Hei alle sammen!
For en tid tilbake bestemte jeg meg for å legge om kosthold mitt, dvs. kutte mest mulig ned på raske karber og sukker. Jeg har en del større og mindre plager (betennelser, sover dårlig, alltid sliten, problemer med mage, sukkeravhengig, humørsvingninger osv.) og etter å ha lest en del (bl.a. Hexebergs Frisk m/lavkarbo) tenkte jeg at jeg skulle se hvilken effekt et endret kosthold ville ha på helsen og formen min. Legen min synes selvfølgelig at dette er helt bortkastet, og nå begynner jeg å tro at hun har rett... Jeg skal IKKE ned i vekt, det er ikke det som er hensikten med kostholdsendringen. Jeg har lyst til å føle meg opplagt, frisk og rolig - ikke utkjørt, urolig og oppblåst.
Det er mulig jeg gikk litt for raskt til verks - brukte vel 6-7 dager på å kutte ut de raske karbene og sukkeret (startet for for fullt 3. okt). Formen og sultfølelsen har variert litt, har hatt noen dager hvor jeg har vært ekstremt sulten, men ellers har jeg følt meg ganske ok. På tirsdag kveld trodde jeg at det verste var i ferd med å gi seg, jeg var god og mett etter middag og det varte hele kvelden. Samme i går formiddag. Så etter lunsj i går ble situasjonen radikalt forverret. Etter kl 13 i går har jeg hatt en helt ekstrem, gnagende sultfølelse, vondt i øvre del av buken og er kvalm, og absolutt ingenting jeg spiser ser ut til å hjelpe mer enn i 10 minutter av gangen. Jeg føler meg nå skikkelig, skikkelig dårlig.
Da jeg startet på dette skjønte jeg at det ville bli en utfordring for meg å få i meg nok fett. Jeg liker ikke hverken bacon, majones, rømme eller kremfløte, og HATER fett på kjøtt og kylling. Har forsøkt å kompensere med fet ost, smør og oliven/rapsolje, avokado, salami, leverpostei, smør etc., men det ser ikke ut til at det har noen effekt.
Dette er «matdagboka» mi fra i går:
Frokost kl. 0800:
2 lavk. Knekkebrød m/smør og ost
Kl. 1815:
1 ss rapsolje
2 fiberrik m/smør, brie &spekeskinke
Kl. 2015 – fremdeles hysterisk sulten og vondt i magen:
Pannekake av 2 egg, 2 ss cottage cheese og 2 ss havregryn + smørklatter på toppen.
Er drittlei av å spise – er ekstremt oppblåst og føler meg samtidig helt innhul.
På dette tidspunktet var jeg så nedfor at jeg helte i meg 2 glass rødvin. Sikkert ikke så lurt...
Jeg regnet med at jeg hadde fått i meg for lite fett, så derfor bestemte jeg meg for å prøve å få i meg litt mer.
Må også legge til at jeg sliter med å spise om morgenen. Egg og bacon er helt uaktuelt for meg, da kaster jeg opp rett og slett. Ikke har jeg tid til å lage tidkrevende ting om morgenen heller...
I dag tok jeg 1 ss rapsolje på «fastende hjerte», spiste mine 2 knekkebrød og noen sukkererter i tillegg. Det gikk vel hele 15 minutter før jeg begynte å føle meg skikkelig dårlig.
Så nå har jeg i grunnen sittet og spist hele formiddagen... Avocado, ost og salami. Jeg har virkelig ikke lyst på en eneste ting å spise, men jeg er fremdeles helt innhul av sult.
Det merkelige er at jeg i denne perioden ikke en eneste gang har hatt lyst på brød eller godterier, hverken søtt eller salt. Jeg brukte mye av tiden min om kvelden på å støvsuge skapene etter noe å spise, fortrinnsvis noe søtt, men siden vi sjelden har slikt hjemme (fordi jeg ikke kan la være å spise til det er tomt) spiste jeg alt jeg kom over. I tillegg har jeg en ro i kroppen om kvelden som jeg ikke har hatt på mange år. All denne sinnsyke spisingen jeg har holdt på med de siste par dagene har kun vært for å prøve å stagge den konstante sulten, ikke fordi jeg har lyst på mat.
