Vi sliter litt økonomisk for tida, og mannen og jeg diskuterer følgende: Er det for dyrt for oss å legge om til lavkarbo for hele familien på fire? Jeg mener ikke LCHF nødvendigvis, men sunne, naturlige råvarer, rett og slett.
Hvor mye bruker dere andre her inne i matbudsjett i måneden, sånn omtrent? Har dere merket at det koster betraktelig mer med kjøtt, grønnsaker og lavkarbobrød enn med pasta, potet, ris, brød, ferdigmat, farsemat osv. osv.?
Jeg er virkelig usikker på hva jeg skal gjøre, selv om jeg helst ville ha kastet vekk alt som har med mel og sukker å gjøre. Har dere gode tips på rimelige løsninger når det gjelder å erstatte f. eks. brødvarer, potet, pasta, ris osv?
Jeg har ikke regnet på det, men med tanke på hvor mye jeg ikke spiser lenger så tror jeg ikke lavkarbo er noe dyrere for min del i alle fall. Handler mye på Rema, da jeg føler de har mye rimelig av både kjøtt, fisk og grønnsaker. Og alt jeg ikke lengre spiser av snop, brus, boller m.m. bidrar jo også positivt....
Du sier noe... Dessuten handler det jo mye om planlegging, slik at man får brukt opp det man handler. Det er en overgangsfase når man har huset fullt av pasta og ris og skal gå over til det motsatte, men det jevner seg jo ut, også. :)
Hold deg til rene matvarer og unngå alle spesialproduktene, så blir det ikke så dyrt. Jeg stekte f.eks i Cocosa de første to årene, og til 125,- pr glass blir det jo fort noen kroner. Nå bruker jeg kun meierismør, mye billigere og maten blir like god. Enkelte butikker selger gjerne kjøtt og fisk til halv pris når det er en dag eller to igjen på holdbarheten, da passer det godt å fylle frysen f.eks. Og små egg er mye billigere enn store pr. Kg, da er det bare å bruke flere. Mange bekker små...
Vi er fire i familien og bruker ca. 5000 i mnd på mat. Kjøper svært lite ferdigmat, og sparer mye på å ikke skulle handle snacks og snop hver helg. Men det vi sparer aller mest på er nok å kjøre strikt på kun å handle en gang i uka.
Nå spiser vi ikke lavkarbo hele familien(orker ikke å ramse opp alt, men vi snakker sondebarn og et annet med store spiseproblemer), men vi har dårlig råd, men vi raider butikkene for tilbud på ren mat.
Det går feks mye i tomatsupper (hakkede tomater,løk og evt gulrot) med stekt kjøttdeig eller kokte egg, jeg kjøper kjøttdeig på tilbud( jeg vet ca hvilke dager hvilke butikker setter ned kjøttdeig som ikke holde helga gjennom) og fryser ned. Det går mengder av egg og seiblokker(de koster under 20kr/625g på rema og kiwi), kokosmelk, frossen kyllingfileet osv.
Vi bruker nesten ikke noe halvfabrikata, det nærmeste må bli hakkede tomater og kokosmelk på boks og buljongterninger og frossen kyllingfilet som blir sprøytet med vann( men vi spiser en hver oss uansett om den er tilsatt saltvann eller ikke).
Jeg lager opp flere porsjoner karbonader en gang i blandt og fryser ned, gteit å ha noe ferdig. Og når en får tak i kjøttdeig til 15kr/400g så havner det en del karbonader i fryseren.
Takk for tipsene, alle sammen! Jeg begynner å skjønne at det handler både om å planlegge og om å bruke tid på å lage mat fra bunnen. Dessuten tror jeg resten av familien i ny og ne skal få litt av restene av pasta og ris som vi har i huset. Så lenge det ikke blir for mye, tenker jeg at det går greit. Og brødet, da. Det har vi ikke helt fått til å bytte ut ennå. Jeg får tenke slik, at hver gang jeg bytter ut ungenes skiver med en omelett, eller kanskje en tallerken med skinkebiter, ostebiter og forskjellig grønt, eventuelt litt havregrøt med cottage cheese og nøtter, så gjør jeg noe bra. Et steg om gangen.
Det er nok mye å spare på å ikke kjøpe snacks, godteri eller ferdigmat. Men hvordan jeg skal slippe unna å kjøpe lørdagsgodt? Det lurer jeg fælt på. ;)
Godt poeng, TrillTrall! Men lurer på om jeg i alle fall en lørdag en gang iblant skal bytte ut kjøpesnopet med litt hjemmelaget snop eller is, eller kanskje "vafler" og bær eller lignende. Jeg har unger som er litt for hekta på raske karbohydrater, etter min smak (elsker brød, pasta, juice, og alt som er søtt), og som ligger på grensa til å utvikle overvekt. Derfor vet jeg at jeg må gjøre noen endringer, uten å ta helt av, da. ;)
Akkurat nå er vi bare fire voksne mennesker i huset, men vi lever alle lavkarbo.
