Jeg har lyst å prøve meg på å lage likør i høst - kanskje også gi noen bort i julegaver. De jeg skal gi bort vil jeg bruke vanlig sukker til, og jeg finner sikkert gode oppskrifter om jeg leter litt. Jeg vil likevel gjerne høre andres erfaringer! Hva slags likører er gode?
Jeg vil jo også gjerne ha noe selv, og da helst med en annen søtning. Er det noen som har erfaringer med det, og kan anbefale søtstoff? Oppskrifter?
Oj, det har jeg ikke sett i oppskriftene jeg kikka på. Husker at bestefaren min gikk over til 60 når han ikke fikk legesprit lenger :) Må vel en tur på polet da. Takk!
35 cl ukrydret brennevin (altså 1/2 flaske 60)
(Det er meget mulig at jeg brukte 40-45%, men godt blir det åkke som!)
2 sitroner
3 dl sukker
Skrubb sitronene godt i varmt vann og skrell de med en potetskerller.
Tørk skallet ved 75 grader i ovn, en times tid er muligens nok.
Press ut saften og bland alt med sukkeret og spriten.
La det stå en måned og sil deretter av.
I boka mi står det at man kan smake til med mer sitronsaft eller krydder. Det nevnes kjørvelblader, en kanelstang eller anisfrø. Koriander kan brukes til å runde av smaken.
Så vidt jeg husker, så brukte jeg bare oppskriften som den er. Jeg måtte bort og smake etter et par dager (hadde aldri lagd likør før, og var kjempenyskjerrig) og det var helt nydelig!! Måtte smake maaaange ganger før det var gått en måned :D
Hmm, tror nok at jeg må prøve meg igjen på denne ;)
Edit:
Glemte å skrive at oppskriften kommer fra en bok som heter "Likører med smak av natur" av Sanna Töringe og Anette Åberg (Cappelen forlag)
Anbefaler denne boka hvis du er interessert i likører og oppskrifter på bruk av likører!
Jeg TROR at hvis jeg skulle ha prøvd alternativ søtning, så ville jeg ha brukt Splenda og etterpå smakstilsatt steviadråper, enten uten smak eller kanskje med vaniljesmak (eller den med sitronsmak - men den synes jeg er litt kunstig).
Splenda er den som jeg synes har minst bismak, og jeg har litt problemer med å "smake for meg" en likør med bismaken til Natreen eller Sukrin, dessverre.
Oooh, jeg har utrolig lyst til å lage likør! Sukkerfri selvsagt. Sukkerfulle er det nok av på vinmonopolet.
Sukrin burde ikke være så ille. Den kalde smaken i sukrin kommer visst av at sukrinet "stjeler" vann i munnen. Så ved å løse sukrin i væske så blir det mindre av den kalde smaken.
Kan hende jeg er ute på tynn is her, men jeg lurer på om sukkeret vil omdannes til alkohol? Det er jo vertfall det som skjer med sukker i druer under alkoholfermentering til vin :) Tenker at om man tilsetter sukkeret sammen med frukten, så vil mesteparten gjæres til alkohol?
Noen som er litt stødigere enn meg i kjemi som kan utdype/kommentere dette?
Hjelper ikke. Alkoholprosenten er allerede så høy at gjæring ikke er mulig.
Jeg kan ikke se for meg at sukkerfri likør vil bli noe vellykket, meg bekjent er det ingen av erstatningene som har de egenskapene som sukkeret bidrar med i likøren. Mulig Sukrin kan funke, men det blir neppe det samme.
Sukkeret i "min" sitronlikør omdannes til ren nytelse i alle fall ;)
Likør er jo ikke noe man drikker mye av eller ofte. Hvis man tåler sukker, så går jo det greit.
Jeg tror jeg skal prøve en liten omgang med Splenda og/eller sukrin, men jeg må bare få somlet meg til å kjøpe mere 60%. :full:
Jeg lagde med fjellkvann (en variant med blomster og en med blad) en gang. Lagde en akevitt-aktig variant uten sukker, og likør med sukker. Alt ble bra.
Ellers vet jeg ikke, men det finnes flere bøker om dette.
Hvorfor må det være 60%? Ser ingen grunn til det jeg. Jeg har hatt 40% i et glass med svisker, nellik, anis og allehånde. Ble god likør, søt nok og sviskeren ble servert til is. :sikle:
Man får ut enda mer smak fra det man lager likør av :o Og, utrolig nok, alkoholprosenten i det ferdige produktet blir lavere enn om man bruker 40% (spør meg ikke om kjemien bak det....)
Det er ikke sikkert at du vil ha ut mer smak, noen smaksstoffer er veldig bitre. Jeg fikk høre at alkoholen ikke burde være for sterk, men det var kanskje avhengig av hva som ble lagt på sprit. Lenge siden jeg lagde noe slikt.
At alkoholprosenten skulle bli lavere fra 60 % sprit enn fra 40 % tror jeg ikke stemmer.
Jeg tenker slik at om man får trukket ut mer saft fra det man legger i bløt, så kan kanskje alkoholprosenten i det ferdige produktet bli lavere? Jeg så en lang utregning om dette på jobb på Vinmonopolet for et par-tre år siden, men finner dessverre ikke den samme utregningen igjen...
Nå har jeg sitronlikøren i glass og den er snart ferdig. Kjempegod, ja, men den første var mye bedre og nå tror jeg faktisk at jeg brukte 40-45% ukrydret brennevin den gangen. Kanskje...
Fra egne trær, ja. En fordel med å pusse opp gammelt hus med hage er at det er store frukttrær. Har seks plommetrær (tre forskjellige typer, fire av trærne er viktoriaplommer), fem epletrær (alle forskjellige typer), et morellbærtre, solbær, rips, bringebær, bjørnebær. Noe som er litt mye når jeg bare er én person og ikke spiser så mye sånt lenger... Ei venninne var og plukket litt epler i dag, men det var bittelitt tidlig enda.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.