Jeg spiser mye mer grønnsaker enn jeg gjorde før, og også litt mindre rotgrønnsaker. I tillegg har jeg kuttet ned på frukten (jeg spiste enorme mengder frukt) til 1-2 pr. Dag, og jeg drikker mye vann. Som jeg nevnte i starten – jeg skal ikke ned i vekt, jeg ønsker bare å hjelpe kroppen min til å fungere bedre, men slik som ting er nå kan jeg rett og slett ikke ha det. Jeg sover dårligere enn noen gang, magen er som en sperreballong (raper som en tømmerhogger) og humøret er naturlig nok relativt labert. Jeg har aldri hatt en slik sultfølelse før, selv ikke når jeg spiste masse sukker og karber. Jeg har alltid vært relativt småspist og blir fort mett. Jeg kan sikkert ikke nok om dette her selv om jeg har lest mye de 2 siste ukene. Er det noen som har noen gode råd? Jeg har lagt på meg – og det er jo ikke rart siden jeg spiser dobbelt så mye som jeg pleier...
Dette ble fryktelig langt, beklager det, men jeg prøver å få med så mange opplysninger som mulig for at det skal bli lettere for andre å sette seg inn i situasjonen. Nå skal jeg gå og steike meg noe bacon - som jeg egentlig ikke kan fordra :(
Ta ketolysetilskuddene. Ekstra viktig når man skifter kosthold over natta.
Drikk nok vann og få i deg godt med salt.
Du burde snart være over det verste. 2-4 uker sier man når det blir sånn.
Det er ikke noe som du har lagt til kostholdet nå/spiser mye mer av som du kan reagere på? Ikke alergisk, men med ubehag?
Jeg må si at jeg synes kosten din ser ganske bra ut, jeg. For min egen del pleier salte mandler eller andre nøtter å være noe som tar knekken på sult... men jeg vet jo ikke om det er noe som passer for deg/virker på samme måte for deg.
Siden du poster denne under lavkarbo generelt svarer jeg som om det er en lav karbo, middels protein, høy fett kosthold du følger.
Lavkarbo betyr ikke at man skal gå inn for å redusere kcal, ei heller skal man spiser for lite fett. Når kroppen er adaptert til å forbrenne fett burde man ligge på 75-85% av kalorier fra fett. Kroppen bruker nå fett som energikilde nr 1, istedet for karbohydrater.
Jeg ser at du spiser grønnsaker, frukt, havregryn og lavkarbo muffin. Dette kan føre til at du får i deg for mye karbohydrater.
Hvis du ønsker suksess med lavkarbo skulle du logget alt du spiste en dag for å hvor mye fett, proteiner og karbohydrater du får i deg. Du kan prøve fitday, eller mylog, alternativt skrive opp det du spiser i gram så kan vi her på forumet hjelpe deg med å regne ut hva du får i deg på en typisk dag.
For min del har jeg nesten ingen sultfølelse på lavkarbo. Jeg spiser rikelig med fett i min kost. Når jeg spiste tradisjonell høy karbo kost var jeg sulten hele tiden. Lavkarbo har så mange fordeler, men det er lett å gjøre feil som gjør opplevelsen utrivelig. Jeg har gjort mange av disse feilene selv. Det er derfor det er så greit med et forum som dette, for da kan vi hjelpe hverandre.
Du sier du er stinn, raper mye og er veldig oppblåst - spiser du mye kål og/eller løk? Det gir luft i magen! Mye (rå) grønnsaker kan også gi luft i magen. Selv blir jeg rene sperreballongen av brød, men det spiser ikke du såvidt jeg kan se.
Som nevnt over kan det være at du reagerer på grønnsakene dersom du brått har begynt å spise mye mer av dem, spesielt rå. Det kan gi mye luft i systemet. Det er jo også en del fiber i grønnsaker, så da er det ekstra viktig at du får i deg nok vann/væske. 1 ss rapsolje på tom mage kan skape problemer for de fleste regner jeg med :o Og jeg skjønner ikke helt hvorfor du tar disse ss med olje gjennom dagen i utgangspunktet. Jeg hadde i hvert fall føltmeg ganske uggen av det. Hva med en neve nøtter i stedet?
