Hei, jeg leter etter en erstatning for poteter. Har prøvd blomkålmos, men det falt ikke i smak.
Jeg har også prøvd blomkål sammen med sellerirot mos og det smakte fortreffelig :P MEN det er så himla dyrt for selleriroten. Og den er vanskelig å skjære.
Jeg er veldig glad i hodekål. Lurer på om noen har prøvd å mose hodekål sammen med blomkål.. Evt hvordan smakte det?
Ikke så mange forslag fra meg. Jeg har aldri prøvd mos av hodekål, og kan heller ikke se for meg at det er så lett å få til. Jeg pleier å ha i litt sellerirot. Det trengs ikke så mye. Hva med litt kålrot?
Sellerirot er dyrt om du kjøper sånn vakumpakket på vanlige butikker, men ikke når du kjøper de ordentlige på innvandrerbutikker. Typisk rundt 20-30 kr for en. Og de holder leeeeeeenge, så man kan hamstre litt når man er plasser de har hele.
Når jeg lager hodekål som tilbehør til middagen, gjør jeg ca. sånn:
Kutter opp hodekål i biter og freser i smør til de akkurat begynner å bli litt mykere, men ikke for slappe. Krydrer underveis med det man har lyst til, f.eks. litt karri, hvitløkspulver og salt, og tilsetter litt creme fraiche.
Kålstuing er veldig godt, finnes mange oppskrifter her inne, det amritam beskriver er en variant, jeg foretrekker den laget med fløte som får tykne litt, krydrer med salt, pepper og muskattnøtt og har i litt smøreost.
Har du prøvd Nannahs poteterstatning? Jeg liker ikke blomkålmos som tilbehør, men om en damper den, moser den forsiktig med en potetmosstapper og har i revet ost og krydder og gratinerer i ovnen, da er den god.
Prøvd også cottage pie, i den synes jeg mos er godt, men jeg brekker meg altså ellers av den som tilbehør.
Og blomkålris er kjempegodt, riv blomkål på rivjern, smelt smør i en panne og ha i salt og pepper også har du i "risen" og steker den i 1-2min. Stek risen like før servering, det siste du gjør. Revet ris holder seg i 2-3dager i tett boks i kjøleskap, så riv gjerne en hel blomkål for å slippe litt oppvaskjobb.
Jordskokk, sellerirot, blomkål, rettich( jeg har ikke funnet den enda, men ser flere finner de, ser ut som en hvit gulrot, men det er ikke persillerot) egner seg godt som erstatning for potet i grateng. Ha gjerne i skivet løk i gratengen, det er godt!
<strong>Varebeskrivelse</strong>
Rettich er en variant innenfor reddikfamilien. Rettich finnes i flere farger, fasonger og størrelser, men mest vanlig er hvit avlang rettich. Den kommer opprinnelig fra Asia, men dyrkes nå også i Europa. Hvit rettich kan bli opp til 50 cm lang og veie flere kilo. Den spesielle smaken hos alle varianter rettich kommer av at den inneholder sennepsolje.
<strong>Bruksområde</strong>
Rettich skrelles før bruk. Den kan deretter spises naturell raspet som råkost, kuttet i staver til dipp eller i skiver i salat. Rettich kan brukes som grønnsakspålegg på linje med agurk eller kokes som grønnsak til kjøtt og fiskeretter. Nydelig å smørdampe. Rettich kan også brukes til dekorasjon.
<strong>Egenskaper</strong>
Rettich er kalorifattig og inneholder noe C-vitaminer. Beskjedent forbruk gjør at dette ikke har noen ernæringsmessig betydning. Rettich holder godt på hvitfargen etter skrelling.
<strong>Kvalitetskrav</strong>
Rettich skal være hel, hard og uten mørke eller bløte flekker. Fruktkjøttet skal være fast, hvitt, sprøtt og friskt.
Jeg moser sammen det meste av grønnsaker, helst mange ulike i samme mos. Men jeg er ikke så strikt på karbohydratene så jeg spiser både gulrot, erter og kålrot (i begrensede mengder) og syns mosen blir ekstra god når en av disse er med. Rosenkål er forresten kjempegodt å mose sammen med blomkål (eller alene), men det kreves litt ekstra væske i mos med rosenkål da den blir ganske tørr og kompakt.
Jeg har kokt blomkål og hodekål og kjørt det i blenderen så jeg fikk en tykk suppe. Det er ganske godt. For å variere tar jeg gjerne å steker litt rå grønnsaker i en krydderblanding (f.eks.karri, cummin, salt, pepper). Så legger jeg grønnsaksblandingen i suppeskålen og heller suppen over. Da blir det nesten en festmiddag.
Da har jeg testet ut blomkål og hodekål blandet til mos og det falt ikke i smak.. så jeg får vel gå på invadrerbutikkene og hamstre inn sellerirøtter.. det er det eneste som jeg syns går som potetmos av det jeg har prøvd :)
Nei, hvordan lager man det? opprinnelig så er jeg ikke glad i ris ellers.. men er jo glad i blomkål og det er vel blomkål ris du mener? Så reddich i butikken idag.. men det var dyrt også.. men fant ut at selleriroten de har på invanderbutikken her oppe var billig iforhold til meny.. :) og det funket å blande med blomkålen :)
Hvem skulle trodd dette ikke var potetmos? dette er sellerirot og blomkål 50/50% ble veldig godt men skal ta litt mindre sellerirot og mer blomkål og kanskje litt hvitløk i neste gang..
Kan være persillerot du mener, den har ca 7 g kh per 100 gram ellers kan det jo være pastinakk (hvit gulrot) som har ca 10 g kh per 100 g. Jeg bruker begge deler i begrensede mengder, men er heller ikke superstrikt på kh.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.