Noen har kanskje sett den første tråden min under introduksjoner.
Jeg startet på lavkarbo for ca. 3 uker siden - jeg har vært i ketose i ca. 2,5 uker, bekreftet av ketostix :) Formen er veldig bra, masse energi og mett lenge uten sultfølelse.
Men det føles ikke ut som om jeg mister noe vekt - synd jeg kasta badevekta for lenge siden :) Kanskje jeg gjør noe feil, eller er det mulig at ketose ikke virker på meg?
Jeg spiser fett (rømme, egg, bacon, majones) og er som sagt i ketose. Er det noen som har noen tips for å få igang vektnedgangen raskere? Skal på ferie om 1 mnd og jeg vil ned så mye som mulig før det - etter ferien tror jeg at jeg legger om til permanent lavkarbo siden dette gir meg energi osv. Men FØR ferien vil jeg altså miste så mye som mulig.
Jeg tror jeg er ca. 85kg og jeg er 170 høy. Muskuløs kroppsbygning. 34 år.
Jeg har lest det meste jeg kan komme over og for å være helt ærlig forstår jeg ikke helt dette med spis fett så forbrenner du fett.. Jeg klør meg litt i hodet og tenker at dersom jeg ikke spiser fett og er i ketose - kvitter ikke kroppen min seg med lagret fett raskere da?? Altså.. Fett i magen -> fett på kroppen -> muskler -> spiker ? Dette forstår jeg bare ikke :)
Jo, du skal spise fett, og i ketose bør mesteparten av energien din komme fra fett. Ettersom fett er veldig energirikt er det ikke så "ille" som det høres ut. Det er ikke om å gjøre å få i seg så mye fett som mulig. :) Et ca-tall som er vanlig å operere med er 5% karbohydrater, 20% proteiner og 75% fett.
Kan du ikke skissere opp et par typiske dagsmenyer, så blir det lettere å hjelpe deg?
Og et tips - om du ikke har badevekt, så mål deg på strategiske steder med målebånd. :)
Her er forresten en superfin tråd for de som er i startgropa!
Takk for svar. Jeg skal prøve å drikke mer vann og mindre pepsi max :D
Jeg er ikke så veldig variert i matveien, veldig typisk meg å holde meg til det jeg liker.
Kjøttdeig med tacokrydder
salat
rømme
ost
Tunfisk på boks
majones
salat
kylling i own (masse digg krydder)
kokt blomkål/brokkoli
rømme
kinamat (har ikke nøyaktig innhold siden det er bestilt, men har holdt meg fint i ketose etterpå):
Kylling, grønnsaker, noen nøtter - helt herlig
Dette er den eneste fastfood jeg kan spise tror jeg?
Kokt egg eller stekt egg
Tomater
Bacon
Ostepølse
Salat
Som sagt tidligere: Jeg har holdt meg i ketose hele tiden (måler med ketostix ca. 2 ganger om dagen) og jeg sjekker alt jeg spiser for karb innhold.
I tillegg trener jeg intervall på tredemølle og styrke.
Mengde mat er ikke veldig mye, spiser meg mett men det er stort sett alt.
Hadde en liten utskeielse i går, dog det holdt ketosen: pisket kremfløte og bringebær! :D
nellie; i introduksjonen kommer det frem at hun er kvinne.
Jeg anbefaler og legge inn maten på f.eks. diett.no med mengder av maten for og se hva du spiser.
Da er det mye lettere og kunne si noe om du f.eks. spiser for lite fett, drikker for lite, spiser for lite, etc.
Men lavkarbo er ikke en slik ting der alle får like mye vektnedgang umiddelbart, det er individuelt.
Kinamat skygger jeg unna selv, fordi mesteparten av maten der har for mye karbohydrater for mitt blodsukker........
Det er tre hovedtyper kroppen henter energien fra
karbohydrater
fett
protein
Protein brukes hovedsaklig til og bygge/vedlikeholde muskler, men kan også brukes til energi, selv om det ikke er anbefalt fordi det er en svært arbeidskrevende prosess for nyrene.
Karbohydrater er det vi får i oss når vi lever på vanlig norsk kost
Fett er det kroppen må bruke når man fjerner karbohydratene.
Om man begrenser karbohydratene mye og samtidig ikke får i seg nok fett, vil kroppen tviholde på hvert gram den har fordi den får ikke nok energi. Derfor er det så viktig og spise nok fett slik at kroppen får den energien den trenger, i tillegg til at den får energien den trenger for og bruke fettet som ligger lagret i kroppen. I tillegg krever denne prosessen at du drikker nok vann.
Når det gjelder grønnsaker, så er det viktig og spise nok slik at man får i seg de nødvendige vitaminer og mineraler, men samtidig holde kontroll over hvor mye karbohydrater man får i seg. Noen grønnsaksorter inneholder mye mer karbohydrater enn andre.
Når det gjelder vektnedgang uten vekt; hvorfor ikke bruke målbånd?
Jeg har levet ketogent i tre år, men bruker fremdeles og legge inn på diett.no alt jeg spiser i nøyaktige mål sånn av og til for og sikre meg at kroppen får alt den trenger i riktige mengder.
