Hei! Er helt ny med dette her og det er jo en jungel av oppskrifter og div, men kan noen hjelpe meg med det grunnleggende? Spiser mye karbo til vanlig så jeg trenger litt hjelp til å komme igang. Er det noe spesielt jeg skal tenke på i forhold til inntak av karbo fett protein? Hva kan jeg evt spise av lørdagssnop :P og er det frukter og grønnsaker jeg skal spise mer/mindre av? Kunne vært greit med en standard ja/nei liste over de viktigste tingene. Ja altså trenger litt grunnleggende info om dette så finner jeg nok oppskrifter etterhvert :) Fint hvis noen har tid til å hjelpe meg å komme igang :)
Gulerøtter går det fint å spise litt av om man velger en moderat lavkarbo.
Jeg spiser bare 25 karbohydrater pr dag, men bruker likevel litt gulrot og kålrot.
Siden lavkarbo er alt opp til 150 karbohydrater pr dag, er det vanskelig å si noe om hvor mye du bør spise av de forskjellige tingene.
Velge retning først?
hvordan klarer man måle antall g karbohydrater?? lest endel nå å blir jo helt mett av info.. å velge hvilken retning? hvordan skal jeg bestemme meg for det? vet bare at jeg ikke må spise karbohydrater pga jeg blir så oppblåst og legger på meg rundt magen.. vet ikke hvor strikt jeg skal være.. får vel begynne med de opplagte matvarene først..:confused:
Slik jeg forstår det vil du leve lavkarbo fordi du blir oppblåst og legger på deg rundt magen?
Du har ikke et ønske om å gå ned x antall kilo?
I såfall ville jeg anbefalt deg og gjøre som jeg gjorde i starten, og så eventuelt forandre senere om du bestemmer deg for en variant? Jeg kjøpte dr. Hexeberg "Bli frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter" da jeg startet, og den er fremdeles en av mine favoritt kokebøker.
Jeg kuttet ut alt av sukker, poteter, ris og alt laget av korn (pasta inklusiv).
Jeg spiste i starten rundt 70 karbohydrater pr dag, og spiste da vanlig mat med unntak av tingene over.
På matvarene du kjøper står det hvor mange karbohydrater det er pr 100 gram. Hovedregelen er at jeg kjøper ikke noe som har mer enn 5 karbohydrater pr 100 gram. Grønnsaker står det ikke hvor mange karbohydrater det inneholder, men hovedregelen er at alle grønnsaker som vokser OVER jorden med unntak av mais (som ikke er en grønnsak men en kornsort) er tillatte å spise. De som vokser under jorden (poteter, gulrot, kålrot) inneholder mye stivelse som i kroppen blir omdannet til sukker. Jeg rører ikke potet, men bruker LITT gulrot og kålrot. Det finnes en matvaretabell her på forumet der du finner f.eks. grønnsaker.
Det er også en hel haug med deilige oppskrifter her inne.
I starten veide jeg maten ofte for og finne ut hvor mye karbohydrater det var, nå, etter tre år, veier jeg av og til for å sjekke at jeg ikke sklir ut. I dag vet jeg sånn cirka hvor mange karbohydrater det er i en halv blomkål f.eks. Jeg har valgt å bruke diett.no men det finnes selvsagt andre steder og plotte inn hva man spiser og så finne ut hvordan andelen protein, fett og karbohydrater er.
Når man forandrer kostholdet så er det litt stress i starten, men man kommer utrolig fort inn i det og finner sin egen vei.
Lykke til!
Kunnskap er viktig, så gå til ditt lokale bibliotek og lån en bok om lavkarbo.
Eller kjøp en selv, men å lese seg litt opp er lurt.
Ellers kan du søke her i forumet, på Google søk øverst på siden, der får du svar i denne siden
Jeg synes ikke du skal sette en bitteliten unge i vekst på strikt lavkarbo nei. Men du kan trygt kutte ned på sukker og mel, potetgull og sjokolade om får slikt. :) Gi henne grønnsaker som også vokser over bakken og grove kornprodukter, det har hun ikke vondt av. :) Men gi gjerne mest rene matvarer som kjøtt, fisk, egg og slikt!
Da har jeg et kjempeproblem... Min snart treåring spiser, om han får velge selv, rent kjøtt, fisk, reker, grønnsaker (brokkoli er favoritten, gjerne rå i butikken :rolleyes:), egg, majones og smør. Og tyrkisk youghurt med blåbær. Og brekker seg av for store biter brød. Han spiser mellom en kvart og en halv skive brød i barnehagen, men det er fordi han ikke har valget om noe annet. Og han er veldig frisk (og i overkant) rask og vokser som bare det. Kaker og godteri er nesten uinteressant (smågodt slikker han på og gjemmer i teppet...)
Poenget mitt er det er absolutt ikke farlig for barn å spise ganske strikk lavkarbo, de får mer enn nok karbo ellers i barnehage, hos besteforeldre osv.
Beste lavkarbosnop på sommeren er frosne, optint i 15 minutter, jordbær og bringebær søtet med natreen-suketter oppløst i litt vann. Trenger ikke is da. Dettte er mye bedre.
Litt rart at barn med epilepsi da blir satt på ketogen kost.........
Men ellers må jeg si at om jeg hadde hatt små barn i dag, så ville de automatisk fått lavkarbomat siden det er det vi andre spiser. Jeg ville nok passet på at de fikk frukt/bær daglig + variert mat ellers, men hadde ikke fått panikk om de ble propell av en sukkerladning på besøk hos andre en sjelden gang.
Der er ingenting rart med at barn med "ubalanser" har mer godt av ketogen kost, enn barn som er friske. Det blir litt som å ikke helt forstå hvorfor barn uten epilepsi ikke kan få epilepsimedisiner.
Om ketogen kost ikke er farlig for barn som i tillegg er syke, hvorfor skal det da være farlig for barn som er friske? Sammenligningen her var mildt sagt merkelig siden epilepsimedisiner er medisin mot noe, men ketogen kost er et kosthold.
Blir det samme som når jeg går til legen og ernæringsfysiologen;
selv om begge er for tradisjonell kost, så mener de at jeg spiser veldig sunt. Siden jeg er stinn av sykdommer er altså ketogen kost sunn, men er man f.eks. overvektig så er det farlig?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.