Jeg er ny på forumet her så jeg var litt usikker på hvor jeg skulle legge tråden. Håper den kommer riktig.
Jeg har nemlig et problem, og det er at jeg trenger så utrolig mye mat for å funger iløpet av studiedagen. Jeg blir fort kvalm og føler rett og slett at jeg ikke får nok "hjerneføde" for å fungere.
Før jeg begynte på lavkarbo (har bare gått en uke) gikk det i veldig mye brødskiver i hver pause, men nå er det byttet ut med ryvita, lavkarbobrød, youghurt naturell, omelett og salat. Men jeg får rett og slett ikke i meg nok for at hjernen fungerer skikkelig. Kroppen fungerer nok greit nok, og skulle jeg bare hatt en hjemmedag eller noe hadde det vært greit, men jeg er avhengig av at hjernen får nok føde. Pluss at jeg blir veldig kvalm med en gang jeg er sulten. Gulper og halvbrekker meg ofte.
Resultatet er da at jeg bruker opp mesteparten av kaloriene mine på skolen og og har ingenting til å spare til jeg kommer hjem. Og jeg orker ikke å gå hele ettermiddagen og kvelden uten noe mer mat :(
Noen flere som har det slik og/eller har tips til løsninger?
Blir takknemmelig for alle svar! :)
(PS: Jeg hadde det slik før jeg begynte på lavkarbo også. Opplever også at jeg er ekstremt tørst under arbeid og skoledag, drikker mye ellers også, men ikke den ekstreme tørsten)
De 2-3 første ukene må du regne med at kroppen skal venne seg til et nytt kosthold. Mange er kvalme og slappe de første to tre ukene. Så hold ut. Energien kommer
Ser du har skrevet i pcos-tråden også, det kan nok være en sammenheng. Jeg kjenner meg igjen :ja:
De første ukene blir du mye mer sulten, bare spis det kroppen krever. Det går fort nok over... Men dropp ryvita, det vil bare øke sultfølelsen. Og lag mat med masse krydder, da føles det ikke kvalmende. Sørg for å få i deg nok vann og nok fett i løpet av dagen.
Hei og takk for svar. Men problemet mitt er at det "alltid" har vært sånn. Ikke bare de dagene jeg har gått på lavkarbo. Det er akkurat som om hjernen min krever masse mat for å fungere i skolesammenheng.
Trodde Ryvita skulle være ok å spise jeg? Har du andre tips til lunsj da?
Jeg har det også sånn på skolen. For meg hjelper det å spise balansert med både proteiner, fett og karbohydrater. Har med matboks med masse grønnsaker, kylling/karbonadedeig/fisk og karbohydratkilde f.eks pasta, ris, byggris. Bare 3-4 spiseskjeer av kokt vare. Er ikke sikkert det funker for deg, men.. Hvis du spiser streng lavkarbo så går det jo ikke.:) Da kan du kanskje prøve med noe rask fett isteden. F.eks kokosfett i en kopp te eller kaffe.
De første ukene skal du ikke tenke kalorier i det hele tatt.
Nå vet jeg ikke hvilken lavkarboretning du går på/hvor mye karbohydrater pr dag, men både lavkarbobrød og ryvita kvnekkebrød har relativt mye karbohydrater, og gjør deg ganske kjapt sulten igjen. Jeg bruker selv f.eks. middagsrester, kyllingvinger, ost, nøtter, etc. fordi dette holder mye lengre i systemet. All mat med mye karbohydrater fører til en stigning i blodsukkeret, og når blodsukkeret faller, kjenner man behov for mat/blir svimmel/uvel, etc.
Om du har f.eks. hypoglycemica, noe som vil føre til bl.a. behov for hyppig spising, så vil det bli bedre når du etterhvert blir vant med lavkarbo.
Tusen takk for svar! Jeg trodde lavkarbobrød og ryvita var litt ok jeg.. Nå ble jeg litt lei meg..
Jeg vet jeg høres teit ut nå, men jeg sliter med å spise så utrolig mye kjøtt. Kald kylling til lunsj osv. Og jeg er noe glad i salat heller. Jeg spiser det, men jeg liker det ikke. Tror jeg kommer til å ryke på dietten om jeg skal spise salat hver dag til lunsj og middag, og samtidig blir jeg ikke mett nok på salat på skolen :(
Du har skrevet at du spiser lavkarbo. Lavkarbo er så mangt. Følger du en spesiell kur? Ketolyse, Atkins? Det er ikke noe i veien med å spise ryvita, med mindre man skal spise "minst mulig" karbohydrater som ved de strengeste variantene av lavkarbo. Eller om man reagerer negativt på dem på andre måter.
Høres ikke ut som at Ryvita gjør noe særlig godt for deg når du spiser dem på dagen, så er sikkert greit for deg å bytte dem ut med noe med mindre karbohydrater.:)
Du trenger ikke spise stort mer kjøtt enn til vanlig!
Hvor mange karbohydrater ligger du på pr. dag?
3 syltynne skiver med lavkarbobrødet til Rimi er ca 100 gram, og da har du 6,7 karbohydrater.
Husker ikke helt Ryvita, men tror det er ca 6 karbohydrater pr. knekkebrød.
Jeg spiser lite salat, og om jeg spiser salat, så lager jeg meg en god salat med ost, kjøtt/fisk, dressing og lite salat i. En av mine favoritter er kyllingsalat som består av kokt egg, strimlet kylling, sopp, bacon, paprika, majones, fløte og krydder som karri og cayennepepper. Finnes ikke en bit salat oppi, men smaker utrolig godt, og jeg skal love at man holder seg mett lenge etter et slikt måltid.