Jeg lever strengt lavkarbo (ketogent), mens de andre ligger mellom 70 og 100 karbohydrater pr dag.
Det vil si at av og til får de f.eks. en glutenfri pizza, glutenfri pasta og også litt ris eller litt potet til middagen.
Det er klart dyrere og spise kvalitetsmat framfor billig søppelmat, men noe sparer vi inn på godteri/brus etc som ikke lenger blir kjøpt og mye sparer vi inn på at maten er sunnere for kroppene våre og dermed har vi mindre problem knyttet til et dårligere kosthold.
Vårt matbudsjett er stort, men vi er som sagt fire viksne storspiste mennesker (høy forbrenning) og jeg spiser f.eks 4000 kcal pr dag der det meste kommer fra dyre varer som kjøtt, kokosolje, frø. etc.
Totalt ligger vårt matbudsjett på 12000 i måneden, men igjen; jeg kjøper f.eks. økologisk der jeg kan det og min mat er klart dyrest i familien. Regnestykker tilsier at jeg alene spiser for nesten 5000 kroner i måneden....
Takk for svar, dere! :) Gode tips og innspill! Jeg tror nok jeg kommer til å lage litt "kjernesunt" snop en del helger, men nå har jeg faktisk kjøpt inn litt sukkerfritt snop (sjokolade og vingummi fra helsekost) som jeg har delt opp i poser til noen helger framover. Enkelt og greit.
Når det gjelder det økonomiske... Jeg tror nok vi har et høyere matbudsjett enn vi er klar over fra før, på grunn av fastfood, ferdigmat og snop. Så kanskje forskjellen ikke trenger å bli så stor? 12 000 i måneden har vi i alle fall ikke råd til, det er sikkert. ;) Nå må vi bare bli veldig flinke til å spise hjemme, og lage mat fra grunnen av. Og handle stort på salg! Så vil vi nok bruke noe av det vi har av tørrvarer i skapene, selv om det ikke er helt bra, for vi har ikke råd til annet. Jeg tenker for eksempel at jeg kan lage en blanding av ris og blomkålris som tilbehør, eller bruke litt sausepulver i sauser, uten å bruke alt. Men jeg må nok være forsiktig, så det ikke blir for mye, og noen tørrvarer tror jeg bare at jeg må gi vekk. Dette skal jo også bare være en overgangsperiode. På sikt vil jeg ha minst mulig med raske karbohydrater i huset! :)
Pulversauser er ikke billig! 15-20 kr for en pose, og det holder vel ikke til en hel familie?
En pakke sopp ca 10 kr
En halv boks fløte ca 10 kr
Et par sms rømme, kanskje fem kr.
Med vann, salt og pepper så har du en veldig god og drøy saus.
Du har jo helt rett i det, Carisma, det er bare det at vi har et lager med masse tørrvarer, og selv om hver sausepose betyr lite, blir det ganske mange kroner til sammen... ;) Det samme gjelder vel også pølsene, blodpuddingene og fiskegratengene vi har i fryseren... Det føles så feil å kaste så mye mat! Hm, lurer på om jeg kan "forbedre" fiskegratengene med å legge til mer fisk og grønt?
En myk overgang er aldri feil. Så får dere brukt opp maten, og sakte men sikkert vridd kostholdet over mot lavkarbo. Det viktigste er å lære seg å være bevisst på hvilket drivstoff man gir kroppen sin og hvilke effekter de forskjellige matvarene har. Det kan gi mange aha opplevelser...
Dere må jo også ta med i beregningen om dere kan kutte ut andre utgifter.>Handler dere mye klær og andre ting? Begynn å tråle Fretex om dere vil ha en ny topp eller ny bukse. Gå på eBay og kjøp tannkrem i store kvantum . Slike ting. Stopp å bruke bilen om dere kan ta sykkelen. Da blir det fort mange kroner spart ila en måned. Kan dere sette ned hastigheten på internett? Da er det fort 200-300kr spart i måneden der også. Lykke til!
Jeg trengte å lese denne igjen, jeg har vært litt på slepphendt med innkjøpene i det siste, og trenger å stramme inn. Tusen takk for gode tips og innspill, alle sammen! :D
Matbudsjettet vårt har nok blitt høyere etter at vi la om til lavkarbo. Vi er en familie på 4 med barn på 2 og 4 år, alle spiser lavkarbo. Har et matbudsjett (som inkl. evt restaurantbesøk o.l.) på 10.000 kr i mnd. Vi spiser MYE alle sammen, og ingen skal ned i vekt (= mindre mat), så kjøper mye mat og spiser alt.
