< Tilbake til oversikten

Hull i tennene av søtstoff?

#1

donjuanwannabe sa for siden:

Jeg lurer på om man får hull i tennene av kunstig søtstoff? F.eks. fra aspartam, fruktose, splenda, stevia osv. Fungerer dette som sukker på tennene?

Et annet spm.; i f.eks. Atkins advantage bar er det 2 g netto karber. Er det disse 2 g som teller som "sukker" på tennene (hvis det ovennevnte stemmer), altså som kan gi hull, eller er det alle sukkeralkoholene som gjelder?

Eller er det bare sukker som er sukker? :confused:


#2

Aline sa for siden:

godt spørsmål...
jeg kan ikke svare på så mye av det, men vil tippe at fruktose fungerer som sukker på tennene... :ja:


#3

HP sa for siden:

Vi får ikke hull i tennene av å spise karbohydrater. MEN, raffinerte karbohydrater utarmer minerallagrene våre og gir oss dårligere ben/tannstruktur. OG mye karbohydrater i maten forer en sur bakteriekultur i munnen som sliter på tannemaljen. Faktisk så er det mer skadelig å spise korn enn å spise rent sukker fordi kornet gjerne legger seg mellom tennene, mens sukkeret smelter og glir forbi. ;) Viktig å pusse tenna med andre ord, spesiellt om du har spist en grovbrødskive før leggetid :p

Når det kommer til kunstige søtstoff og tannhelse, så blir det vel her mest et spørsmål om hva det kommer sammen med. Brus for eksempel har en pH på 2 (Cola) som etser tannemaljen.

Endret: Fruktose og sukker er det samme, bare ulik blodsukkerpåvirkning.


#4

Kristian sa for siden:

lightbrus skal jo være verre enn vanlig brus fordi den er så syrlig, like ens med juice også.


#5

silje sa for siden:

hmm....
jeg trodde at karbohydrater kunne omdannes til syre i munnen.. og derfor ikke var noe bra... men jeg vet ikke.. noen som vet?

mvh silje


#6

HP sa for siden:

CocaCola med sukker har pH på 2 - alle som har hatt naturfag/kjemi vet det. ;) HCl har 1 i pH :eek:


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.