Heisann jeg har nå testet ut lavkarbo i 4 uker med hovedmål å se hvordan dette vil fungere på langdistanse trening. Dvs i mitt tilfelle over 2.5 timer. Jeg er ikke på lavkarbo for å gå ned i vekt, men for å lære mer om kroppen egentlig. Spesielt hadde jeg likt det om man slapp og møte "veggen" når man tross alt ikke har karbo i kroppen under treningsøktene.
Er det noen som har noe erfaring med dette?
Mine erfaringer er at Tabatha og høy intensitet intervaller er omtrent umulig.
4x4 går bra, men jeg føler at de siste dragene går mye bedre enn de første. Det virker litt som det tar mer tid for kroppen og komme igang med fettforbrenningen, men når den først er skikkelig i gang så virker det som om det er lettere å holde den høy( 90%+HRM), noen andre som har opplevet det samme?
På lengre tids treningsøkter virket det veldig bra og som om kroppen responderte godt på dette, men lørdagen gikk jeg tom etter rundt tre timer, og da var det ikke "veggen" men noe mye værre som dukket opp.. Det ble dønn tomt og skjelving og risting satte inn. Dvs at kroppen begynte å slippe adrenalin for det var dønn tomt for energi (vann med litt salt i ble drikket nok av under økten så dette var ikke årsaken).
Har noen lignende erfaringer? Hadde det hjulpet og spise fett under økten?? Jeg syntes det er meget interresant og vil gjerne lære mer, ønsker gjerne å høre andres personlige erfaringer og ikke kvasi fakta kopiert fra en eller annen nett side.. :-)
Jeg føler også at hjertet slår "tyngre" på lavkarbo, kanskje 4 uker ikke er nok til å ta noen slutninger rundt dette enda men vil gjerne også høre erfaringer om dette.
Forstår jeg deg rett i at du har gått på lavkarbo i kun fire uker?
I så fall. Full omstilling tar varierende tid hos folk. Husk at rent fysisk så er det større omstillinger som må til i kroppen. Blant annet må kroppen produsere mer fettbrytende enzymer og færre av andre, opptaket må endres osv. Dette er ikke gjort over natta og er avhengig av god tilgang på vitaminer og mineraler - kanskje mer enn vanlig i denne perioden.
Så jeg vil si at alt fra 3-4 uker til 4-6 måneder er normalt for en fullstendig omstilling.
Jeg er ingen idrettsperson så jeg kan ikke si noe annet enn på mitt aktivitetsnivå så er lavkarbo fortreffelig. Ingen vegg noe sted, bare seig utholdenhet. Og aldri "nå MÅ jeg ha mat før jeg biter hodet av noen" lenger.
For mer erfaringer om trening på lavkarbo så vil jeg vel heller henvise til informasjon fra Strømsgodset og Odd Grenland (Treningssuksess med lavkarbo” med Ken Hallstensen mener jeg) samt Bryan Ferry. Du kan også se på (eller la være) espenrostrup.com og ramblingsofacarnivore.blogspot.no/ Begge med fagfelt som burde være interessante for de spørsmålene du tar opp.
Spiste du ingenting under økten? En treningsøkt på hele tre timer trenger regel tilførsel av energi, uansett om du går på lavkarbo eller ei... Du kunne like gjerne møtt denne "veggen" om du spiste høykarbo til vanlig (men det er også riktig som smgj skriver, at kroppen din ikke er helt omstilt ennå). Så ja, det ville nok ha hjulpet å spist fett under økten (nøtter el.l.). Du trenger tilførsel av energi under en slik økt, enten fett eller karbohydrater (eller begge deler, jeg hadde definitivt hivd innpå en banan under en slik økt. Men det spørs jo om det var tre timers trening eller tre timers "trening":D )
Ellers har jeg også erfaring med at kortintervaller er vanskeligere å få til om man spiser veldig lite karbohydrater, jeg mister iallfall en del av eksplosiviteten. Det går å gjennomføre, men jeg syns ikke de blir like effektive. Lange og rolige sykkelturer/løpeturer har fungert fint for meg hele tiden.
Men nå spiser jeg ikke så lite karbohydrater lenger, det fungerte alldeles ikke for meg og treninga - jeg trenger mer energi på trening og liker dessuten ikke å ha en masse restriksjoner i forhold til mat (jeg kan leve med å unngå ferdigmat, brød, sukker, kaker, hvetemel, pasta osv, men jeg klarer ikke å leve et liv der jeg skal føle meg som en synder hver gang jeg spiser frukt eller havregryn). Så 100-150 g karbohydrater i døgnet er passe for meg - da har jeg mye energi til trening, mye mat å velge i, har framgang i både kondisjon og styrke og går samtidig ned i vekt. Men alle må finne sin måte:)
Når det gjelder Strømsgodset og Odd Grenland så har de spist lavkarbo, men ikke ekstremvariant. Og de har alltid fylt opp glykogenlagrene med både posteter og pasta før/etter store og langvarige prestasjoner (kamper).
Anbefaler ellers denne artikkelen til Vegard om trening og lavkarbo. Og at det ikke trenger å være så hokus pokus å legge om livsstilen litt;)
Du svarer på det selv. Vil gjerne se både pulssoner og intensitet i "trening" eller trening til den som sier hun/han yter suuupert på lavkarbo i 3 timer eller mer uten annet enn litt cocosa....
Men, trening for en kan jo være en enkel spasertur på et kjøpesenter for en annen, så veldig vanskelig å definere hva som er trening. ;)
Viktigste er ikke konkurranse i hvem som trener lengst, men at man har en personlig fremgang ut fra sine evner der og da.
BitTorrent har vel flere innlegg om trening (maraton) og lavkarbo.
4 uker er ikke nok til at kroppen har omstilt seg til en "god" fettforbrenning, det tar opp til 6 mnd før kroppen er skikkelig vant til å bruke fett som den foretrukne energikilde.
På lange treningsøkter er det viktig å få i seg vann og salter. Lag gjerne en blanding selv med vann, litt sitron/lime (for smakens skyld) og litt salt, tror det er 1/2 ts til en halvliter vann (men det kan godt være at det er mindre salt, prøv deg fram med først 1/4 ts)
1/2 ts salt pr halvliter var nå mye ja...;)
Det blandingsforholdet der for en normal person som ikke er svært godt trent og i tillegg skal trene i norsk normal sommertemperatur vil få alt for mye salt i seg. Ja, jeg tror muligens ironman Hawaii i 35 pluss med 80% makspuls over 11-13 timer kanskje kan være nivået på salt du der foreslår. Nei egentlig ikke da engang ;)
Fra spøk til alvor.
Begynn med 1/4 ts pr ltr vann du. Det forutsetter at du skal trene i mer enn èn time med en intensitet fra 70-90% av makspuls. Er det ekstremt varmt type 25-30 grader eller mer, så kan du muligens øke saltdosen en smule.
Haha, bra at det er noen som er våken!! :o
Det skal være en liten smak av salt, men ikke mye.
Det var en syklist som hadde dette rådet, jeg tror han pleide å være ute og sykle i 2-3 timer i slengen og da var det nok å erstatte væsketap og salttap når man er på lavkarbo/LCHF, mente han. Man trengte ikke å spise (fett eller karbo) under økten.
Men selvfølgelig må man jo se hva som fungerer på en selv. De som ikke er helt "i gang" med fettforbrenning, må kanskje fylle på med noe karbo.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.