Hvor lang holdbarhet er det på virginoljer egentlig? På butikken har de fått inn ett nytt parti med virgin olivenolje og den hadde over ett års holdbarhet. Kan dette stemme at høykvalitetsolje kan stå seg så lenge:confused:
Heisann! skal prøve å svare så godt jeg kan jeg! :D
Jeg har linfrøole, rapsolje, avocado-olje og olivenolje stående i kjøleskapet. Holdbarheten varierer litt, sikkert avhengig av hvor lenge de har stått i butikken osv. Jo mer flerumettede fettsyrer (spesielt omega 3, men også omega 6) det er i oljen, jo mer ustabil er den, og jo kortere holdbarhet har den. Selvfølgelig spiller også kvaliteten på oljen, oppbevaring, type flaske (blank, mørk, frostet...), osv inn på holdbarheten. Leste i et minihefte om odelia rapsolje, at matoljer bør brukes et år innen åpning, forutsatt korrekt oppbevaring (mørkt, kaldt, korken godt skrudd på), men de fleste oljene jeg kjøper har datomerking som er mindre enn et år likevel. Uansett er dette ikke et problem, for jeg bruker sinnsykt mye oljer, så jeg må kjøpe nye innen et par mndr uansett.
Dette er datoene på de oljene jeg har hjemme (alle er kaldpressede, selfølgelig:D ):
Linfrøoljen ut november 2005
Avocadooljen desember 2006
Olivenoljen ut jan 2006
Rapsoljen til mai 2006 (altså et år)
cocosa extra virgin oktober 2007
jeg pleier å ha cocosa vanlig, men er tom for øyeblikket.
Husk også at du må bruke oljene til det de KAN brukes til! Ikke stek med linfrøolje, for den ødelegges kjempelett av varme. Raps og olivenolje kan brukes til steking ved temperaturer opp til 160 (eller var det 180?) grader, men ikke over så veldig lang tid. Jeg bruker som regel smør eller cocosa til stekinga. Bruker ofte oljer i baking (baker med soyaprotein! slapp av! ikkeno boller og brus her i gården! tjihihi!), men kan ikke gå god for om oljene tåler det. Men steker ved lavere temperaturer enn vanlig for å være så snill mot oljene som mulig.
Nå svarte jeg kanskje mye mer enn nødvendig, men plukk ut den infoen du trenger du. Er bare så innmari pratesyk for tida! :p
Den MCT olja, er ikke det en sånn EFA mix uten smak? Hva kan den brukes til? Steking? Ser liksom for meg at EFA'ene egentlig ikke er så vel bevart hvis all smak er fjerna, for da må det jo behandling til? Men har likevel fått anbefalt å bruke høykvalitets mct hvis jeg skal fylle på enda mer olje på "maskinen" min ;) . Hvilke kilder brukes for å utvinne den oljen?
Og jeg er enig, her tar oljene bare en liten tur innom kjøleskapet før de er brukt opp, føles det som! Men GURILAND så godt det gjør og smaker! :D
MCT oljen er "medisinsk olje" og må bestilles gjennom apoteket (Norsk Medisinaldepot). MCT står for "medium-chain triglycerides" og er den effektive delen av kokosoljen. Oljen øker energien da den ikke kan lagres som fett. Det er ikke noen EFA "mix" så vidt jeg vet. Den brukes som fetterstatning i mat for bl.a. barn med epilepsi (som blir bedre av ketogen kost med en del fett), siden denne oljen virker mer ketogent enn vanlig kostfett. I tillegg brukes den som tilskudd for pasienter med Crohns sykdom. Den er dessuten totalt smak- og luktfri. Jeg bruker den kun som tilskudd og i smoothien min.
Mye bra info her! Tror jammen jeg skal gi det en kjangse. Merker ihvertfall når jeg tar bare 2 ss cocosa daglig at huden blir så glatt og myk, jeg mister matsuget og forbrenninga er god hele dagen. Men den er så klumpete å få ned! Greit med flytende! Prisen vil vel være den samme uansett, siden MCT oljen inneholder mer av den aktive ingrediensen per ss enn cocosa, selv om cocosa er billigere (litt bare, bruker ex-virgin varianten). Kan man evt bruke den vanlige cocosaen (ikke ex-vigin) og likevel få effekt, om man er ute etter et billigere alternativ? den koster jo bare ca 70 kroner for 1/2 liter, men vet jo ikke hvor mye av den aktive ingrediensen det er i den, siden den er mer behandla...
Oljene har gjerne begrenset holdbarhet etter åpning. Dette er avhengig av mengden flerumett fett - spesiellt omega 3. Linfrøolje for eksempel skal oppbevares i kjøleskap og bør ikke brukes mer enn 6 uker etter åpning. :)
Hva som gjelder for andre oljer er jeg ikke sikker på. :)
Takker for svar, da skal jeg gi den lokale butikken en sjanse, har ennå ikke funnet en olje der som smaker godt, men nå når den er nettopp kommet inn så kanskje den er god. tror oljene blir utsatt for harskning på grunn av alt lyset i butikken.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.