hei
Jeg er helt ny på forumet men fant ikke så mye om dette.
Jeg har spist lavkarbo i 3 måneder nå:) Trives veldig godt med alle fordelene det gir.
Men har hatt litt trang til noe godt av og til. Jeg "knekker" vel så og si aldri fordi jeg er såpass streng med meg selv. Men jeg har kjent litt på den at jeg savner litt MELKESJOKOLADE!! hehe. Jeg har alltid funnet alternative ting å putte i meg hvis det har vært krise, men så kom jeg over Stevia melkesjokolade.
Jeg har prøvd å finne utav litt mer om denne sjokoladen, og de andre ulike typene sjokolade. Jeg har lært at vi ikke skal telle med karbohydrater fra feks stevia og sukrin...
Når jeg leser bakpå disse sjokoladene så står det jo en del karbohydrater, men hva skal jeg egentlig se etter? Kan jeg spise denne sjokoladen uten å bekymre meg for "dagens dose" karbohydrater??
Er det kun stevia som er søtningsmiddel eller er det andre ting også? Jeg føler ikke jeg kan nok om akkurat dette.... Håper på litt hjelp fra erfarne lavkarbere:D
Jeg er ikke erfaren, men karbohydrater er vel karbohydrater, med mindre det skal trekkes fra fiber. Jeg styrer ihvertfall unna selv, men fristende det er det, men noe av hensikten her er vel nettopp å overvinne sukkersuget?
Noen erfarne som kan utdype om jeg er på ville veier?
Nei, du kan ikke regne alle karbohydrater på samme vis. Sukkeralkoholer (karbohydrater) tas ikke opp i kroppen og vaskes bare ut. Skal derfor ikke medregnes i regnskapet om du er piiinlig nøyaktig på det.
Karbohydrater fra grønnsaker likeså. Nå synes jeg ikke dere skal bli karbohydratredde. Det kan potensielt være en farlig vei å gå. Det du skal forsøke unngå i grovt er karbohydrater som knyttes til sukker og som tas opp i kroppen. De typene må du regne med i ditt daglige regnskap om du fører et slikt.
Så om det står 50gram karbohydrater på sjokoladen, treningsbaren eller noe slikt så vil det også stå (...of which sugars 2gr) eller contains only 2-3-4gr of net carbs. Resterende carbo er sukkeralkoholer og fiber som du vil ha i kroppen.
Derfor er en karbohydrat ikke en karbohydrat på slike sjokoladepakker og annet som er søtet kunstig :-)
En annen ting du tar opp som ikke har noe med karbohydrater å gjøre er jo sukkersuget.
Akkurat det kan jo trigges av så mangt, så der må jo hver og en gjøre seg opp en formening av hva som må unngås for at akkurat det skal slå inn.
Steviasjokolade trigger ikke mitt sukkersug, men andre igjen knapt klarer gå forbi godterihyllen uten at man "må ha en bit" og deretter ikke klarer stoppe.
Så det beste er rett og slett å prøve seg frem.
Selv spiser jeg gjerne en 70-80% sjokolade i ny og ne uten at det har noe å si for meg og min kropp. Det blir ofte som å velge mellom "fy-mat " og litt mindre "fy-mat" Alternativet til 80% sjokolade er jo en 400 grams melkesjokolade og da er det ikke så veldig vanskelig å ta et valg mellom de to hvis karbohydratregnskapet er i fokus :-)
Karbohydrater fra grønnsaker skal regnes med! Der er jo der du skal få karbohydratene dine fra!
Ellers så er dette med sukkeralkoholer omdiskutert. Det virker som om noen opptar disse, og andre ikke. Det tryggeste er å holde seg unna. sukkeralkoholer gir uansett lett urolig mage.
Jeg tar meg en stripe 70% sjokolade nå og da, med 30 gram karbo i en hle plate blir det ikke så ille. Men jeg merker at det skal ikke mye ekstra karbo til før sukkersuget melder seg, så det er greit å være litt på vakt.
Stevia-sjokoladen er ikke så fryktelig god, syns nå jeg. Smaker veldig... Stevia. M.a.o. litt bittert og ubestemmlig kjipt-ish. Kan fint bruke noe stevia som søtning i yogurt og bakst, men i sjokoladen syns jeg det var ganske pyton.
Takk for svar. Da skal jeg lese på pakken igjen. Jeg har ikke problemer med sånn søtsug. Jeg er ikke så glad i den 70% sjokoladen bortsett fra i bakverk, så da har jeg bare droppet hele greia. Men så fant jeg denne da, steviamelkesjokolade. Den smaker godt.
Så da var konklusjonen at jeg må se på det som står under karbohydratene. Nyttig å vite:-)
For meg er det viktig å telle litt på kar ohydratene bare for å ha en oversikt. Dette når jeg skeier littegranne ut. Til daglig teller jeg ikke.
Noe godt må man unne seg
Hvis du mener den Cavalier Stevia så synes jeg den er veldig god. Finnes i utallige smaker og i Sverige koster den det halve, ca 25 kr. Fås på alle godisbuttiker, feks den som er ved Polet utenfor Strømstad
En plate er 85 g tror jeg og da får du i deg ca 16-17 gram karbo. Men vi spiser da ikke en hel plate?
Selv unner jeg meg "en rad" til kaffen. Det er vel ca 8-10 gram sjokolade.
Dvs 2 g Karbo.
Karbohydrater ER sukker, sukkerarter nærmere bestemt, og alt av dette taes jo opp i kroppen. Forskjellen handler mer om hvilke sukkerarter det er (enkle - mono- og disakkarider, eller komplekse - polysakkarider), i hvilken form man spiser de i (ren mat vs. mat tilsatt raffinert sukker), hvor mye, og hva man spiser det sammen med. Men skal man være nøye på det er alle karbohydrater per definisjon sukker. Også de i grønnsaker, og brød, og så videre.
Selv er jeg usikker på den melkesjokoalden med Stevia fra Cavaliér, om det er den trådstarter sikter til. Men det er fordi det ser ut til å være uforholdsmessig mye melkesukker (laktose) i dem. Laktose er en enkel sukkerart, og derfor like kjip som vanlig, raffinert sukker. Stevia er for øvrig ikke et sukkeralkohol, den har heller ikke karbohydrater eller kalorier, men er søt på grunn av en eller annen kjemisk forbindelse i bladene som jeg er alt for trøtt til å prøve å forklare. :p Mulig det også er erytrythol, som jo er et sukkeralkohol, i den sjokoladen, men det husker jeg ikke på stående fot.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.