< Tilbake til oversikten

Kvalm og grinete

#1

Dunderhonning sa for siden:

Hei alle 👋
Dette er mitt første spørsmål her inne. Håper dere bærer over med meg :-).

Nå har jeg lest til øyet blir stort og vått uten å finne noe særlig om dette.

Jeg har i lang tid gått på rimelig fettfattig kost, uten særlige resultater. Derfor snur jeg det stikk motsatte og kjører lchf. Men jeg blir så kvalm!!!!

Jeg regner med at det er kroppen som reagerer på omveltningen, men lurer på hvor lenge dette varer.

Jeg har hatt et kosthold på rundt 22-28 karber siden tirsdag. Rundt 80g proteiner og resten fett. Rundt 96-98 % av fettet er umettet. Jeg har et program på mobilen hvor jeg scanner inn alle matvarene, så det er derfor jeg har så eksakte mål. Prøver å fordekke fettet litt i avocado og nøtter etc. Sitter altså ikke med skjea i smørpakken.

Problemet mitt er vel at jeg syns det er ubehagelig med alt dette fettet. Noen tips til meg?

Ja, og så er jeg utrolig lite shining happy... Hørte på tv at dette var en vanlig bieffekt av slik diett, men det stemmer så dårlig med hva som sies om at humøret skal stige og energien komme tilbake...


#2

Photobscura sa for siden:

Er nok ikke så uvanlig, nei. Jeg har alltid ment det er en god ting å ta det gradvis. Enkelte skifter tvert, og det er vel greit om man orker den overgansperioden mange opplever. Men har du levd særlig fettfattig, vil jo f.eks. galleblæren din måtte jobbe ekstra hardt når du med ett går over til et såpass fettrikt kosthold som det ketogene fordrer, og det fører fort til kvalme.
Så sånn jeg ser det har du i all hovedsak to valg: Stå han ut (og det er såpass individuelt hvor lang tid det tar, at der kan jeg ikke hjelpe deg. Kanskje en uka, kanskje tre, kanskje mer?!), eller øke karbohydratene og minske fettet, og heller begynne på nytt men ta det gradvis.
Jevnt de fleste venner seg til fettet. Faktisk er det ikke så mye fett som man skal ha det til, og mange gjør "feilen" å drukne all maten sin i fett. Det handler i grunn mer om å ta de rette valgene hva angår matvarer: velge hele meieriprodukter (om man spiser sånt), de mest marmorerte kjøttstykkene og generelt det mest fettrike kjøttet, de feteste fiskesortene, kylling med skinnet på, olje i dressingen, smør over grønnsakene, fete sauser, unt so weiter. Det kan være greit å kamuflere fettet litt. Og ikke vær redd for det mettede fettet, altså. :) It's good for you!


#3

Dunderhonning sa for siden:

Takk for svar.

Er nok ikke der hvor jeg noen sinne kommer til å dynke maten min, men har hatt litt smør og revet ost på brokolien for eksempel.
Og jeg skulle egentlig trappe ned rolig, men begynte å konkurrere litt med meg selv, og vips var jeg nede i så og si null karber...

Leser som sagt meg opp på mye her, men sliter fortsatt litt med å forstå hvordan dette kan være sunt for meg.
Når kroppen protesterer slik liksom...


#4

Photobscura sa for siden:

Det kan være litt mystisk for mange, det der, vi er jo liksom flasket opp på klisjeen om at man blir åreforkalka og feit av fett, og så er det nok litt mer komplisert enn det. Kroppen har vondt for å lagre fett uten at det er sukker til stede. Og det er så mange organer som er avhengig av fett for å fungere optimalt, eksempelvis et av kroppens aller største: Huden. Og mange av de vitaminene vi trenger er fettløselige. Det er mange gode grunner til å spise fett, uten at det er snakk om drukne i det. :p
Myten om at lavkarbo er en bacon-i-fløte-diett er nettopp det - en myte. Det er alltids noen som kommer inn her og shotter olivenolje og spiser smør med skje, men det er da altså unntaket mer enn regelen. :)
Om det er noen trøst så er det et stort flertall av de som legger over til et lavkarbokosthold som, når de kommer seg over kneika der kroppen skal venne seg til den nye maten, omstille forbrenningen etc, får mer energi og overskudd, sover bedre og andre fine ting. :) Selv kan jeg bl.a. takke lavkarbo for den vakre katta mi og behagelige vårer, ettersom jeg uten å vite det var kryssallergisk mot hvete.

En av de beste trådene vi har her inne for nybegynnere er denne, forresten!



#6

Dunderhonning sa for siden:

Fint med litt oppmuntring :-)
Har jo lest nok til å skjønne at dette ikke er en fløte i bacon kur. Det hadde jeg nok aldri begitt meg ut på :-)
Og det er som du sier mye mas om dette farlige fettet. Det påvirker jo en stakkars hjerne.
Jeg skal lese tråden Photobscura :-)

Og din Carisma :-)
Kan godt hende jeg burde smelle til med mer krydder. Skal teste det i morgen. Når det gjelder kvalmen kommer den etter at jeg har spist, og jeg har ikke spist for lite da. Stopper når jeg er 80 90% mett.


#7

Photobscura sa for siden:

Signerer Carisma. Krydder is da bomb! Og her kan du være raus. Krydder utgjør så utrolig lite hva angår den totale karbohydratmengden, at du i grunn kan krydre det du vil med lyst og liv. :)
Og væskeinntaket er viktig. Særlig i starten kan et kosthold med lite karbohydrater være dehydrerende, ettersom man tømmer glykogenlagrene (energilager bestående av sukker), og det binder mye vann som mot normalt slipper i starten. Det stabiliseres som regel etter en stund, men væskeinntak er alltid viktig. Hvor mye er individuelt. Selv drikker jeg mot normalt 2-4 liter vann om dagen, litt ettersom. Høres mye ut, men det er egentlig ikke det. To sånne Imsdalsflasker med drikketut er 2,5 liter. :) Det kan også være en idé å drikke mineralvann i den fasen du er i nå. Når man mister mye væske, går det mye salt med i prosessen, og du trenger salt - som blant annet inngår i elekrolyttbalansen. Det vil si magnesium, kalium etc.

Som du skjønner, det er ikke et entydig svar på hvorfor du er kvalm. Men som sagt så kan dette med at galleblæra i en overgangsfase produserer langt mer galle enn den er vant til når man går fra fettfattig til fettrik kost være med på å bidra. Mye galle = kvalme, i de fleste tilfeller (om ikke nødvendigvis omvendt).


#8

Carisma sa for siden:

De er vel på 0,7l? Altså blir to stk 1,4 l


#9

vaskeklut sa for siden:

Åh, jeg husker jeg var absurd kvalm den første tida da jeg starta med lavkarbo! Heldigvis går det over (som regel) :)


#10

TrillTrall sa for siden:

Den stussa jeg også på, Imsdal har vel ikke flasker på 1,25 l?


#11

langaard sa for siden:

Jo, det har de :)


#12

Photobscura sa for siden:

Lol! Sorry. Jeg og matte ... Går ut fra at jeg mente tre, og selv da blir det ikke nøyaktig to liter ... :cool:


#13

Kanutten sa for siden:

Med drikketut?


#14

langaard sa for siden:

Nei :p


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.