Jeg fikk denne oppskriften fra en Norsk-svensk dame. Det er det mest brødliknende LCHF-brødet jeg har spist. Oppskriften går akkurat oppi en stor brødform (sånn gylden i metall) og hever ikke ut av formen heller.
Solroslimpa
100gr smör
16 store eller 20 små egg
2dl turkisk youghurt (jeg brukte creme fraiche)
3 dl mandelmjöl (ikke lavfett)
2dl solsikkekjerner
2dl fibrex flak (hadde ikke - tok 1dl ekstra med pofiber og 1 dl sesamfrø)
2dl pofiber
6ss fiberhusk
4ts bakepulver
1ts salt
Sett ovnen på 190 grader. Smelt smöret. Visp egga i ca 3 minutter med mix master (jeg brukte håndmakt - går helt fint). Tilsett smör og youghurt. Bland sammen alt det törre og rör det inn skikkelig. La deigen svelle i 10-15 minutter. Form deigen til et bröd på bakepapir ( jeg helte i en form og lot en svelle der) og stek til brödet har fått fin farge, ca 40-50 minutter. (Jeg brukte kun form, neste gang blir det bakepapir i forma for det var vanskelig å få ut selv om formen var smurt.) Legg det på rist til det har blitt kaldt. Oppbevares i kjöleskap.
Jeg trodde heller ikke det ... ikke før jeg begynte å klappe/stappe det nedi. Det går akkurat (med 16 vanlige egg - små egg er små) i den brødformen jeg nevnte (sånn gul, eloksert, stor). Og da hever det nok til å få brødfasong på toppen. :)
Artig - og dyrt om man ikke får kjøpt privat. Jeg er så heldig at jeg kjøper klinkegg til 30kr brettet. Da er det greit. :)
Jeg har ikke frosset det. Men jeg skjønner ikke hvorfor det ikke skulle fungere. Mulig det ville bli litt soggy? Jeg har vel straks spist opp et sånt på under 5-6 dager.
Jeg pleier å bake nøttebrød jeg.
Slenger med oppskrifta vist du vil prøve:-)
500 gr malte mandler eller hasselnøtter(jeg bruker halvparten av hver)
250 gr smeltet meierismør
15 egg
100 gr kremfløte
100 gr speltmel - siktet
1/2 ts muskat
2 ts bakepulver
1 ss brødsmuler/kavring strø
Mal nøttene,og bland alt det tørre.Ha i egg og kremfløte, rør godt og ha i smeltet smør tilslutt. Deigen/røren skal være veldig løs,nesten som en formkake.
Hell det i en stor brødform som er smurt og strødd.
Stekes på ca 200 grader i 40 min -la brødet bli kaldt i ovnen.
Jeg har dette brødet i 14 dager spiser ca 1 skive om dagen( i fryseren selvfølgelig).
Kjempe godt
Spelt og strøbrød utgår for min del, dessverre...
Men jeg laget solsikkebrødet med 3/4dels oppskrift og frø etter "man tager hva man haver"-prinsippet (= solsikkekjerner, sesamfrø, knust linfrø) og det ble enda bedre ... fordi det hevet bedre. Så det kan nok hende dene passer bedre i forma enn den opprinnelige oppskriften.
Solroslimpa II
75gr smør
12 store eller 13 medium egg
1,5dl rømme
2,5 dl malte mandler/malt hasselnøtt
2dl solsikkekjerner/sesamfrø
2-3ss knust linfrø
3 dl pofiber
4ss fiberhusk
3ts bakepulver
1ts salt
Sett ovnen på 175 grader. Smelt smøret. Visp egga godt sammen. Tilsett smør og rømme. Bland sammen alt det tørre og rør det inn skikkelig. Deigen skal være en mellomting mellom deig og røre. Klapp den ut i en papirkledt brødform og glatt ut med en fuktig slikkepott. Stek til brødet har fått fin farge og høres "hult" ut når du banker med en knoke, ca 45-60 minutter. Legg det på rist, innpakket i et rent kjøkkenhåndkle til det har blitt kaldt. Oppbevares i kjøleskap.
Dette er dessuten et brød man trygt kan ta med i matpakka uten å få "rare spørsmål" siden det ser helt vanlig ut.
Lagde denne i to brødformer. De var kanskje mindre enn dine? Klarer dessverre ikke laste opp bilde da jeg ikke skjønner hvordan jeg skal få url til bilde mitt.
Brødet er godt selv om det smaker litt omelett. Tok i litt søtning og litt mer salt. Luftig, fint og lyst brød.
Jeg har eksperimentert med ulike frø. Jeg halverer nå solsikkene, og bruker sesamfrø og gresskarkjerner for å "fylle opp". Og så kjører jeg kjernene litt i stavmikseren fordi jeg best liker uniforme brød uten "biter". Prøvde også med "tomat og basillicum"-creme fraiche fra sverige. Det var kjempegodt.
Pofiber er "luftig" + "fiber", mens fiberhusk er "lim" + "fiber". De kan altså ikke erstatte hverandre fullt ut.
Den opprinnelige oppskrifta inneholdt også fibrex, men det har jeg ikke funnet (ikke lett så hardt heller) og heller ikke brukt. Jeg tror pofiber erstatter fibrex. www.dansukker.se/se/produkter/alla-produkter/fibrex-1.aspx
Nå har jeg frosset dette brødet. Jeg skjærer det i tynne skiver og fryser i en pose med mellomleggspapir mellom skivene. Det kan tines forsiktig i micro, eller så tar det bare 15-20 minutter. Smaker like godt. Helt greit å smøre matpakke av frossent brød. Det er tint til lunch.
Ikke så vidt jeg vet. Men om du gjør det så bruk den "minste" oppskrifta med 12 egg for ett brød ... Den opprinnelige med 20 egg er overkill - eller bør deles på 2 former.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.