Nei nei, er ikke opptatt av kalorier i det hele tatt, ble bare litt overrasket når jeg så at jeg plutselig lå så høyt oppe og lurer litt på hva andre ligger på da det var så voldsom endring fra 2008 til 2011 på hvor mye kalorier folk får i seg! :)
Jeg teller ikke kalorier, men teller karbohydrater siden jeg akkurat har begynt med lavkarbo.
Å spise etter sulten synes jeg er det beste.
Hvor mye mat og kalorier man trenger avhenger jo av hvor mye man veier, kjønn, kroppsammensetning (muskler krever mer kalorier enn fett) og hvor aktiv man er.
Noe som er riktig for en, kan være feil for en annen.
Forumet har jo gått fra å være basert på lavkarbo og sunn mat til å få et enormt kalorifokus, så det er vel ikke overraskende... Finnes knapt en tråd uten at kalorier nevnes.
Joda. Men nye brukere kan lett få inntrykk av at hvis man skal være "ekstra flink" på lavkarbo må man også telle kalorier, og det kan være litt uheldige signaler å sende ut. Men for all del, folk må få lov til å telle og være opptatt av det de vil. Jeg føler bare at man ved å innføre kaloritelling også i lavkarbo ødelegger selve filosofien bak, nemlig at det er hva du spiser som betyr noe og ikke hvor mye varme det måtte gi fra seg i en forbrenningsovn. Jeg tror de fleste av oss kan skrive under på at all kaloritelling opp gjennom årene har gjort mer skade enn nytte, og at det derfor er herlig med en kostholdsfilosofi som gjør at man spise når man er sulten og slutte når man er mett, og på den måten opparbeide seg et sunnere forhold til mat uten å måtte telle og regne for hver minste ting man putter i seg. Når man vet man spiser mat som er rett for en, gjør det ingenting om vi spiser litt mye en dag i blant. Det jevner seg ut over tid, og vekten vil stabilisere seg uten at man trenger å gi seg selv dårlig samvittighet hver dag for noe såpass uvikitg som kalorier.
Jeg har aldri telt kalorier på lavkarbo og sist gikk jeg ned 30 kg.
Men samtidig så er det jo mange som ikke går ned i vekt med mindre de teller kalorier så jeg føler ikke at man skal "snakke ned" om dem hver gang temaet kommer opp!
Det er flere ganger jeg har ramlet over tråder der kalorier blir nevnt og jeg føler at de som snakker om kalorier får ganske mye tyn innimellom.
Jeg mener at dette skal være et forum der alle varianter av lavkarbere skal trivdes og slippe å bli rakket ned på.
Og jeg føler at alle burde prøve å ikke telle kalorier først og evt. begynne med det etterhvert om vekta nekter å gå ned! ikke noe poeng i å begynne med unødvendig arbeid om man ikke må :)
Jeg synes da man stort sett er veldig flinke her inne til å understreke at etter hvert er det noen som må passe litt på kaloriene (en kropp på 100 kg trenger tross alt mer enn en kropp på 70 kg), men at det som oftest ikke er nødvendig før man har stått stille på vekta en god stund. :)
At det kanskje ikke er for mye energi inn som er problemet, men at man kutter ned og ned til kroppen går i sparemodus? At det kanskje heller er spesifike matvarer (som nøtter, frø, ost fløte osv) som hindrer fremfor det totale inntaket.
Det skal man ikke se bort ifra! Men jeg tror også det er noen som rett og slett ikke kan ligge høyt på kaloriene for å gå ned i vekt, heldigvis er ikke jeg en av dem sier jeg bare!
Hei!
Denne filosofien var grunnen hvorfor jeg begynte med lavkarbo.Det fungerete fint i 1.5 år. Etter det har jeg fått snikende 3 kilo tilbake. Går ned fort om jeg passer på kaloriene og tar en periode med 5:2 eller bare lavkalori med lavkarbo. Utfordringen er at jeg stortrives med tradisjonell lavkarbo uten telling av kalorier. Da med masse grønnsaker, en del kosemat på kvelden og gode middager, spiser "lavkarbo-sunt" blir kaloriinholdet ca 2500 og karber 20-25. Karbene min kommer hovedsakelig av grønnsaker og noe fra mandler, fløte og rømme. Resultatet er dessverre at dette kostholdet som fikk meg slak for 3.5 år siden, gjør ikke samme nytten lenger.
Vekten viser igjen at jeg er nødt til å ta tak i noen uker for komme ned i vekt 2-3 kilo. Dvs at jeg er nødt til å passe på både kaloriene og karbene.
Regner med at det flere enn meg som har opplevd at etter noen år med lavkarbo, vil kroppens forbrenning forandre seg og vi må ta nye forholdsregler. Derfor er det også naturlig at kaloritelling er kommet inn som et element i forum.
Har noen gode tips til meg?
Kalorier har mye å si for hvilken vekt jeg ligger på, men noen vil sikkert mene det kommer av at jeg ikke ligger på set point vekta som noen kropper regulerer seg i forhold til. Jeg ligger nå på 1750 dgl (41 år, 171 cm). På 1500 blir jeg veldig tynn.
Nå står jeg i motsatt ende siden jeg inderlig vil legge på meg, men har iallefall lært såpass nå at jeg har fått vite at med matvareallergi går man ned i vekt selv om man pøser på med kalorier. Jeg spiste over 4000 kalorier og ble likevel tynnere og tynnere. På det laveste var jeg 36,7 kilo og jeg er 1,60 høy og snart 50 år.
Da jeg fjernet all maten jeg er allergisk mot tk det nesten tre måneder før jeg var smertefri i magen og sakte begynte og få mer kjøtt på beina. Spiser i dag mellom 3200 og 3800 kalorier og er nå lykkelig over og ha kommet opp i 41 kilo iallefall.
Har man matvare-intoleranse er konsekvensene annerledes; man legger på seg og går ikke ned om man ikke direkte sulter seg (hvilket ikke er sunt over lang tid). Ifølge det jeg har lest og hørt fra bl.a. ernæringsfysiologer vil en intoleranse kunne føre til overvekt selv om man spiser "rett" mengde kalorier. Har hørt om mennesker som har ligget så lavt som 15-1600 kalorier pr dag og likevel ikke går ned i det hele tatt, men som har opplevd vektnedgang når de har funnet synderen og kuttet den ut fra kostholdet, selv om de har økt kaloriene.
Ofte når dere prater om partystoppere, så mistenker jeg det er en form for intoleranse.
Ved begge tilstander så er det eneste man kan gjøre for og bli bedre, nettopp og fjerne det man er intolerant / allergisk mot, men det kan være som å lete etter næla i høystakken og finne det av og til.
Kalorier er oppskrytt etter mitt syn fordi det er andre faktorer i kroppen som bestemmer hvordan kaloriene nyttiggjøres. Noe så "enkelt" som lavt visa høyt stoffskifte vil bestemme farten på forbrenningen, eller for eksempel mengden insulin i kroppen. For ikke og glemme aktivitetsnivået som også helt klart spiller en vesentlig rolle i hvor mange kalorier som blir brukt riktig.
Akkurat det samme skjedde med en i familien min! Slitt med undervekt hele livet sitt, byttet til renere produkter og fetere akternativer og klarte endelig å opprettholde en normal vekt!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.