Vi har gått fra ukeshandling før lavkarbo til handling to ganger i uka på lavkarbo. Det er rett og slett fordi vi spiser vanvittig med grønnsaker og ikke har plass til alt i kjøleskapet om vi handler bare en gang i uka. I tillegg bruker vi 6 18-pakninger med egg i uka, og det tar også mye plass i kjøleskapet... Den ekstra handlingen i seg selv gjør nok også at vi handler litt "unødvendige ting" som øker matbudsjettet, selv om vi har en standard handleliste vi prøver å følge.
Barna våre får ikke lørdagsgodt med sukker. Men de får alltid lørdagsgodt. Og det gleder de seg til hele uka. Som regel lager vi noe sammen med barna, og det synes de er kjempestas. I dag lagde vi sjokolademousse, noen ganger er det kake - og andre ganger igjen er det pekannøtter og bringebær (som de elsker).
Nå er ikke penger et stort issue her - men jeg har så klokketro på at dette er ekstremt mye bedre for oss enn et høykarbokosthold - at vi ville spist på denne måten nesten uansett hvor dyrt det ble, så lenge det var mulig å gjennomføre. Ideelt sett ønsker vi mest mulig økologisk og kjøtt fra gressetende dyr, men det er såpass vanskelig å oppdrive her vi bor at vi må svelge noen kameler. Hadde vi utelukkende spist slike produkter hadde vi vel kunnet doble matbudsjettet - minst...
Ja, vi voksne spiser nok minst 4 egg daglig i snitt. Dog sjelden som rene egg, men mye av det vi lager som brød, muffins (frokostalternativ), bernaisesaus o.l inneholder jo egg. Barna spiser også MYE! 4-åringen kan f.eks spise eggerøre av 2 egg alene til frokost sammen med 1/2 avokado. Til lunsj kan hun spise 2 lavkarboskiver med pålegg og en neve bringebær. Middag spiser hun gjerne en laksefilet, en god porsjon hollandaise og 1/3 brokkoli! Så bare der har vel hun fått i seg omtrent 4 egg også. 😉
Det er grønnsakene som tar mest plass i kjøleskapet, sa aldri at de tok alle penga... Men det er dyrt med grønnsaker, og vi bruker mye mer grønnsaker enn vi bruker kjøtt og fisk , så det er godt mulig vi faktisk bruker mer penger på dem enn kjøtt, men det har jeg ikke regnet på. Med det sagt er det fullt mulig å leve lavkarbo billigere enn oss!
Det var visst en del mer egg enn det vi bruker! :D Vi kjøper Lavkarbobrødet fra Rimi, og ungene får faktisk Ingers fullkornbrød, eller hva det heter. Ungene lever altså ikke helt lavkarbo her hos oss, men det er greit nok, har jeg funnet ut.
De siste ukene har til og med ungene fått lørdagsgodt med sukker! Skrekk og gru... Men jeg tar til meg tipset med å lage alternative ting til lørdagsgodt, jeg tror det kan bli en suksess her, også. :ja:
Jeg tror nok vi generelt sett bruker litt mer penger enn før på grønnsaker og protein- og fettrik mat, men forhåpentligvis sparer vi inn litt på det at vi ikke kjøper så mye snop og ferdigmat som før.
Gode råvarer både kjøtt og grønt som er kortreist er veldig dyrt. Skulle jeg spist billig hadde jeg gått for halvfabrikata og junkfood som er billig.
Vi bruker ca 10-15000,- pr mnd i mat/husholdningsartikler selv.
3 voksne og 1 barn. Rent kjøtt av elg,rein, svin, kylling i form av fileeter og biff flere ganger i uka. Masse grønnsaker, aldri frosne posegrønnsaker. Dessverre durt å leve sunt i Norge. Kjøttdeig er for oss ikke god mat. Karbonadedeig av rent oksebiff, elg, rein er ordentlig kjøttdeig. Da blir det dyrt dessverre.
Kjøper også egg ca 24-36 egg pr uke fra frittgående høns. Aller helst direkte fra gård selv og ikke prior tilsvarende. Slikt er dyrt.
Mange spiser kun det man finner på rema, men da spiser man også mat med ulike sprøytemidler, saltet, hormontilsatt osv mat. Oppdrettslaks er feks foret med mais og kunstig laget mat. Villaks er bedre og renere.
Begge deler funker, men kjøtt og fisk er ikke alltid kjøtt og fisk. Slike ting fordyrer veldig dessverre.
Så det er nok sant det med at de fattigste kan kanskje kun spise minst naturlig produsert råvarer, mens du må ha god inntekt for å spise mest mulig naturlig fremstilte råvarer kan det virke som. Helt høl i hodet, men slik er det vel blitt i samfunnet.
