< Tilbake til oversikten

Lavt stoffskifte og goitrogene matvarer

#1

bojo sa for siden:

Jeg har lest forskjellige artikler og blogger på nettet de siste dagene om mat man bør unngå dersom man har lavt stoffskifte, noe jeg har og tar levaxin for, det som gjør meg usikker er hva skal jeg spise nå... Det står at lavkarbokost og Fedon kost er å anbefale men samtidig skal man unngå goitrogene matvarer , eksempler på dette er :soya,spinat,kål, brokkoli,blomkål,raps + mye mer... synes det blir vanskelig å finne tilbehør til maten når mye av det jeg har trodd var ok å spise viser seg og ikke være det likevel.. i tillegg skal de med lavt stoffskifte ikke ha for mye jod som man finner i fisk,skalldyr og mener det er i meieriprodukter også.. Er det noen som har erfaring med dette ? :confused:


#2

Photobscura sa for siden:

De goitrogene stoffene i matvarene du nevner vil reduseres betydelig under varmebehandling, så du trenger ikke å slutte å spise dem! Soya, derimot, ville jeg holdt meg langt unna, med mindre det er snakk om fermentert vare, sånn som soyasaus, f.eks.

Det med jod er nok et tveegga sverd. Flere som har hypo har også struma som utløses av nettopp jodmangel, og da trenger man ofte behandling med tilførsel av jod. Men ellers; å spise normale mengder sjømat, typ et par ganger i uka, er helt trygt, og ikke så dumt, heller. Jod må man faktisk ha! Det er ikke uten grunn at man i Norge på femtitallet begynte å berike fôret til kyr med tangmel og saltet med jod, for struma var i sin tid sterkt utbredt blant innlandsfolk. Jod er faktisk helt avgjørende for en del funksjoner i kroppen. Får du i deg for lite jod, vil kroppen slite enda mer med tyroksinproduksjon. Motsatt vei kan stoffskiftet slå andre veien og bli forhøyet ved overdrevet inntak, men det skal mye til, altså. :)


#3

bojo sa for siden:

Takk for svar :) Ble litt bekymret da jeg har spist ganske store mengder med blomkål den siste tiden.. og forsåvidt andre grønnsaker som sto på lista over ting man skulle unngå.. i disse artiklene står det også at grapefukt har posetiv effekt for stoffskiftet.. har du noen meninger om det? er det fyfy på et lavkarbokosthold?:smile:


#4

Photobscura sa for siden:

Jeg må nesten se artikkelen før jeg skal uttale meg, men helt ærlig har jeg ikke noe forhold til grapefrukt. :p Men det har nok litt for mye sukker til at det er forenlig med f.eks. et ketogent kosthold, i alle fall.
Men lavkarbo er jo veldig positivt for stoffskiftet, da. Jeg vet ikke om du har lagt om og om du er medisinert, men det kan være greit å ta noen ekstra blodprøver i omlegginga, i tilfelle du må justere ned medisinene dine. :)


#5

smgj sa for siden:

Korsblomstfamilien skyller nettopp jod utav kroppen og det er derfor at planter fra denne regnes som goitrogene - stoffskiftesenkende. Det er også av den grunn det for en tid tilbake ble slått varsko om at jodinnholdet i melk (vår fremste kilde til jod, samlet) synker, på grunn av at kyrne får rapsolje i kraftforet. Når det gjelder slike matvarer så er det mengden, og hva du spiser ellers, som avgjør om det blir et problem eller ikke.

Jod er som Photo skriver et nødvendig næringsstoff for stoffskiftet. Men det regnes også av noen som oppflammende på enkelte stoffskiftesykdommer (hashimoto's og graves), men andre mener at det kun er i mennesker som får i seg for lite selen at jod kan ha denne effekten. Min erfaring er at jod ikke er noe problem om man har nok selen.

Soya tilfører østrogenliknende stoffer, phytoøstrogener, som binder opp hormoner. Det trenger man slett ikke og spesielt ikke dersom man må innta stoffskiftehormoner.

