre om prøvepakninger på f.eks apoteket) og se om det lindrer, det hjalp meg veldig da jeg fikk et kraftig utbrudd av perioral dermatitt for noen år siden. Ellers brukte jeg feite kremer for at huden ikke skulle sprekke opp, det hjalp litt det også.

Og for min del har kostholdet veldig mye å si for eksem og hudproblemer, sukker er en versting på det området :ja: Det er verdt å kutte det ut for en periode bare for å teste om det blir bedre, men dette er ikke den letteste tida på året å kutte ut sukker og hvetemel på :rolleyes:


#12

Carisma sa for siden:

Sviing, brenning under huden sammen med utslett kan tude på rosacea? Ei veninne hadde flere utbrudd av dette og sammen med mye halsbrann. Hun ble satt på en av disse candida-diettene som var inn en peridoe, og det gikk over på veldig kort tid. Nå ligger hun et sted i ytterkant av lavkarboanbefalinger/candidadiett og om hun skeier mye ut kommer det straks tilbake. Så det kan jo være verdt å sjekke ut? Det går blandt annet på å eliminere gjær o.l som du jo selv nevner som en mulig trigger.


#13

Neri sa for siden:

Tusen takk for tips :)
Nå fekk eg noko å tenke på, og prøve ut. Og ikkje minst så hjelpe det å høyre at det ein tenkjer kanskje kan stemme :)
Eg kutter fyrst ut fluoren eg tenkjer eg.
Så får eg prøve å innta så lite eg klarar av sukker og kveitemjøl i jola :p
Brukar ikkje sukker til vanleg lenger, har bytt det ut med eit snev av honning eller coconutpalmsugar. Men har ikkje prøvd å bake med den. Teste det ut kanskje :) Eg har i alle fall oppnåd virkning av redusert sukkerbruk gjennom at humørsvingningene er blitt mindre (ja nesten borte) og "løpsk hjerte" og følelsen av for lite oksygen ikkje førekjem lenger. Men slit med å vera flink jente heile tida dessverre, dett for ofte utpå :(


#14

Neri sa for siden:

Har kikka på bilder av rosacea, og det ligner ikkje på dei bildene der. Mitt eksem går som ein ring rund munnen og inn i nasegropa + rundt augene. I går begynte det rundt munnen (byrjar alltid der) med sviing også kjem det små væskefyllte blemmer for så å bli rødt prikketeog hovent. I dag har det begynt rundt augene og :( Skal stikke innom hudlege og høyre om det er noko eg kan smyrje på, for får IKKJE lov å smyrje med kortison, og til no så er det berre kortison som har tatt det -ei lita stund!


#15

Kanutten sa for siden:

Ofte når jeg har utslett holder jeg det i sjakk ved zovirax. Fås kjøpt på stort sett alle butikker. Verd et forsøk? Jeg har rosacea.


#16

Neri sa for siden:

Takk for tips. Skal spørre hudlegen min i morgo :)


#17

Neri sa for siden:

Hudlegen min hadde absolutt ingen tru på at dette hadde noko som helst med kosthaldet mitt å gjere. Men det er nå rart at kvar gong eg et noko som har mykje kveitemjøl og sukker i, så tar det ca 30-50 min så kjenner eg det byrjar å prikke og stikke i huden rundt munnen. Er rart at det skal vere tilfeldigheter kvar gong?
No har eg bestemt meg for å halde meg mest muleg unna den kombinasjonen der mens eg tar medisinkuren min. For i følge hudlegen så vil den kuren ta knekken på eksemet, men at det tar tid. Så vil det jo vise seg etter kuren er avslutta, når eg så et kombinasjonen kveitemjøl-sukker igjen om det dukkar opp att.


#18

Carisma sa for siden:

Høres urt som hudlegen kansje får spedd på lønna si litt fra visse medisinleverandører?... :cool: Det første man blir bedt om å sjekke ved eksem er jo hva man spiser, deretter hva slags vaskemidler og hudprodukter man bruker.
Tror jeg ville vurdert å bytte lege.


#19

Neri sa for siden:

Han er hyggeleg, grei og forståelsesfull, men litt "old school" i mangt og mykje ;) Men altså for all del han kan jo ha heilt rett, han meiner at allergier ville ikkje gitt denne typen eksem. Men eg meiner jo ikkje at det er allergi direkte, men ein type intoleranse eller noko. Eg treng heller ikkje noko diagnose, eg treng berre å bli kvitt dette eksemet, og eg er villig til å prøve nesten kva som helst, for den svien er forferdeleg, og etter 3 år, så er eg L E I!!!

Å bytte hudlege er ikkje berre berre når ein bur på landet ;) Er den einaste hudlegen i dette distriktet.


#20

Spinnerette sa for siden:

Jeg har en annen type eksem enn deg, også i ansiktet, men jeg kan få utbrudd av sukker, alkohol og sterk mat. Har også kontaktallergi mot parabener, å ha noe med det i på ansiktet gir meg svie og en brennende følelse, så kan være verdt å sjekke leppepomader, fuktighetskremer osv for parabener, er mange som tåler det dårlig, og som det kan trigge eksem for.

Om DU syns det blir verre av sukker, e-stoffer og hvetemel, så prøv å holde deg unna. Leger har ofte store hull i kunnskapen sin, de også, så lytt til ditt eget instinkt. :)


#21

whiteandnerdy sa for siden:

Hei! Jeg slet i mange år med atopisk eksem, jeg var så ille et år at jeg var helt rød i hele ansiktet og nedover halsen og armene med røde flekker. Det så ut som brannsår og var kjempevondt. Eneste hudspesialister anbefalte var kortison og en spesiell type solarium de hadde på senteret. Dette funket jo ikke i lengden... Jeg mente det kom innenfra, noe som stemte! Fikk hjelp av en som driver litt alternativt, som kan mye om kosthold, med litt kostholdsendrigner og eksemen forsvant så og si helt.
Det som hjalp for meg var å spise mer basisk, kutte ut syrlige ting som ketsjup o.l, og kutte ut sukker og hvetemel. Reagerte også på melk. Sitron er basisk og utrolig sunt å ha i vannet f.eks 😊 nå skal det mye av denne type mat til før jeg får eksem. Indre stress er også ofte utløsende faktorer.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.