Det er noen år siden sist jeg var bruker av dette forumet, og jeg regner med at det kanskje har skjedd en endring i forhold til søtningsmidler i løpet av de årene. Sist jeg gikk på lavkarbo brukte jeg mest splenda, men jeg bestilte også stevia, som jeg ikke har testet ut noe særlig. Kanskje jeg brukte natreen også, jeg husker ikke.
Så hvilke søtningsmidler brukes mest i dag, hvilke foretrekker dere, og hvilke gir minst kh? Jeg følger ketolyse, og har ingen planer om å begynne å lage søte saker ennå, men om noen uker kan det være greit å ha muligheten til å lage noe alternativt.
Og et tilleggsspørsmål, hvordan var dette med sukkeralkoholer igjen, skal de regnes med som kh eller ikke? F.eks Lakerol som har 51kh, -48 av dem er sukkeralkoholer.
Sitter og gumler på Lakerol her nå. Hvor lurt det er aner jeg ikke, men det har nå gått greit for min del...
Angående søtning så har jeg fylt kjøkkenskapene med Sukrin, Tagatesse, Fribol, Stevia m.m. Men den jeg egentlig bruker til det meste er Natreen, både flytende og pulver. De foskjellige søtstoffene har jo forskjellige egenskaper, men jeg baker veldig lite så det daglige behovet begrenser seg til å søte opp yoghurt, krem etc. Og det klarer Natreenen helt OK synes jeg.
Det er mulig å få flytende sukralose og få splendaen kalorifri for å si det sånn. Tagatesse, eller heter det tagatose?, har litt kalorier men lav GI. Sukrin finnes jo i flere varianter. Den har så og si ikke kalorier. Jeg bruker natreen, stevia, sukrin, tagatesse og sukralose. Sjekk funksjonellmat.no for info om sukrin og tagatesse.
Jeg har aldri forstått hvorfor de bruker maltodekstrin som fyllstoff til sukkererstatning når maltodekstrin har høy GI... Så generelt er flytende søtning bedre enn pulversøtning. Ikke alle da, men natreen og splenda for eksempel.
Jeg liker best sukrin gold. Det er sukrin, tagatose, glyserol, maltekstrakt og stevia.
Men jeg har de fleste søtningsstoffer som er snille mot blodsukkeret og blander dem gjerne for å få minst mulig bismak. Sukrin, stevia, tagatose, xylitol, inulin, flytende natreen, lo han. Har jeg glemt noen mon tro?
Les "Unngå å bli lurt av søtstoffer". Om det skal regnes med eller ikke spørs på hvilken sukkeralkohol. Maltitolsirup er en sukkeralkohol som har ca samme GI som rørsukker. Men så har vi for eksempel sukrin som har en GI på 0.
Sukrilett er rett og slett sukrin. Den er ikke så forferdelig ny. Tror den kom for to år siden.
Er det ikke isomalt i tagatessen, da? Jeg tåler ikke tagatesse annet enn i veeeldig små mengder. Kjøpte et sjokoladepålegg med tagatesse, og smørte raust på. Lå tvekroka med smerter som må ha vært noe i nærheten av å føde naturlig etterpå. :p
Jeg kjøpte noe som heter sweet stevia på Sunkost, som jeg er ganske fornøyd med (lurer på om det er deres eget produkt?!). Det skal visst være tilsvarende Funksjonell mats Sukrin+. Altså sukrin+stevia, en kombinasjon flere her inne har funnet ut at er relativt suksessfultt. :) Alene har begge søtningsmidlene noe begrensede bruksområder.
med hovedingrediens fruktose ville jeg skygget unna. Skjønner ikke at Fedon forstatt tviholder på det med all den negative omtalen og alt det påstås relateres til av sykdom.
Den du linket til, Vibeke, ville jeg ikke tatt i en gang. Raffinert fruktose er ikke særlig bra for kroppen ... :o Det kan Fedon bare mene til han blir blå, men fruktose som søtningsmiddel er bl.a. ganske hardt for leveren. Og fruktosemetabolismen kan øke fettverdiene i blodet på en negativ måte. Da snakker jeg ikke om fruktosen i frukt, men den som skilles ut og brukes som sukkererstatning.
Ah, ser jeg hadde feil. Trodde tagatesse var bare tagatose pluss maltodekstrin, men det var visst:
Tagatose (39,9%), isomalt (39,92%), fiber: inulin og oligosakkarider, sukralose (0,02%).
Så den er ganske snill mot blodsukkeret, men ikke alltid så snill mot magen... Inulin kan være skumle greier hvis man ikke er vant med det i alle fall.
Men i sjokoladepålegget var det ikke inulin.
Så der var det nok tagatosen du reagerte på. Jeg reagerer også på tagatose... Jeg har ren tagatose, men bruker den lite fordi jeg reagerer på den. Sukrin gold har så lite tagatose at det tåler jeg godt.
Godt du sa det! Da vet jeg det. Tagatose er visst ikke et alternativ uansett. Tagatesse har jeg brukt ganske lite av når jeg har hatt det (det meste gikk til søtning i teen til kjæresten), og da har jeg ikke merket noe. Inulin tåler jeg greit. Ellers synes jeg sukrin+stevia-blandinger er veldig ok.
Jeg liker av og til å glassere kjøtt eller på annen måte få litt søtsmak inn i middagsretter og da synes jeg denne er fin. Glasert andebryst for eksempel.......
Skal være fin til desserter og i bakverk også, men har ikke brukt den så mye der.
Jeg troddde jeg reagerte på tagatosesjokoladen (som er uten fiber), men det var fiberhusk jeg spiste de samme dagene jeg inntok sjokoladen jeg ble oppblåst av. Hvor mye tagatosesjokolade jeg tåler vet jeg ikke. Jeg har gått over til cavalier med stevia. Den er ikke så søt og smaker litt bedre. Nå har det kommet 300 grams-pakninger med en pose små runde, flate sjokoladebiter med samme innhold som mørk steviasøtet sjokolade som kalles kokesjokolade og kalles også dessertsjokolade. 109 kr på Life. Kuule å servere sammen med kaffe. Be helsekosten bestille.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.