Cordelia1 sa for siden:
Jeg og mannen har tenkt å prøve lavkarbo. Men kan ungene også spise lavkarbo, eller bør de ha litt poteter og pasta, brød osv?
Finnes det bøker med "familieoppskrifter"?
Cordelia1 sa for siden:
Jeg og mannen har tenkt å prøve lavkarbo. Men kan ungene også spise lavkarbo, eller bør de ha litt poteter og pasta, brød osv?
Finnes det bøker med "familieoppskrifter"?
karbofrøken sa for siden:
Alle sammen kan spise lavkarbo!
Vi er to (normalvektige) voksne med barn på 1,5 og 4 år som spiser lavkarbo. Hvorfor skal vi fore ungene med mat som kroppen tåler så dårlig? Vi nekter dem ikke frukt en gang i blant, og når de inviteres i barnebursdag o.l. får de spise det de vil - men her hjemme er det lavkarbo hele uken. Og det går veldig fint!
karbofrøken sa for siden:
Du finner masse oppskrifter på lavkarbobloggene og i bøkene - trenger ikke egne familieoppskrifter. Spiser familier annerledes enn andre?
Vi spiser f.eks
Frokost/niste/lunsj
Middag:
Det er kun fantasien som setter grenser! Og våre unger er blitt veldig glad i alt av grønnsaker etter at vi la om - og kan spise mengder med f.eks brokkoli, squash el blomkål daglig. Ypperlig!
Nektarin sa for siden:
Jeg mener at barn i vekst (samt gravide og ammende!) bør ha mer karbohydrater enn voksne. Det trenger dog ikke være korn eller sukker, men heller stivelsesrike grønnsaker og frukt og bær.
For meg trenger det heller ikke være snakk om størstedelen av energiinntaket, men kanskje 25%?
Når jeg nå har skrevet hva jeg mener at barn bør spise så er det vel også litt greit at jeg skriver at min toåring heller går sulten enn å spise eggerøre og avokado til frokost. Han vil helst leve på poteter, skive med smøreost og yoghurt... Så jeg følger nok med i tråden for å se om det kommer noen flere gode menyforslag her ;)
Carisma sa for siden:
Og min treåring er stikk motsatt. Vil helst ha egg, pålegg, fisk, agurk, paprika og brokkoli. Skive spsies til nød om det er pålegg han ikke får tatt av. Poteter, pasta o.l er også nødproviant. Og han er frisk som en fisk han, lider absolutt ingen nød.
Fedon har bra bøker om kosthold til barn.
Cordelia1 sa for siden:
Skal se om jeg finner en bok med gode oppskrifter på en bokhandel.
Vi kommer til å kutte ned/ut sukker når det gjelder alle.
Men jeg tror nok ungene kommer til å få litt poteter osv nettopp pga at de vokser og skal utvikle seg.
Har vært ganske usikker på hvordan vi skal gjøre det ang barna, vil jo ikke gjøre noe "feil" når det gjelder de.
Kommer til å begynne med lavkarbo når mannen begynner på fellesferien.
Skal samle inn oppskrifter å lage en egen oppskriftbok.
Har nok mye å lære, kan absolutt ingenting om lavkarbo :o
Carisma sa for siden:
Men deg selv er det ikke så farlig med da? :rolleyes:
Så lenge man spiser ordentlig mat laget fra bunnen av med naturlige ingredienser, kutter ut sukker og ned på ting som fremmer betennelser og andre livsstilssykdommer kan det umulig være feil. Nå vet jeg ikke alderen på barna, men min får i seg mer enn nok karbo gjennom varmmaten i barnehagen og brødmåltidet/fruktstund på ettermiddagen, besøk hos besteforeldre o.l at jeg er ikke bekymret over at han ikke spiser poteter hver dag.
kristih sa for siden:
Jeg har lånt LCHF for familien på biblioteket.
Mange gode oppskrifter for alle i familien og ett eget kapitel for bursdag og festmat.
karbofrøken sa for siden:
Ketogent kosthold er ikke farlig. Ei heller for barn. Dette er jo godt utprøvd blant barna som pga alvrolig epilepsi anbefales (av leger i hele verden) å spise strengt ketogent med under 5% karbohydrater daglig!
