< Tilbake til oversikten

Smørpletter

#1

millah sa for siden:

De beste julekakene jeg vet om, er smørpletter, som nesten smelter på tunga. Oppskrifta er som nedenfor, gjerne med litt vaniljesukker i. MEN. Tror dere det er mulig å lage en lavkarbovariant av denne oppskriften? I så fall - hvordan? Hvis noen har gode forslag til erstatning, så blir jeg veldig glad! :D

Smørpletter
[size=2][/size]

Ingredienser

500 g hvetemel
150 g melis
350 g smør

Fremgangsmåte
Bland mel og melis. Tilsett mykt smør og kna sammen deigen.
Form ruller på ca 4 cm i diameter. La deigrullene stå kaldt til de blir harde (ca 2 timer).

Skjær rullene opp i skiver på ca 0,4 cm med en skarp kniv og ha dem på bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 10 min. Kakene skal være lyse med litt farge i kantene. Avkjøl på rist.


#2

sylwester sa for siden:

Hmm.. "ganske" liberalt :eek:


#3

Rin sa for siden:

Huh? Trådstarter stiller jo spørsmål om hvordan endre oppskriften.

Jeg vet ikke helt - spørs hva slags tekstur disse er ment å ha. Det er veldig vanskelig å lage en nær etterligning av hvete/gluten-"seigheten", men noen myke kjekskaker burde det gå an å få til med litt kokosmel og malte mandler, tror jeg!


#4

missK sa for siden:

Hva med sukrinmelis istedenfor vanlig melis, mandelmel istedenfor hvetemel, og smør? Har ikke prøvd, bare et forslag.



#6

millah sa for siden:

Takk for gode tips! Det er jo en enkel oppskrift, så jeg kan jo eksperimentere litt! :D

Og ja, jeg er liberal, men ikke liberal! :lol:


#7

Carisma sa for siden:

Aldri hørt det navnet på dem, dette er det jeg kjenner som Tyske skiver. Prøv å google det. De er også ganske like de skotske Shortbread kjeksene (men søtere), de finnes det helt sikkert oppskirift på.
Det er forøvrig samme grunndeig som i Sjakkruter.


#8

millah sa for siden:

Aha, det forklarer hvorfor det var så vanskelig å finne oppskrift på dem på nettet. Hjemme kalte vi dem vaniljepletter eller smørpletter. Tusen takk for tipset! :smile:


#9

millah sa for siden:

Jeg har funnet mange gode oppskrifter på shortbread, og jeg har også sett på oppskriftene fra funksjonell mat. Tusen takk for gode tips, alle sammen! Jeg tror jeg vil prøve en kombinasjon av mandelmel og litt kokosmel. Og så kan jeg bruke sukrinmelis i kombinasjon med et annet søtningsmiddel. Jeg liker sukrinsmaken, men jeg tror den kan bli for sterk for disse kjeksene. Når jeg kommer fram til en oppskrift og prøver den ut, kan jeg komme med den. :ja:


#10

millah sa for siden:

Dette er en halv oppskrift ift. orginalen, fordi det er en test :D



Ingredienser
150 g mandelmel
75 g kokosmel
½ ts fiberhusk (frivillig... kunne sikkert tatt mer, men var redd det ble tørt)
75 g lavkarbomelis (sukrin og stevia) eller annen ønsket søtning
en god dæsj vaniljepulver (evt. vaniljesukker for den som tåler det)
175 g smør

Fremgangsmåte
Bland kokosmel, mandelmel, fiberhusk og melis. Tilsett smør og kna sammen deigen (jeg syns det er greiest å bruke nevene, som når man lager paideig). Form et par ruller på ca 4 cm i diameter og legg dem i plastfolie. La deigrullene stå kaldt til de blir harde (ca 1-2 timer).

Ta deigen ut av plasten, skjær rullene opp i skiver på ca. 0,5 cm med en skarp kniv og ha dem på bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180°C i 10 min. Kakene skal være lyse med litt farge i kantene. Avkjøl på rist.

Jeg har ennå ikke stekt kakene mine, men jeg har laget deigen, og den virket smidig og grei. Jeg er veldig spent på hvordan kjeksene blir! Jeg er veldig usikker på melismengden, siden lavkarbomelis har litt annen konsistens enn sukkermelis eller ren sukrinmelis. Fargen på deigen er naturlig nok mørkere enn kakene jeg husker fra barndommen. Men hvis smaken og konsistensen er i nærheten av det jeg husker, blir jeg rett og slett LYKKELIG! :D:D:D Jeg får bare vente og se!


#11

millah sa for siden:

Hm, de ble tørre de kakene... Jeg har fått orginaloppskriften til moren min:

200 gr smør og 1,5 dl farin røres hvitt
tilsett1,5 sps vaniljesukker 1 tskj hornsalt og 5 dl hvetemel
Stekes i 18-20 min, 150 grader.
Nå lurer jeg på om jeg kan prøve på nytt med denne oppskriften, og erstatte hvetemel med mandelmel/kokosmel og sukker med sukrin...


#12

millah sa for siden:

Denne oppskriften skal jeg prøve i kveld. Nå skal jeg lete til jeg finner smaken fra barndommens jul! Banna bein! Og hvis ikke, får fuglene god mat i år! :lol:

200 g smør og 1,5 dl sukrin røres hvitt.
Tilsett1,5 ss vaniljepulver, 1 ts hornsalt, 3 dl mandelmel og 1 dl kokosmel.
Form et par ruller på ca 4 cm i diameter og legg dem i plastfolie. La deigrullene stå kaldt til de blir harde (ca 1-2 timer).
Ta deigen ut av plasten, skjær rullene opp i skiver på ca. 0,5 cm med en skarp kniv og ha dem på bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 150°C i 18-20 min. Kakene skal være lyse med litt farge i kantene. Avkjøl på rist.[color=#141823][/color]


#13

Jammo sa for siden:

Spendte på hvordan det gikk :)


#14

millah sa for siden:

Jo, altså, jeg fikk endelig prøvd denne i dag, og det ser ut til at hornsalt var det som skulle til for å få litt luft i kakene. Nå satte jeg ved en feil ovnen på varmluft, så jeg måtte ta ut det første brettet mye for tida, og de ble altfor mørke, og likevel litt for myke (de skal være myke når du tar dem ut av ovnen, men ikke når de kjølner).

Eh, jeg bør vel også fortelle at jeg på innfall tok 1 ss kakao oppi halvparten av røra og lagde sjakkruter av kakene. Oppskriften er ikke helt lik sjakkrute-oppskrifta, men det var moro å leke seg litt!

Nå er jeg veldig spent på om jeg får til det andre kakebrettet! Hornsaltet gjør i alle fall at det lukter slik det skal lukte i kjøkkenet! :D


#15

millah sa for siden:

I orginaloppskriften skal sukker og smør røres hvitt, og det gir jo en del luft i kakene. Nå prøvde jeg ikke en gang å røre sukrin og smør hvitt, er det noen som vet om det er mulig?

Jeg tror forresten jeg skal ha litt fiberhusk i neste gang, det hjelper på konsistensen, tror jeg. Hvis jeg får mer suksess, kommer jeg med den endelige oppskriften! :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.