Skal du spise frukt, prøv å velge de som er best for blodsukkeret. Epler og pærer er bedre enn bananer og druer f.eks. Spis litt nøtter sammen med frukten så den glykemiske belastningen blir mindre. Du skriver lite om hvor mye kjøtt du bruker i rettene dine. Kanskje hovedmåltidene dine rett og slett er for små? Så er det jo også slik at enkelte trenger lengre tid på tilvenningen enn andre, og 13 dager er ikke veldig lang tid.
Shotting av olje gir ihvertfall meg store problemer, det er bedre å blande det i maten. Ser ut for meg at du har et tilnærmet Fedonsk kosthold, kanskje ta og lese deg opp på det? Og som andre sier det kan være greit å logge hva du faktisk spiser slik at du ikke får i deg for mye fett ettersom du bare har kuttet noe av karbohydratene.
Henger meg og litt opp i banan/frukt. Det kan og gi luft... og blokkere for at fettforbrenningen kommer skikkelig igang - tror det ville bremset meg om jeg skulle spist en hel banan, men vi er jo forskjellige. For meg stopper ting tilsynelatende opp, dvs. jeg legger gradvis på meg av, om jeg spiser det for ofte, korn, melk, nøtter... Frukt og juice er ikke daglig kost for min del, men prøver å få i meg forskjellige grønnsaker. Mørk sjokolade er altfor godt, jeg kan ikke unne meg en stripe eller tre daglig, må stramme inn jevnlig. :p Igjen - vi er forskjellige! Jeg har levd lavkarbo stort sett i mange år, og leter fortsatt etter "min optimale balanse". Det er livsstil, ikke kur.
Jeg putter kokosolje og usaltet smør i kaffen, minst en gang om dagen og kjører med liten visp... kunne ikke klart å spise rapsolje bar (men jeg hater rapsoljesmaken :p ). Som noen sa over her, ikke sikkert du trenger putte i deg olje utenom maten om det du spiser er fett nok i seg selv.
En banan er ca. 100g og det er 20g karbyhydrat (derav 15g sukkerarter). Resten er vann! 1ss rapsolje er 10g, dvs. 90kcal med fett og 80kcal med sukker. Det er samme fett/sukker-ratio og mengde som et halvt wienerbrød. Den unike blandingen av sukker og fett gjør at du aldri blir mett, men alltid har lyst på et nytt wienerbrød.
Jeg vet ikke hva målet ditt er, men du burde finne deg en kostholdsfilosofi og holde deg til den. Slutt å spise "wienerbrød".
F.eks. Lindbergdietten tillater karbohydrater, men aldri sammen med fett. Det er enten eller.
NB: Går du for ketogent vil du oppleve hodepine og slapphet i begynnelsen. Kroppen trenger litt tid til å omstille seg.
Feil. Lindberg snakker om balanserte måltider, dvs karbohydrater, proteiner og fett. I så måte er tanken om en shot olje med frukten ikke helt på jordet, men banan er helt feil frukt (sukkerbombe, ergo skyhøy GI), og proteinet mangler. Et mye bedre og balansert mellommåltid vil f.eks. være 1dl cottage cheese med et halvt eple og hakkede mandler.
Jeg har spist en banan til frokost hver dag siden jeg begynte på lavkarbo for over tre år siden. Godt jeg ikke visste dette da, da hadde jeg vel aldri gått ned så mye som jeg har gjort:D.
Klart, enkelte tåler fint bananer. Jeg kan finne på å spise en halv banan selv sammen med litt nøtter og gresk yoghurt uten at blodsukkeret går helt bananas (:p) av den grunn. Men er man mye sulten kan det være greit å luke unna de verste karbohydratbombene først.
Helt klart! Min plan var å kutte ut bananen hver morgen når vekttapet stoppet opp eller jeg begynte å føle meg uvel, men det skjedde liksom aldri. Og nå trenger jeg ikke å ta av mer...
Ellers tror jeg at trådstarter plages av abstinenser, muligens kombinert med saltmangel. Et par uker til, så burde det værste ha gitt seg vil jeg tro.
Saltmangel har jeg tenkt på også - det er kjempeviktig å få i seg nok salt, spesielt på lavkarbo der man spiser veldig lite ferdigprodukter og kanskje er forsiktig med saltet i tillegg.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.