"Jeg har lest det meste jeg kan komme over og for å være helt ærlig forstår jeg ikke helt dette med spis fett så forbrenner du fett.. Jeg klør meg litt i hodet og tenker at dersom jeg ikke spiser fett og er i ketose - kvitter ikke kroppen min seg med lagret fett raskere da?? Altså.. Fett i magen -> fett på kroppen -> muskler -> spiker ? Dette forstår jeg bare ikke." Ja, du tenker logisk riktig. Man forbrenner ikke fett fra kroppen bare fordi man inntar fett. Det er en svært forenklet forklaring. Du forbrenner fett om du inntar fett som energikilde i stedet for karbohydrater. Og ja, du vil forbrenne mer fett fra kroppen din om du inntar lite fett og lite karbohydrater, men det er ikke sunt å ikke tilføre kroppen de beste energikilder. Men fett i magen fører ikke automatisk til fett på kroppen om du inntar den mengden kroppen din trenger og ikke mer. Det er karbohydrater + fett som fører til at fett lagres vanligvis. Fordi kroppen trenger ikke to og til sammen for stor kilde til energi på samme tid. Det fører til at kroppen omdanner karbo og lagrer det som fett på rompa vår:)
Med andre ord.. Om jeg ikke føler for å legge til mer fett i kostholdet, kan jeg miste mer raskere? Jeg vet det er en uting å slanke seg raskt men jeg har en ferie snart.. hehe.
Slik det er nå spiser jeg mer fett enn det jeg må, null problem å redusere litt på det.
Du verken veier eller måler deg, men "synes" likevel at du ikke går noe videre ned? Hvordan kan du føle dette uten noe å sammenlikne med etter kun 2,5 uker? Begynn å veie/måle, så har du noe å sammenlikne med.
Fall for all del ikke for fristelsen med å spise for lite for åmgå raskt ned i vekt, da roter du bare til kroppen og sender den inn i et sultmodus somdet kan ta måneder og år å komme seg ut av igjen. Så spis nok, men spis smart;-)
Hvis du har det så travelt, burde du ha begynt før;-) Slankekurer roter til systemet, varige kostholdsendringer gir varige resultater. Hvor fort eller sakte du går ned er det kroppen din som bestemmer, ikke hodet. Et tips kan være å være forsiktig med melkeprodukter, mange opplever å ikke gå ned når man bruker fløte i maten f.eks. Jeg er en av dem...
Hei igjen alle - tenkte bare jeg skulle gi dere en liten oppdatering dersom noen skulle være interessert :)
Vekta går gradvis nedover tror jeg - når svigerfar spør om jeg har slanka meg DA må det synes!
Energien er fin og jeg føler meg frisk. Alikevel dro jeg til legen og tok blodprøver, får svar om et par dager. Bare sånn for sikkerhets skyld.
Jeg har kjørt meg fast i matveien; det går i 3 retter stort sett:
Egg og bacon
Tunfisk salat
Tacokjøtt med grønnsaker
Er det noen som har noen forslag? Må være lett å lage altså. Jeg har sett tråden med hva folk spiser men får liksom ikke helt taket på hva jeg skal prøve.
Stekte svinestrimler med stekte grønnsaker, toppet med bearnaisesaus. En av mine "full fart" favoritter. Ellers er nakkekoteletter, kyllinglår m.m. OK mat. Stekt laks med blomkål-og brocollimos er heller ikke å forakte. Mulighetene er mange...
Kylling i alle varianter( obs en del ferdig krydret kan inneholde sukker og endog hvetemel), koteletter, skinkebiff, skinke, biff, kjøttdeig, grytekjøtt...
Salater, dampede grønnsaker, gratinerte grønnsaker( feks sellerirot, blomkål osv), revet blomkål(blomkålris, kjør 1-2min i mikro eller stek kjapt)...
Fettkilder kan være saus av kokosmelk, saus av fløte og ost, smør, dressing av kaldpressede oljer, majones. Og mye kjøtt inneholder også naturlig fett.
Du kan spise kokte egg, omelett, pannekaker( flere oppskrifter her inne)...
Supper er godt, her inne er det mange oppskrifter på blomkålsuppe og tomatsuppe. Den tyske ostesuppa anbefales på det varmeste.
I bunn og grunn vanlig mat som lages fra bunnen av og grønnsaker som tilbehør. Det er ikke noe hokus pokus. Lag karbonader og kjøttboller selv, sauser uten hvetemel og stivelse, spis flere grønnsaker og kutt ris og pasta.
Om en er vandt med at karbonader og kjøttboller kommer fra kjøledisken og sauser fra pose, så er det jo en overgang, men det lærer du deg, aldri dumt å lære seg å lage maten selv.
Hei igjen, jeg har nå fått resultatene fra bloodprøve tatt hos lege. Kolestrolet mitt har gått opp fra 4.8 i fjor til 5,8 nå. Legen min mente dette var pga LCHF dietten.
Han har nok delvis rett. Jeg fikk beskjed fra min lege om å "normalisere" kostholdet og komme tilbake til nye prøver om tre måneder påg høyt kolesterol. Jeg valget å overse rådet og ett år senere var kolesterolet lavere enn på lenge. Jeg tror det er helt vanlig at kolesterolet går opp når man går ned i vekt, ikke på grunn av inntak men på grunn av diverse som ligger lagret i kroppsfettet. Det er helt normalt, og heller ikke farlig. Når du når din normalvekt vil kolesterolet stabilisere seg igjen. Så bare hold ut, dette skjer med de fleste lavkarbere. Det ordner seg...
da legen min nylig sjekka kolesterolet mitt utbrøt han høyt at det var høyt, men så leste han på det gode kolesterolet og da roet han seg helt ned og sa det ikke var noe å tenke på likevel. Det er jo balansen mellom de to som er viktig.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.