Jeg anbefaler sonjas stoffskifteforum dersom du er interessert i å lese mere om dette. Der er det samlet mye stoff om ulike matvarer og næringsstoffer ved stoffskiftesykdom.


#6

Bonjævel sa for siden:

Jeg har dessverre ikke hørt om goitrogene matvarer og at disse ikke er bra for lavt stoffskifte, men jeg kan vel si såpass etter 28 år med hypothyreose at mat (hverken lavkarbo eller høykarbo eller begge deler) noen gang har hatt merkbart positiv eller negativ innvirkning på mine verdier. Jeg har tatt prøver flere ganger i året i alle år, siden jeg bare var 10 år da jeg fikk sykdommen, og selv etter tre år med lavkarbomat har ikke stoffskifteverdiene endret seg en "millimeter" :p Jeg tar den samme dose nå som for 15 år siden.

Min kropp reagerer svært positivt på fiskemat (ren fisk) og hvitt kjøtt samt grønnsaker, flytende tran er også bra så jeg kan ikke helt tro på at en skal unngå det. Meieriprodukter har jeg heller ikke kunnet bevise er "dårlig" for kroppen etter å ha latt det være i flere mnd før jeg tok de neste prøvene. Resultatet var likt.

Det eneste som jeg faktisk har begynt å tro litt på er at en ikke skal spise mat like etter at medisinen er tatt, fordi det kan medføre dårligere eller tregere opptak av medisin. Ei heller skal en ta jerntilskudd i samme slengen som medisinen av samme årsak. Selvfølgelig kan det være innbildning, men jeg tror jeg er piggere om dagene når jeg venter 1-2 timer med å spise, etter medisininntak. Floradixen min tar jeg utpå dagen en gang. Forøvrig tar ikke min kropp opp jerntabletter av noe slag selv med appelsinjuice til, annet kosttilskudd i pilleform reagerer jeg på, så det blir næringsopptak igjennom mat eller Floradix.

Kan hende det vil fungere for deg med å unngå visse typer varer, så jeg skal ikke "nekte" deg å prøve ut noe. Om det hjelper deg er det jo kjempefint, for kan hende ditt stoffskifte kan bedres i forhold til mitt som er rimelig ødelagt. Er gjerne forskjeller på at man har fått det som barn og voksne som får det. ;)

Lykke til!


#7

Bonjævel sa for siden:

Fikk bare så himla lyst å legge til at maten aldri har vært fienden i mitt stoffskifteliv, fienden er at forbrenningene ble kraftig redusert så jeg legger skitfort på meg om jeg ikke passer kaloriene. :rolleyes:


#8

Photobscura sa for siden:

Tilfellene innad stoffskiftesykdom har en del variabler, selv om mye selvsagt er svært likt. :) Det er jo også en uttall grunner til at man får problemer med stoffskiftet.
Grunnen til at jeg nevnte ev. seponering av medisin er at jeg har sett flere her inne som har reagert med forhøyet stoffskifte etter omlegging til lavkarbo, dette gjerne fordi lavkarbo ofte kan virke positivt på hormoner, uten at det nødvendigivs er noen fasit for alle. Men dette gjør man selvsagt i samarbeid med lege. Selv har jeg nok hatt en del metabolske ufordringer hele livet, men mitt stoffskifte gikk rett vest etter en stor livskrise, og da levde jeg alt på lavkarbokosthold, og min redning ble store mengder jod pluss absolutt ro og hvile, og jeg er mye friskere nå.

Hva angår grønnsaker, så spiser de aller færreste av oss her til lands goitrogene grønnsaker, som kål o.l. rått, så vi har kanskje ikke hatt noen grunn til å tenke på det før vi leser det på en liste.


#9

Storemy sa for siden:

Aspartam virker negativt på mitt lave stoffskifte. Det henger i kroppen i etpar måneder etter at man har kuttet det ut. Hvis du som jeg er en tung Brusmisbruker, så gå over til noe annet enn lightbrus.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.