Et nært og kjært familiemedlem har nylig gjennomgått ett lettere hjerteinfarkt i en alder av 43 år. Vedkommende har fått vite at kolesterolverdiene er litt for høye og blodtrykket er bittelitt for høyt. Han er blitt anbefalt å ikke følge noe lavkarbo kosthold. Jeg er veldig for lavkarbo men blir litt usikker når legene ikke anbefaler dette. Før infarktet spiste han vanlig tradisjonell mat. Hva tenker dere om å legge om til lavkarbo mat etter en slik sykdom?
Åh herregud infarkt i en alder av 43 år?!? Da bør han snarest legge om til lchf og spise seg frisk.
Grunnen til i farkt er jo åpenbart elendig livsstil og kosthold når man er så ung. Legene har jo ikke peiling dessverre.
Er personen overvektig og dårlig trent så er jeg ikke i tvil: Lavkarbo!
Han har ikke spist super usunt, men vært mye pølser, servelat og brødmat. Han er ikke noe stor sukkerspiser eller brusdrikker (eller lignende). Ikke er han overvektig og ikke i superdårlig form heller... Nå er det jo arvelige hjerteproblemer i familien hans, så kan jo være der det ligger...
Onkelen min fikk hjerteinfarkt rundt den alderen. Han var ikke overvektig, spiste ikke usunt, røyka ikke. 20 år seinere lever han i beste velgående, spiser ikke lavkarbo, alt foregår likt som før. Bortsett fra at han har begynt med golf da.
Så man dør ikke nødvendigvis i morgen om man ikke legger om til lavkarbo. :) Om det skader vet ikke jeg. Er ikke legen hans og kjenner ikke til akkurat hans kropp.
Dette er en vurdering han selv må ta. Å kutte ut pølser og brød skader uansett ingen.
Arvelig belastet så er det enda større grunn til å spise ren mat og leve veldig sunt mht mosjon og slikt.
Vet ikke hva superusunt betyr eller hva superdårlig form faktisk innebærer. Man må nesten måle fettprosent, måle fysiske arbeidskrav og gå gjennom kostholdet for å statuere en tilstand ut fra et middels gjennomsnitt for en aldersgruppering.
Erfaringen til de som står i fare for eller har hatt hjerteinfarkt i alderen 40-50 kan ofte tillegges livsstil, men det finnes jo selvsagt unntakene. Både alkoholmisbruk, narkotika, doping er typiske årsaker. Skjulte sykdommer i hjertepose og andre abnormaliteter er også årsaker. Toppidrettsutøvere dør jo av hjertesvikt, men disse utgjør nok ikke majoriteten av antallet årsakssammenhenger med hjerteinfarkt i vestlig befolkning. Det finnes utrolig mye bra forskning på årsaker til hjerteinfarkt for menn i alderen 35+, men svært lite om hjerteinfarkt i alderen under 30.
Uansett så vet man jo aldri, men 43 år synes nå å være vel ungt for å få hjerteinfarkt så håper det går bra med din slektning og som andre sier, han kan jo etter all sannsynlighet leve et svært godt liv uten noen flere infarkt da.
Dog så er det jo aldri feil å ta hensyn til at man faktisk har hatt et og derfor vil det være lurt å forebygge gjennom å være bevisst kostholdet og livsstilen generelt uten å måtte leve som en munk de neste 40 år ;)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.