Hei! Jeg har ikke vært her inne på veldig lenge og har vel egentlig ikke levd på lavkarbo heller det siste året. Restriksjoner på karbohydrater har jeg, men har i hovedsak konsentrert meg om å redusere gluten da det er det jeg reagerer mest på.
Men nå har jeg omsider lykkes å bli gravid, er 12 uker på veg og vi gleder oss stort, men diabetesen har altså også inntatt våre stuer desverre :(
Jeg har forsøkt å lese meg opp på kosthold på diabetesforbundet sine sider, men det eneste jeg finner der er om fettreduksjon. Jeg trodde man hadde gått bort ifra dette med at det var fett som var synderen jeg? :confused:
"Tips når du skal lage mat:
Skjær bort synlig fett og skinnet på kylling og kalkun.
Bruk urter og sitron på grønnsakene i stedet for smør.
Bruk tomatpuré, buljong, urter og krydder i den brune sausen som erstatning for noe av fettet.
Kok, damp eller ovnsbak maten. Da unngår man stekefettet.
Bruk rapsolje i pannen og stek på lav temperatur."
Er det andre her inne som har en lignende problematikk som kan gi meg noen tips?
Du har nok uansett rett til å få time hos en ernæringsfysiolog som kan hjelpe deg å planlegge kostholdet. Siden du er gravid kommer du nok fortere til :)
Jeg hadde et par ekstra ultralyder, da jeg var gravid, siden jeg lå i grenseland for svangerskapsdiabetes. Fikk beskjed av ultralydlegen om å kutte ut brød, melk og frukt. Sa til han at jeg spiste streng Fedon-kost fra før, og det syntes han var veldig fint.
Ja det er svangerskapsdiabetes :o
Jeg kjenner at det er hardt å kutte igjen nå, men jeg er på veg.... Sjokolade har jeg ikke tatt i munnen siden jeg ble gravid, men jeg har levd på frukt, juice og lette, søte ting pga kvalme. Den er på retur nå heldigvis, så jeg håper det blir lettere etterhvert.:)
Jeg klarte å holde meg i skinnet frem til uke 37. Gikk bare opp 5-6 kilo og babyen var helt gjennomsnittlig stor. Fra uke 37-41 gikk jeg opp type 10 kg, for da slapp jeg helt opp og spiste det jeg ville. Og de kiloene satt som støpt i flere måneder etter fødselen.
Det er ikke lett, men det anbefales å holde seg i skinnet.:o
Utfordringen min er at jeg allerede er ganske stor, med BMI på over 33 :(
Foreløpig har jeg ikke gått opp noen ting, men faktisk tatt av 2 kg, men jeg regner med at det snur ganske fort:o
Gratulerer med baby på vei!
Diabetesforbundet begynner svært sakte å lempe på fettskrekken, men det kommer til å ta mange år før kostrådene deres er verdt å følge.
Jeg er selv medlem av både Diabetesforbundet og Kostreform, og er nok mye mer tilhenger av Kostreform sine ernæringsråd.
Den største forskjellen på disse to er at Diabetesforbundet sier man skal medisinerere etter hvor mye karbohydrater man spiser, mens Kostreform går mer for at man skal begrense karbohydratene slik at de passer til den laveste doseringen man har behov for.
Jeg hadde svangerskapsdiabetes med de siste ungene. Jeg fikk råd om å følge fedon kost.
Faren for barnet er at det kan bli stort - type 4kg eller mer til fødselen og at det ender med KS. Babyen har også dårlig blodsukker kontroll i etterkant og pga høyt blodsukker under svangerskapet har barnet økt fare for å få diabetes og fedme.
Faren for deg er at du kan utvikle insulinkrevende svangerskapsdiabetes og i enkelte tilfeller så må man fortsette med insulin etter svangerskapet fordi det ikke går tilbake igjen. Det er også økt fare for svangerskapsforgiftning som er farlig både for deg og barnet.
Jeg vet ikke hvor du bor men jeg tror jeg hadde spandert på meg noen konsultasjoner hos Fedon klinikken eller Hexeberg. Svangerskaps diabetes er nok ikke en ukjent problematikk for dem og det vet hva de holder på med.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.