30 egg koster 60 kr på gårdsutsalg, syns ikke det er så veldig dyrt jeg?
Og nå som det er sesong kan man finne massevis av andre ting på gårdsutsalg også, grønnsaker, bær osv. som er mye billigere og bedre enn de som har modnet i et lager hos Bama.
Om dere kjøper egg direkte fra bonden så spør om de selger klinkeggene. (klasse B - med sprekker i skallet). Så lenge hinna er hel så er de like gode som vanlige egg, bare med litt kortere holdbarhet. De tørker nemlig raskere ut. Egg i skall har en holdbarhet på langt over en måned - inntil 3, litt etter forholdene de blir lagret under. Klinkegg regner jeg ca det halve på... De blir ikke dårlige, men vanskelige å få ut av skallet.
Jeg betaler 70,- for 30 økologiske egg fra frittgående høner med tilgang til utelivwww.slowpix.no/s%C3%B8rli-gard/ og 30 kr for 30 klinkegg av samme kvalitet.
Når det gjelder ren mat så blir det en balanse mellom
tid til å bruke på "matjakt" - da den bra maten ofte kommer i kanaler utenfor dagligvarene og er tidkrevende å finne - enten man finner en forhandler eller man finner maten ...
økonomi & lagringsmuligheter (vill mat er ofte dyrere, eller selges i større kvantum)
På denne tiden av året burde man dessuten plukke bær (nei... jeg gjør det ikke selv heller for tiden) da ville bær inneholder mye mer av "alt" (unntatt sukker) i forhold til dyrkede. Og sanke selv. Blåskjell (skjekk blåskjellvarslet) og kamskjell (for den som dykker) er muligheter, fisk og krabbe for den som er ved vannet/sjøen ellers. Og lære seg mer om urter og sopp. Jeg kan anbefale tyskerkålsuppe (skvallerkål) og brennesle-. De er gode og ofte mer vitamin- og mineralrike enn de man lager på kjøpegrønnsaker. bygdekvinnelaget.no/oppskrift/skvallerkalsuppe drlabowsky.blogg.no/1304199948_skvallerklsuppe__if_y.html
Man må vare være sikker på at man plukker sånt et godt stykke unna vei og annen dritt (men legg merke til hvor mange potet- og grønnsaksåkre man finner langs veier...)
smgj, alt kan jo selvsagt gjøres billig ved å sanke/plukke/dyrke og jakte selv. Jeg tok mer utgangspunkt i en typisk A4 familie som ikke bor på bondegård eller småbruk med dyrkbar mark og jaktmuligheter som samtidig har et fiskerikt vann/elv hvor de kan sette garn :)
Ja, det var mest ment som tips. I vår butikktilpassede tid er det lett å tenke at man ikke kan gjøre sånt uten å bo sånn som du nevner... men veldig ofte er det feil om man virkelig begynner å se etter mulighetene. Dog. For de fleste av oss er det lettere å tjene penger og så kjøpe.
Skjønte det. Men det er et interessant regnestykke for de som bor i by, men sier at de kjører bare bil ut i marka osv for å "tjene" penger i form av å hente ting og tang.
Pris pr km på bilslitasje er vel i snitt ca 5,- -8,- kr pr km på en standard familiebil, bompenger i tillegg samt tiden man bruker. Tipper den multebæren blir ekstremt dyr og da blir det komisk at de som plukker molter sier de sparer så mye ift å kjøpe i butikk.
Det er som at campingvognturister sier det er så mye billigere å dra på camping kontra svi av 30000,- på ferie årlig. Yeah right. Campingferie er det aller dyreste man gjør :-)
Jeg må bare innrømme det - nå i ferien har vi vært litt for slepphendte med ungene, og de har fått for mye sukkermat. Det har blitt for mange badeturer med is, kjeks, pølser og lignende. Og når vi i tillegg smeller til med feite lavkarbomiddager, blir det en særs dårlig kombo. Så nå blir det andre boller, bokstavelig talt! Jeg har funnet ut at familien fint kan leve lavkarbo på budsjett, hvis vi leter fram sunn mat på tilbud og hamstrer rimelig mat.
Jeg sliter også med at resten av min lille familie spiser altfor mye sukker. MEN, helt på eget initiativ, har min 6,5 år gamle datter bestemt seg for godteløfte. Vi får se hvor lemge det varer! Istedet for å si ett år eller lignende, har vi sagt at hun skal få en sum penger for hver uke hun klarer det. På den måten vinner hun litt hver uke, og hun kan kjøpe seg det hun har lyst på for pengene hun sparer. Jeg håper det blir dyrest mulig for meg! :)
Ikke en dum tanke! Men det må bli noe annet enn Barbie, hun er ikke så opptatt av dukker!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.