Dette er sikkert gammelt nytt, men det er jo verdt å nevnes. Poteten er ikke så skummel som mange på lavkarbo tror! Ikke kald, i alle fall.
Poteten inneholder visstnok noe som heterresistent stivelse. Det er en type fiber man finner i mat som er rik på karbohydrater, altså som poteter, korn og bønner. Resistent stivelse tar opp plass i magesekken. Og siden du ikke kan fordøye det, går det ikke inn i blodstrømmen din. På den måten skiller det seg fra karbohydrater som tas opp og som lagres som fett hvis de ikke brukes. Med andre ord fyller det opp magen og reduserer sultfølelsen.
Poteten har jo også, i motsetning til pasta, ris og tilsvarende ting, viktige C-vitaminer. Spesielt med skallet på. Jeg har også hørt at små poteter er bedre enn store, sikkert fordi det blir mer skall og mindre potet. Eller hva vet jeg. Kanskje det har noe med GI-en å gjøre.
Uansett. Cluet er, som sikkert mange har hørt, å avkjøle poteten. Varmebehandlingen gjør at stivelsen absorberer vann og sveller. Når matvaren avkjøles, krystalliseres deler av stivelsen, slik at den ikke kan fordøyes. Spis derfor gårsdagens mat med god samvittighet! Men ikke varm poteten opp igjen!
Hurra! Iblant kan jeg altså spise kald potetsalat som tilbehør! Lykke! Og så kan jeg jo forbedre salaten litt ved å putte oppi litt annet, som kokt sellerirot, for eksempel.
70 gram (liten potet) kokt mandelpotet øker blodsukkeret mitt fra under fem til over tolv.
1 ss potetsalat øker det lite, men 3 ss potetsalat øker blodsukkeret mitt fra ca fem til mellom åtte og ni.
Konklusjonen min, ut ifra mine målinger (som diabetiker type 1 som ikke tåler hurtigvirkende insulin blir all mat målt nøye før det legges inn i kostholdet mitt) er at jeg en ytterst sjelden gang kan spise 2-3 ss potetsalat og heller godta at blodsukkeret er noe for høyt noen timer, men kokt potet spiser jeg ikke med mindre jeg har føling og må få blodsukkeret opp fort.
Man får blodsukkerstigning av kald potet også, selv om det er mindre stigning enn med varm potet. Merkelig nok hjelper det ikke å spise kald pommes frites eller potetgull; der flyr blodsukkeret raskt i været.
For min del blir jeg veldig sulte av spise potet, så jeg tviler på teorien. Sykepleierne hos fedonklinikken sa også at effekten av å kjøle poteten er så liten at det er bare lureri. C-vitamin finner du mye mer av i mange andre grønnsaker, f.eks paprika.
Sellerirot har forvaring aldri vært noe problem å spise på lavkarbo.
Mjæh, spiser heller andre grønnsaker enn potet for å få i meg den stakkarslige næringen poteten har altså. Dessuten blir jeg så eh, luftig av potet :rolleyes:
Jeg har i grunnen ikke testet dette med kald potet noe særlig, jeg har vel spist en spiseskje eller to, uten at det har hatt noen særlig effekt, hverken den ene eller andre veien. Men jeg syns det er veldig deilig å tenke at det ikke er "forbudt"! Jeg hater forbud... :D
Det jeg har hørt, er at den sunne bakteriefloraen i magen trenger en viss andel resistent stivelse, og at det derfor kan være greit å spise kald potet iblant. Særlig hvis man går på beinhard lavkarbokost og sliter med magetrøbbel. Men man må være obs på at det kan ta tid før symptomer forsvinner og at man kan noen ganger bli litt verre før man blir bedre (luft i magen).
Du trenger ikke spise potet, da, resistent stivelse fins også i bønner og kål. Og potetmel og Fiberfin (Hi-Maize). Det er derfor vi fiser av sånn mat, for å si det sånn. :lol: Men fisingen går over, og litt tilførsel av resistent stivelse vil føre til at magen blir bedre på sikt. Fordelene skal være bedre tarmfunksjon, bedre apetittstyring, mer energi/opplagthet og bedre blodsukkerstyring. Og det høres jo ikke så dumt ut.
Det jeg er litt nysgjerrig på, er hvor mye resistent stivelse som er anbefalt per uke, for eksempel. Jeg har lest sider der de anbefaler 3-4 ss potetmel om dagen, men det kan da umulig være bra, i alle fall ikke i et lavkarbokosthold...? Da passer jeg heller på å få mer fiber i kosten på annet vis, med bønner, Fiberfin og kanskje potetsalat en gang iblant.
Leser at dette gjelder kun så lenge potetmelet ikke varmes opp.
Det har jeg ikke testet ut, men om det brukes f.eks. som jeving i en saus eller i f,eks, kjøttkaker eller i kaker, så flyr iallefall mitt blodsukker i været.
Har liksom aldri fått lyst til å spise tørt potetmel, så det er ikke testet hos meg.
På lavoksalat forumet jeg er med på et det flere som bruker det rettfør de legger seg for å ikke oppleve lavt blodsukker på natten. Da bare utrørt i litt vann.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.