Dog har barn heller ikke rukket å opparbeide seg den dårlige karbohydrattoleransen som vi voksne har gjennom årevis med brødmat. De tåler helt fint litt mer karbohydrater enn oss. Men de TRENGER det ikke. De vokser seg så lange som de skal, hjernen utvikles slik den skal (i verste fall kan vel heller mye sukker forstyrre utviklingen) uansett.
Jeg er opptatt av at det barna mine får i seg av karbo er næringsrike karbohydrater, hvilket ikke kan sies om brød el potet. Frukt, grønnsaker, mandler - helt ypperlig! Med brødet kommer også hveten/kornet og antibeitestoffene - og det har jeg, uavhengig av karbohydrater, lyst til at de skal unngå. Det kommer nok mye ny forskning på dette fremover, men allerede nå ser man sammenhenger med korn og en rekke helsetilstander (autoimmune sykdommer f.eks). Dog, en helt annen debatt som vi ikke trenger ta her!
Det er synd at det hersker en slik overbevisning om at barn "MÅ" ha karbohydrater, for det er egentlig bare oppspinn og ikke bygget på noe forskning jeg noensinne har sett i alle fall. (Og da samme spm kom opp på allmennlegeforeningens møte om ernæring i mai i år, ble det besvar omtrent på samme vis. Barn trenger ikke karbohydrater noe særlig mer enn voksne. Hva da med alle inuittene? Det ble jo folk av dem også!)
Lavkarbo er mye enklere enn du tror! Lag mat fra bunnen av. Bytt ut ris, pasta, potet med grønnsaker. Bak med nøtter/nøtte-mandelmel i stedet for hvete og ikke vær redd for fett! ;-)
SusannaAlma sa for siden:
Mine barn spider masse karbohydrater i barnehagen. Brød eller noe middag med pasta til lunsj hver dag og masse frukt til mellommåltid. I frokostmatpakka får de noen ganger brød og noen ganger egg, middagsrester el. I tillegg får de lørdagsgodt hjemme.
Men hverdagsmåltidene er lavkarbo.
Jeg personlig ville ikke satset på ekstreme varianter med veldig høyt fettinntak, men å bytte ut pølser og potetmos (el) med rent kjøtt/fisk og grønnsaker kan ikke være en dårlig idé.
SusannaAlma sa for siden:
Jeg er forresten veldig opptatt av at ungene ikke skal få noe negativt forhold til mat, derfor sier jeg egentlig aldri nei til noe. Om de f.eks spør om vi kan spise pasta til middag sier jeg "ja, det kan vi spise på lørdag" eller noe sånt. Men de spør veldig sjelden. Tror ikke jeg har kjøpt pasta på over et år, og vi har fremdeles en halv pose igjen. Ris spør de aldri etter, så det ga vi akkurat bort.
Og vi har som regel mye forskjellig til middag hvor alle tar det de vil ha, derfor reagerer de ikke på at jeg aldri forsyner meg av karboalternativene.
Carisma sa for siden:
De to siste dagene har guttungen spist følgende middager: Kveite med brokkoli og sandefjordsmør. Kylling med aioli og paprika (fikk fullkornsris, men den villa han ikke ha). Kan ikke med min beste vilje se at dette er mer usunt enn fiskepinner med kokt potet og ketchup, eller kylling og poemmes frittes e.l pasta, som er "vanlig" norsk familiemiddag.
Hubba Bubba sa for siden:
Jeg spiser lavkarbo og det er ikke alltid jeg lager ris, poteter og pasta til middag til resten av familien. De spiser brød, fruktyoghurt og kornblanding og mye frukt. Men de har ikke noe vekt-helseproblem og tåler maten de spiser. Hadde de hatt noen problemer ville jeg nok oppfordret de til å spise mindre karbohydrater.
Spørsmålet om ungene også kan spise lavkarbo, eller bør de ha litt poteter og pasta, brød osv?
Jeg tenker de kan spise lavkarbo. Jeg tenker det er ikke næringsstoffer i potet, brød eller pasta som ikke finnes andre steder og det kan fint kuttes ut. Har barna vekt eller helseproblem? Hvis ikke så er det heller ikke skadeligt om de spiser det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.