Mine middager er akkurat som i "gamle dager", altså før lavkarbo med et unntak: jeg spiser ikke potet, ris, mais eller pasta. I stedet spiser jeg mye mer grønnsaker.
Lunsj hos meg kan også være knekkebrød, men jeg lager dem selv slik at de hverken inneholder gluten eller for mye karbohydrater.
Nå er jeg uføretrygdet, så jeg lager ikke niste til vanlig, men når jeg skal ut og reise til f.eks. sykehuskontroller (går en hel dag på reisefot) så lager jeg f.eks. omelett (jeg er veldig glad i spansk omelett, altså at man har i alt mulig godt. Min favoritt er vårløk, paprika og skinke eller bacon) som jeg skjærer i "pizzastykker", Jeg lager "scones", lapper, muffins eller hjemmelagede glutenfrie lavkarbobrød/knekkebrød som jeg legger mye pålegg på. Jeg pleier også ofte og ha med babybel-ost, nøtter, kokte egg eller rett og slett det jeg får lyst på som inneholder lite karbohydrater, mye fett og normalt protein-innhold.
Lavkarbo er alt opp til 150 karbohydrater pr dag, og derfor er det veldig vanskelig og vite hvor mye karbohydrater du spiser eller om du får i deg nok fett pr dag, så lenge det står bare lavkarbo hos deg.
Uansett hvilken retning du følger, så vil mitt råd være og passe på og få i deg nok fett, drikke nok vann, spise når du er sulten og slutte når du er mett nå i starten.
Kalorier bør du absolutt glemme de første ukene til kroppen din har lært og bruke fett som energikilde og ikke karbohydrater.
Du skal aldri måtte tenke slik du gjør at du har brukt opp kaloriene tidlig på dagen og derfor ikke kan spise når du kommer hjem.
Når kroppen har omstillet seg til og bruke fett, forutsatt at du spiser nok fett, vil du i stadig større grad slippe og bli sulten rett etter du har spist så lenge du ikke spiser kjappe karbohydrater.
Svært mange på lavkarbo opplever at det er nok med to-tre måltid til dagen fordi kroppen ikke trenger stadig påfyll når den bruker fett som energikilde.
Gaah!! Nå skrev jeg det lange innlegget og det forsvant når iPaden klikka :( grr.... for prøve på nytt.
Den følrelse av å være sulten som du beskriver før lavkarbo tiden er jo ikke noe rart. Høykarbo mat gjør oss faktisk sultne og man mangler fort energi osv. Og kroppen din trenger noen uker på å kunne tilpasse seg til effektiv fettforbrening og lavkarbo mat. Så hold ut! Energien kommer snart :)
Uansett hvilken lavkarbo du spiser så trenger du godt med fett (og selvsagt vann) ila dagen for å kunne fungerer godt og spesielt for at hjernen skal funge godt. Den trenger ikke noe karbo, men fett for energi faktisk. Du trenger ikke å spise fett med skje, men velge gode naturlig fettrike matvarer så er du på god vei! Jeg er også enig med de andre om at det kan være veldig lurt å droppe ryvita og lavkarbobrød for det gir jo ikke deg det du trenger. Kommer selvsagt an på hvilket lavkarbo brød du bruker. Men noen kan ha litt for høy karbo innhold. Og det er ikke noe rart at du blir ikke helt mett av salat: så si ingen fettinnhold, mest vann i de grønnsakene så det blir jo bare magefyll og lite næring med mindre du har godt med oliven, avocado og kanskje egg og god oljedressing.
Hva med heller å bake dine egne knekkebørd og rundstykker? Jeg personlig syns det er mye lettere å få til gode rundstykker enn lavkarbo brød som fort blir tungt. Mine favoriter er f.eks. disse (hun har foresten massevis av oppskrifter på bloggen, så bare blad gjennom for inspirasjon!) eller disse der jeg byttet ut soyamel med ca 30 g kokosmel og ingen søtning eller bare en ss sukrin og baker dem som rundstykker. Smør godt med smør under påleget så har du skikkelig god lunsj :) Ev. lavkarbo pizza, matmuffins med masse godt oppi som skinke, tomat, ost, bacon osv osv. Omlett av alle sorter er også god lunsj! Bak egne pannekaker/tykke lapper og ha de med rømme og litt bær til lunsj. Lager du egne lavkarbo lomper/tortilas kan du lage supre wraps å ha med deg til lunsj. Hva med å ha en avocado med? Makrel i tomat fungerer også supert! Med litt majones og et kokt egg. Hva med kalde salater med egg? Mine favoriter er tunfisk salaten og kylling karry. Jeg bruker også å ha noen av sånne lange tynne ølpølser i sekken som nødmat om jeg blir mer sulten ila dagen. Noen staver med en god ost er heller ikke noe dum "det lille ekstra" til lusnj. Noen nøtter? Paranøtter og macademianøtter er de som har minst karbo. Riste dem med f.eks. mandler og valnøtter og litt salt så har du supre snaks :)
Mitt råd: ikke tenk på hva du ikke kan lage deg eller spise mer, men heller tenk på mulighetene! Slipp fantasien løs :) du finner nok massevis av gode lunsjboks forslag :)
Ikke tenk kalorier, nå, tenk på å spise rett mat! Etter noen uker på lavkarbo så har kroppen vent seg til kostholdet og det går lengre mellom hver gang du blir sulten. Så spis når du er sulten og stopp når du er mett. Og skal du telle noe, så tell karbohydrater...
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.