< Tilbake til oversikten

For mye proteiner, trenger råd

#1

Mate sa for siden:

Hei! :)

Jeg har nå gått ned 10 kilo på lavkarbo, og skal ned 11 til. Her om dagen kom jeg over en formel som sa det ideele var 75-80% fett, 15-20 % protein, og 5 % karbo. For å finne ut hvor mye proteiner en skulle spise kunne en gange 1,5 gram med kroppsvekten man så for seg som mål. For min del vil det si 64 (kg) ganger 1,5 g som gir 96 gram proteiner for dagen.
Jeg synes dette høres så lite ut! Jeg spiser gjerne 400-500 gram proteiner hver dag i form av kylling/svinekjøtt, og til dette spiser jeg 200-400 gram grønnsaker og bruker smør, fløte og rømme i sauser og til steking. Jeg holder meg til 20 karber hver dag. Jeg har stagnert litt i det siste, var derfor jeg tok en kikk på nett.

Spørsmålet mitt blir som følger: hva skal en spise for å holde seg til denne formelen og likevel være under 20 karber om dagen? Om jeg spiser mer grønnsaker vil det jo snike seg på noen gram med karbohydrater, og jeg veit ikke for mitt bare liv hvordan det er mulig å spise 75% fett? Kan jo ikke maule smør og olje heller (liker forøvrig ikke avokado; ser det ofte kommer som råd når man skal ha mer fett i kosten)? Noen som kan gi noen råd? :)


#2

milena sa for siden:

Du spiser 400 gr kjøtt, men det er ca 100 gr proteiner avhengig av hvilket kjøtt det er snakk om. Så ingen fare der.


#3

Rin sa for siden:

Jeg tror kanskje du har en liten glipp i regnestykkene dine - en kyllingfilet på 150g er ikke det samme som 150g protein. :) Proteininnholdet i forskjellige (rene) kjøttprodukter varierer, men ligger som regel i 20-30%-sjiktet. 96g protein i dagsinntaket tilsvarer altså IKKE 96 gram kjøttvare.


#4

Mate sa for siden:

Ja der kan en se, takk for svar! :)

Da skjønner jeg mer av hvorfor det tross alt har fungert for meg, så for meg at jeg hadde vært på en lavsukker/høyprotein-diett jeg nå. Men skal jeg spise mer fett tro? Steker som sagt i smør og olje, og bruker som regel kremfløte eller seterrømme til sauser og generell smakstilsetning. Er forøvrig glad i ost, så kanskje jeg skulle spist litt mer av det. Men til og med rugsprø har jo 6 karber i et knekkebrød, så veit ikke helt hva jeg skal spise osten . :o


#5

Yonah sa for siden:

Det finnes flere oppskrifter på knekkebrød og brød her, om du vil spise slik og om du går ned i vekt av å spise slik. Rugsprø inneholder veldig mye karber i forhold til det man baker selv.
Noen opplever dog at vekta ikke går ned når de spiser lavkarbobrø/knekkebrød. Men det er bare å prøve i en måned eller to, rikker ikke vekta seg kan du kutte slik.
Søk på knekkebrød under oppskrifter, så dukker det opp oppskrifter.
Du kommer langt med nok fett i form av et par spiseskjeer smør på et stykke kjøtt, mindre fett på fett kjøtt og mere fett til magert kjøtt. Det skal ikke så mye til for å få 75% fett altså, maten trenger ikke å svømme i fett.


#6

Mate sa for siden:

Godt å høre at jeg ikke behøver å "skvise" inn mer fett, syns det er fett nok. Og jeg holder meg som oftest unna "ferdige" knekkebrød og brød, det blir for mye karber i forhold til volum for min del. Jeg skal søke litt på knekkebrød/brød her inne og se hva jeg finner. Jeg har pleid å lage det brødet som det står oppskrift på i "Slank med lavkarbo", men er for tiden tom for proteinpulver. Får ta en lavkarbo-shoppingrunde snart tenker jeg. :)


#7

Lillemy71 sa for siden:

Det du har gjort til nå ser jo ut til å virke bra, så ikke stress med å endre på noe for det at du er redd for å få for lite fett. Føler du deg mett, tilfreds, i god form og går ned i vekt ser jeg egentlig ingen grunn til å pøse på med mer fett. Noen må ha så mye fett for å gå ned andre ikke. Selv ligger jeg på 60-65% fett daglig, er fornøyd og går ned.

Dersom du opplever stagnasjon i vekta etterhvert kan du evt se på om det er ting som bør endres. Det er ikke sånn at det er nødvendigvis minimalt med kh og maksimalt med fett som er nøkkelen til en fin vektnedgang.

P.S: Så lenge du spiser grønnsaker som vokser over jorda og ikke pøser på med f.eks fløte/rømme skal det mye til for å komme over 20 g kh daglig.


#8

Lillemy71 sa for siden:

Denne oppskriften vet jeg er veldig populær: Nannahs supergode knekkebrød

Selv bruker jeg denne i en modifisert versjon og kutter ut kli.


#9

Mate sa for siden:

Takk for tips, de så gode ut! Og med bare 1 karb i hver kan man jo spise noen å. :D Skal prøves!


#10

Lillemy71 sa for siden:

Vil bare vise til det som Imse skriver, at en del ikke går ned i vekt når de spiser lavkarbobrød/knekkebrød. Så det kan være en fordel å moderere seg og begrense inntaket :)


#11

Yonah sa for siden:

Og det kan være lurt å tenke pålegg med knekkebrød og ikke knekkebrød med pålegg.
Noen er råheldige og kan bare hive innpå med knekkebrød, men veldig mange opplever brøderstatninger som en vektbremser. Funker fint når man vedlikeholder vekta eller tar det litt rolig i perioder.


#12

Kitt sa for siden:

Du må også huske at fordelingsnøkkelen gjelder energi% og ikke gram.
Et gram karbo eller protein inneholder 4 kcal, mens et gram fett inneholder hele 9kcal.


#13

Mate sa for siden:

Ja, er klar over forskjellen, har søkt litt på nett de siste dagene. Men jeg har nok hatt litt flaks oppi det hele, siden jeg har spist greit antall proteiner uten å ha visst det egentlig, og likeledes med i allefall fett. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.