Jeg elsker sauser og tenkte at på lavkarbo trenger jeg ikke å spare på sausen eller den gode smaken fløte gir i saus.
MEN... Jeg har store problemer med å lage sausen tykk nok uten å jevne den med mel eller maisenna :-(
I går lagde jeg en nydelig kyllingsuppe fra en oppskrift jeg fant her med fløte og kokkosmelk og man skulle tro at med de ingrediensene ble det litt tykkelse på suppen.
Suppen het også forøvrig "tykk og varmende kyllingsuppe" men jeg fikk den ikke tykk :-( Måtte til slutt ty til maisenna som er ganske fyfy.
Har kjøpt johannesbrødmel som jeg forsøkte å bruke i en brun saus, men konsistensen på sausen ble ikke noe god.
Jeg har hørt at sausen skal tykne med kremfløte, men jeg må jo gjøre noe feil for det skjer ikke når jeg bruker det i saus.
Jeg skal lage skinkestek i brun saus til helgen og vil så gjerne få til den tykke, gode sausen jeg klarer å lage med hvetemel.
Jeg synes det hjelper å la sausen koke en stund. Ingridienser som ikke skal koke så lenge kan du ha oppi etterhvert. Litt ost hjelper også, men det er jo ikke alltid det passer.
Får jeg kjøpt dette i helsekostbutikk?
Når jeg lager saus så lager jeg mye saus rundt 1,5-2 liter.
Tar man bare litt på en skje (og hvor mye er litt)?
Skal sausen koke når man har dette i varm saus eller spiller ikke det noen rolle?
Blir det ingen ekkel konsistens på sausen som man får mad johannesbrødkjernemel?
Beklager alle spørsmål, men takker så mye for hjelpen.
Jeg bruker også Xanthan Gum. Jeg kjøper den på Iherb www.iherb.com
Jeg tør ikke helt si hvor mye du skal bruke, men en teskje kanskje til 1,5 annen liter. Prøv deg litt fram! Jeg benytter XG til varme sauser og har det i under koking. Det tar noen minutter (5?) før det tykner, så ikke pluss på med mer før du får sett effekten av første dose.
Jeg kjenner ikke noen bismak av XG og konsistensen blir fin. Den er også mye enklere å bruke en Johannesbrødkjernemel - den klumper ikke så lett. Jeg bare strør den over gryta og rører.
Jeg har også kjøpt fra iHerb, men vet andre har kjøpt på helsekost.
Når jeg lager sauser og supper så holder en teskje lenge, jeg smelter som regel smør og har i Xhantan Gum. Og sper så på vanlig måte. Jeg gjør det på
denne måten for jeg er veldig glad i smaken smøret gir.
Tar jeg i for lite så er det bare å drysse på litt mer.
Når det gjelder kalde blandinger med XG så er det bare å blande det direkte i,
og røre godt underveis så begynner det å tykne.
I kalde blandinger tar det litt lenger tid enn med koking å bli tykk.
Til noen sauser kan det også fungere godt å jevne med kokte grønnsaker. Sellerirot og/eller blomkål fungerer ofte godt. La grønnsakene koke med, og så kjører du sausen med grønnsakene i food processor eller moser grønnsakene i sausen med stavmikser. Jeg synes grønnsakene ofte gir en ekstra dimensjon til smaken, uten at de dominerer altfor mye.
Steker ofte kjøtt i panna sammen med løk, hvitløk og paprika jeg. Når alt er ferdig stekt så tømmer jeg litt fløte i panna og lar det koke inn til det blir tykt og godt. Smaker så til med krydder :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.