Jeg spiser noe ala Fedon. Tåler ikke mel, melk og egg, så for min del blir noe annet veldig vanskelig.
Du må nesten finne ut hva som er best for deg.
Skal du ned i vekt eller vil du bare leve sunt?
Les deg opp på de forskjellige filosofiene og velg den du tror passer deg best :) Dette bør jo være en livsstilsendring og da må du finne noe du kan leve med :)
Fulgte du kun induksjonen på Atkins, eller fortsatte du med opptrappingen slik du skulle? For etterhvert legger man jo til bær, nøtter og melkeprodukter og ender opp på langt flere karber.
Har du lest noen av bøkene til Sofie Hexeberg? De kan evt lånes på bibliotek.
Lånd deg noen bøker fra forskjellige retninger og se om det er noe du føler du kan prøve. Det er jo helt ok å prøve forskjellige retninger og se hva du liker best.
Jeg har prøvd div og liker meg best på mellom 20 og 30g karbo om dagen hvor karbene først og fremst kommer fra grønnsaker, opptil en porsjon nøtter og bær og litt fløte/rømme/cottage cheese.
Skal du mye ned i vekt, eller skal du bare stabilisere vekt eller spise for bedre helse?
5:2 dietten er jo i vinden nå. Kanskje det kan være noe?
Det viktigste er at du finner et kosthold du klarer å holde deg til over tid. Hold ut og ikke forvent mirakler over natten ;)
Jeg valgte Hexeberg i starten; funka veldig greitt å ligge mellom 50 og 70 karbohydrater pr dag, fordi med så mye karbohydrater er det rom for f.eks. å spise stort sett hva jeg ville av grønnsaker + noe frukt.
Det jeg kjørte helt, helt konsekvent var at jeg kutta helt ut poteter, ris, mais, sukker og alle kornprodukter, og med det i boks er det veldig lett å klare å holde seg under 70 karbohydrater pr dag.
Nå måtte jeg velge å stramme inn karbohydratene på grunn av diabetes type 1 og en idiotisk kropp som ikke tåler insulin, så i dag lever jeg ketogent og spiser 5 karbohydrater pr. måltid. Så lavt karboinnhold + multiallergier som gjør at jeg må holde meg unna alle melkeprodukter (inklusive smør og ost), eggehvitte, torsk, nøtter/mandler, soya og gluten gjør det straks litt mer krevende, men som sagt, med å følge Hexeberg var det etter en liten innkjøringsperiode ingen problem.
Jeg har flere av bøkene hennes der det er masse gode oppskrifter!
Om du legger deg på 50 til 70 trenger du ikke passe på fettinntaket. Jeg har gått på noe ala Hexeberg i 3 år nå, og har hele veien spist 1-2 frukt om dagen. Fungerer veldig fint for meg i alle fall...;-)
Jeg syns det er litt vanskelig å forstå selv om jeg leser masse om lavkarbo. Dette med forholdet mellom fett og karb. Når må man egentlig passe seg for fettet?
Man skal aldri passe seg for fett, kroppen trenger fett for å fungere. Men om man ligger på et snitt over 70-80 gram karbo pr dag så kan det være greit å ha en liten kontroll på fettet. Under dette regulerer det seg helt selv. Fett metter såpass at man uansett ikke spiser store mengder av det. Med mindre man spiser det sammen med mye karbo, da roter blodsukkeret det til litt for deg...
Jeg har aldri vært av dem som pøser på med fett i maten, men velger helt bevisst å bruke f.eks. gode oljer som cocosa, kjøper kjøtt med fett i stedet for kjøtt uten fett, velger fete fiskesorter etc., velger bevisst bort all mat som er fettredusert, bruker frø i baksten min og tidligere, før jeg ble mutliallergiker, spiste jeg daglig nøtter.
Når man begrenser mengden karbohydrater, så har man to valg; øke opp mengden fett eller øke opp mengden protein for å dekke inn det man trenger av kcal pr dag for at kroppen skal fungere optimalt.
Øker man opp proteinene fordi man har fettskrekk, så er det viktig å vite at det er krevende for kroppen å omdanne protein til energi; protein skal i utgangspunktet bare brukes til å vedlikeholde og å bygge muskler. Har man svake nyrer eller lever er dette ikke optimalt. I tillegg vil for mye protein føre til at proteinet blir omdannet i kroppen og kan bli lagret som fett.
Jeg er ikke, og har aldri vært, redd for å spise fett, men jeg velger altså matvarer som er fettrike i stedet for å drukne maten min i fete sauser/smør. Det hele er en smaksak, og hver finner sin optimale måte å leve på.
Holder du deg mellom 50 og 70 karbohydrater pr dag, vil du mest sannsynlig ganske snart finne ut hvor mye fett du trenger i maten for rett og slett holde deg mett og tilfreds og likevel få den ønskede vektreduksjonen.
Anbefaler virkelig Hexebergs bøker, spesielt "Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter". Den var min guide i starten, og jeg trekker den fremdeles jevnlig frem og bruker oppskrifter derfra.
foreslår at du finner din minimumsgrense for karbohydratinntak, altså ditt behov, og holder deg til det, så søtsuget blir tilfredstilt på en sunn måte.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.