Yrla sa for siden:
hva er vitsen med det når det ikke brukes mel? Jeg ser ingen forskjell i mandelmel-bakst.
Yrla sa for siden:
hva er vitsen med det når det ikke brukes mel? Jeg ser ingen forskjell i mandelmel-bakst.
Carisma sa for siden:
Bakepulver reagerer vel ikke bare med mel? Bakepulver i eggerøre er jo et gammelt triks (som funker) for å drøye den og få det til å se mer ut f.eks, og der er det jo ikke særlig mye mer enn egg.
Lillemy71 sa for siden:
Bakepulver frigjør CO2 når det tilføres fuktighet, utsettes for varme eller reagerer kjemisk med en syre og dermed hever baksten. Det har ingenting med mel eller ikke mel å gjøre.
Yrla sa for siden:
jeg ser ingen heving jeg, når jeg baker boller med mandelmel.
Carisma sa for siden:
For tungt mel? For lite fuktighet?
Jeg syns forøvrig det amerikanske baking soda er bedre enn det norske bakepulveret. De har det på Ultra hvertfall.
BenteR sa for siden:
Bakepulver kan brukes til å erstatte egg med...bruker det selv i en del oppskrifter siden jeg ikke tåler egg.
I mange lavkarbo-oppskrifter er det sinnsykt mye egg (alt smaker eggete + det blir veldig mye protein) og da kan bakepulver redusere noe av eggene.
Lillemy71 sa for siden:
Mormor brukte alltid å ha noen dråper med sitronsaft og vann som ble blandet med bakepulver/natron for å "aktivisere" dette før det ble rørt inn i røra, men bruk av bakepulver fordrer nok fuktighet for å virke , det samme med natron men dt må i tillegg ha ekstra syre.
Når det gjelder "American baking soda" så er det egentlig det vi kaller for natron, mens vårt bakepulver er natron tilsatt en en syre i krystallinsk form og stivelse for å holde det tørt.
Yrla sa for siden:
mandelmel er tungt ja, karisma
smgj sa for siden:
Natron trenger syre (og fuktighet) for å utvikle gass. Bakepulver er natron med ferdig syre - som da aktiveres av fuktighet.
Lillemy71 sa for siden:
Blir ekstra futt i bakepulveret om man blander det med litt sitronsaft, evt tilsetter litt sitronsaft i øra på slutten, men ja man må ha nok veske for at pulveret skal aktiviseres.
Carisma sa for siden:
Derfor surmelk ofte anbefales i oppskrifter med bakepulver?
nellie sa for siden:
Er det ikke natron som ofte bør brukes sammen med surmelk?:) Bakepulver har tilsatt syre..
smgj sa for siden:
Eller rømme, eller sitronsaft etc.
Til bakepulver er det nok ikke nødvendig, men vil sikkert gi mer futt.
no.wikipedia.org/wiki/Natron
no.wikipedia.org/wiki/Bakepulver
For begge deler er det viktig å få det rett fra sammenrøring og inn i ovnen sånn at lufta ikke går tapt.
Kanutten sa for siden:
Hevemidler
For at kakene skal bli luftige og store, bruker vi hevemidler. Her er det flere typer, men mest brukt idag er bakepulver. Dette består av natron, sure fosfater og stivelse. Når det står 1 ts bakepulver så menes en skje uten den store toppen, men fint avrundet. Dette blandes ofte godt med melet først.Oppbevares tørt.
Natron (bikarbonat) gir fine og porøse kaker men trenger en form for syre for å sette igang gjæringsprosessen. Brukes ofte sammen med surmelk slik at det kan avgi all kulldioksid. Også sirup kan det blandes sammen med. Brukes i enkelte bakverk. I oppskrifter der det står pottaske kan man bruke natron, men dette er fra gammelt av. Man kan bytte ut natron med bakepulver. 1 ts natron mot 2 ts bakepulver.
Hjortetakksalt brukes fremfor alt til sprø småkaker og kaker. Består av ammoniumkarbonat og avgir, foruten koldioxid, ammoniakk ved steking, men dette forsvinner etterhvert. Det er dette som gjør kakene porøse. Brukes dog med måte. Man kan bytte med bakepulver, men kaken blir da ikke fullt så sprøe i konsistensen. 1 ts mot 2 ts bakepulver
Lillemy71 sa for siden:
Jeg gjør som jeg lært av min kjære mormor og hu hadde alltid nydelig bakverk. Natron/bakepulver var, som du sier smgj, det siste hun hadde oppi røra. Det ble blandet ut med litt av bakevæsken tilsatt sitronsaft og deretter vendt inn i røren før den gikk i formen (evt vaffeljernet) og i ovnen. Etter at jeg begynte med lavkarbobakst har jeg dratt frem denne teknikken igjen og får god heving på det jeg lager ihvertfall :)
Yrla sa for siden:
lærerik tråd
Chamomilla sa for siden:
Enig!
Lillemy71 - det du har fra din bestemor er helt i tråd med et oppskrifthefte jeg kjøpte/lastet ned fra internett nettopp. Den het "Better Breads Book eller noe i den dur. Lavkarbo sjølsagt. :). Så bra at "gamle" tradisjoner kan videreføres. Eplecidereddik går også igjen i oppskriftene der.
Skal prøve meg på en av oppskriftene nå tenkte jeg - med mandelmel, kokosmel, fiberhusk, eplecidereddik, natron, salt, vann og egg. Kanskje det kan være ok brød til reker.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.